Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Myanmar zegt dat 180.000 gevluchte Rohingya mogen terugkeren

Myanmar zegt dat 180.000 gevluchte Rohingya mogen terugkeren

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - Myanmar zegt dat 180.000 gevluchte Rohingya mogen terugkeren uit Bangladesh. Leden van deze minderheid sloegen massaal op de vlucht sinds een grootschalige militaire operatie tegen de groep in 2017.

Meer dan 1 miljoen Rohingya leven nu in kampen in het zuidoosten van Bangladesh, waar de hulpverlening onder druk staat door het wegvallen van buitenlandse financiering. De Myanmarese regering heeft het aantal van 180.000 vrijdag bekendgemaakt na gesprekken in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Het gaat om een mogelijke doorbraak in de terugkeer van de Rohingya naar Myanmar. Pogingen om in 2018 en 2019 te beginnen met repatriƫring mislukten, omdat de vluchtelingen uit angst voor vervolging weigerden terug te keren.

'Etnische zuivering'

Bangladesh droeg tussen 2018 en 2020 lijsten met in totaal 800.000 namen van Rohingya over aan Myanmar. Van die namen zijn er inmiddels 180.000 verwerkt. De verificatie van 70.000 namen is nog gaande. Myanmar heeft beloofd het proces voor de resterende 550.000 te versnellen.

De Rohingya zijn een etnische minderheid en vaak moslim. Ze hebben in het overwegend boeddhistische Myanmar te maken met discriminatie en vervolging. De Rohingya leven al generaties lang in het land, maar worden er niet erkend als staatsburgers.

Veiligheidstroepen begonnen in 2017 met een gewelddadige operatie tegen de Rohingya in de staat Rakhine. Dorpen werden platgebrand en er vonden buitengerechtelijke executies plaats. De toenmalige VN-mensenrechtenchef van de Verenigde Naties sprak van een "schoolvoorbeeld van etnische zuivering".

Meer uit Buitenland

Auto rijdt in op groep mensen in Stuttgart, meerdere gewonden

STUTTGART (ANP/DPA) - In de Duitse stad Stuttgart is vrijdag aan het begin van de avond een auto op een groep mensen ingereden. Dat melden hulpdiensten. Zeker drie mensen zijn gewond geraakt. De verwondingen van meerdere slachtoffers zouden ernstig zijn, meldt de brandweer op X.

5 uur geleden
Prins Harry heeft geen contact met Charles, hoopt op 'verzoening'

LONDEN (ANP) - Prins Harry en zijn vader koning Charles hebben momenteel geen contact. De Britse prins wil het graag bijleggen met zijn familie en hoopt op "verzoening", vertelt hij in een interview met de BBC.

6 uur geleden
Canadese premier Carney heeft dinsdag ontmoeting met Trump

OTTAWA (ANP/RTR/AFP) - De Canadese premier Mark Carney reist dinsdag naar Washington D.C. voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zei Carney tijdens zijn eerste persconferentie na de verkiezingswinst van afgelopen maandag. Het gesprek zal volgens de premier gaan over handel en veiligheid.

6 uur geleden
NASA wil einde ruimteschip dat mensen naar maan moet brengen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen stoppen met het ruimteschip dat is ontwikkeld om mensen naar de maan en terug te brengen. De Orion moet op zijn vroegst in 2027 mensen weer voet op de maan laten zetten. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn. Meteen na die missie moet de capsule met pensioen gaan.

6 uur geleden
Trump wil in 2026 meer uitgeven aan defensie en veiligheid

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft vrijdag het begrotingsvoorstel van president Donald Trump voor 2026 bekendgemaakt. Daarin is een verhoging opgenomen van de uitgaven voor defensie en binnenlandse veiligheid.

7 uur geleden
Tsunamiwaarschuwing na beving met kracht van 7.5 bij Chili

SANTIAGO (ANP/AFP) - De Chileense autoriteiten hebben een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de zuidelijkst gelegen regio. De waarschuwing volgt na een aardbeving met een kracht van 7.5 in de Straat van Drake, de zeestraat die Zuid-Amerika en Antarctica scheidt. Inwoners van de dunbevolktste regio van het land worden opgeroepen te evacueren.

7 uur geleden
Rutte wil NAVO-norm van 5 procent, maar deels breder besteden

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte wil dat NAVO-landen 5 procent van hun economie gaan besteden aan hun verdediging. Maar anders dan de Amerikaanse president Donald Trump zouden ze 3,5 procent echt in defensie moeten steken en 1,5 procent kunnen uitgeven aan bijvoorbeeld infrastructuur en cyberveiligheid. Dat staat volgens ingewijden in de voorstellen die Rutte de 32 lidstaten heeft gedaan om richting te geven aan de onderhandelingen over een nieuwe limiet.

8 uur geleden