Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Na 28 jaar lukt het nog om bezoekers te verrassen'

'Na 28 jaar lukt het nog om bezoekers te verrassen'

GOES - De 28e editie van de Modelbouwshow staat voor de deur. Zaterdag 15 en zondag 16 februari verzamelt de crème de la crème van de modelbouwwereld zich weer in de Zeelandhallen in Goes. Thema is dit jaar papier- en kartonbouw. “Het is één van de oudste takken van de modelbouw. De mensen die ermee bezig zijn maken waanzinnig mooie dingen”, zegt Jan van ‘t Veen.

Dat het één van de oudste takken is, bewijst een bouwplaat in het Germanischen National Museum in Neurenberg. De zonnewijzer in de vorm van een kruis stamt uit 1529. Sindsdien is er veel veranderd, maar bouwplaten zijn er altijd geweest. De vorm van modelbouw werd echt populair in de tweede helft van de negentiende eeuw toen er bouwplaten kwamen van kerken en kastelen, maar ook van stoommachines en auto’s.

Gedetailleerd

Tegenwoordig is alles mogelijk met papier en karton. De bouwplaten zijn dankzij de modernste computertechnieken mooier en gedetailleerder dan ooit. De Modelbouwshow heeft deze tak voor de tweede keer in de bijna drie decennia van haar bestaan tot thema gebombardeerd. “Wie binnenkomt ziet ruim zestig meter aan papier- en kartonbouw staan”, zegt Jan van ‘t Veen, die al jaren de motor is achter de Modelbouwshow. “Daar zie je de meest fantastische dingen tussen staan. Het is verrassend wat je van papier kunt maken.”

Tanks

In de eerste hal staan ook andere vertrouwde elementen, zoals een Carrera-baan voor de kids, een baan met radiografisch bestuurbare auto’s, de tanks, waar in de buurt een kraam van de Nationale Reserve is te vinden, en tafels met hout- en metaalbouw. Traditioneel vinden bezoekers ook de modeltreinen in deze hal. “We hebben weer een paar banen staan, die nog nooit te zien zijn geweest. Na 28 jaar lukt het nog steeds om de bezoekers te verrassen met nieuwe dingen. En de kwaliteit is altijd hoog.”

Titanic

Van ‘t Veen vraagt ook regelmatig ‘oude helden’ terug, bouwers met modellen waarvan hij weet dat het publiek ze graag ziet. Voorbeeld? Dit jaar is er bijvoorbeeld weer een model van de Titanic te zien en is opnieuw een modelversie van de Tour de France te zien. Naast een racebaan voor radiografisch bestuurbare auto’s, vliegtuigen en helikopters, de landbouwvoertuigen en statische modelauto’s zijn er in de middelste hal van het complex vooral veel boten te zien. “We hebben wat dingen omgegooid en meer plaats voor boten dan anders. Er zijn nieuwe verenigingen en clubs die al vaker zijn geweest, maar nu met nieuwe modellen komen.”

Bouwstenen

Zoals altijd vindt in de derde en laatste hal het Festijn met Bouwstenen plaats. Er staan grote, bijzondere bouwwerken van Lego, er worden dozen en los bouwmateriaal verkocht en kinderen kunnen meedoen aan bouwwedstrijden. Langs de randen van de Zeelandhallen staan verkopers van materialen voor modelbouwers. Ook daartussen vinden de bezoekers weer tal van nieuwe namen. “In totaal staat er tweeduizend meter aan tafels in de Zeelandhallen.”

Kaarten

Wie kaarten wil kopen kan deze online bestellen via www.modelbouwshow.nl. Volwassenen betalen elf euro, kinderen tussen de drie en twaalf jaar vijf euro. De Zeelandhallen zijn op zaterdag en zondag geopend van van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Meer uit Beveland

Dertig jaar Goes En-Passant: 'Je 'kinderen' laten zien is steeds weer een hoogtepunt'

GOES - Bij 26 etalages in de Goese binnenstad is nog tot en met maandag 27 mei werk te bewonderen van acht kunstenaars. Dit is de opmaat naar de gratis toegankelijke overzichtstentoonstelling van Goes En-Passant die op zaterdag 1 juni opent voor het publiek in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Voor de dertigste keer. Door de variatie in kunstenaars en de spelregel dat zij nieuw werk moeten tonen, is geen editie hetzelfde geweest. "Dit jubileum voelt als triomf", vertelt kunstenares Ilse van Loo-Remijn uit Wolphaartsdijk, die aan de wieg stond van Goes En-Passant.

3 uur geleden
Gecrashte motorrijder reed zonder rijbewijs en vluchtte met 200 km/u van politie

HEINKENSZAND - De motorrijder die zondagochtend op de A58 bij Heinkenszand onderuit ging, had geen geldig rijbewijs. Hij was even daarvoor door de politie gespot met een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur.

1 dag geleden
Motorrijder onderuit op A58 bij Heinkenszand

HEINKENSZAND - Op de snelweg A58 tussen Heinkenszand en 's-Heer Arendskerke is zondagochtend een motorrijder ten val gekomen.

1 dag geleden
Historische boerenwagen in ere hersteld

GOES - Dingeman de Feiter uit Goes heeft de laatste hand gelegd aan de restauratie van een Brabantse boerenkar van bijna honderd jaar oud. Een half jaar lang stond de kar in de werkplaats in het Ambachtscentrum in Goes. Toen de kar weer helemaal in de mooie nieuwe lak stond ging de kar terug naar Tholen, waar hij vandaan komt.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Aalscholvereiland als ongerepte natuur

Een maand geleden waren we figuurlijk geland op het schijnbaar onbewoonde eilandje in de Oostvest. Hoewel het eilandje geen kliffen heeft, maar juist makkelijk toegankelijk is voor rustzoekende dieren, eindigde die aflevering wel met een cliffhanger: wie zijn behalve vier schildpadden nog meer de vaste bewoners van dit eilandje? In maart, toen ik dit onderwerp uitkoos, zaten er steevast zo'n tien, twaalf aalscholvers op de in het water hangende takken, al of niet met gespreide vleugels. Nu is dat aantal veel lager; dat zal met het broedseizoen te maken hebben. Ze zijn nu vermoedelijk vooral druk op de Middelplaten in het Veerse Meer, waar een teruglopend aantal aalscholvers broedt.

1 dag geleden
Eén lichtgewonde bij kop-staartbotsing op de Deltaweg (N256)

WILHELMINADORP- Bij een incident op de Deltaweg (N256) tussen Goes en Wilhelminadorp is zaterdagmiddag één persoon lichtgewond geraakt. Vlakbij de verkeerslichten op de kruising bij de Langeweg vond een kop-staartbotsing plaats. De lichtgewonde werd ter plaatse behandeld en hoefde niet naar het ziekenhuis over te worden gebracht. 

2 dagen geleden
Profibike Goes: Nieuwe winkel met bekend gezicht

GOES - Heel goed bereikbaar, direct naast een afrit van de A58 bij Goes kun je sinds een jaar terecht bij Profibike. Raoul de Regt is de vestigingsmanager van deze fietsenwinkel en ziet veel bekenden als klant de winkel binnenstappen.

3 dagen geleden