Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Muzieklabel achter Taylor Swift en BTS grootste stijger in AEX

Muzieklabel achter Taylor Swift en BTS grootste stijger in AEX

AMSTERDAM (ANP) - Universal Music Group (UMG) wint aan beurswaarde na een duidelijke keuze van de onderneming tegen kunstmatige intelligentie (AI). Het muzieklabel achter onder meer Taylor Swift, Drake en BTS werd op de beurs in Amsterdam woensdagochtend 1,3 procent hoger gezet en was daarmee koploper in de lijst met AEX-fondsen.

Volgens zakenkrant Financial Times, die e-mails inzag over het onderwerp, wil UMG dat streamingdiensten als Spotify, Deezer en Apple Music diensten op basis van AI weren van hun platforms. UMG zou niet willen dat die diensten aan de haal gaan met muziek en teksten van artiesten om daar zelf van te leren hoe ze muziek en tekst moeten genereren.

Beleggers kijken daarnaast sterk uit naar nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers die later op de dag naar buiten komen. Als die gunstig uitpakken zou dat kunnen betekenen dat de Federal Reserve het nog rustiger aan kan gaan doen met het verhogen van de rente om de inflatie aan te pakken. Maar voorlopig neemt de markt nog een afwachtende houding aan.

Prosus

De hoofdgraadmeter op de Amsterdamse beurs ging licht lager van start. Kort na de openingsbel noteerde de AEX 0,4 procent in de min op 760,23 punten. De MidKap ging 0,2 procent omlaag tot 936,86 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,2 procent.

Aan het Damrak was Prosus juist een grote verliezer met een min van 4,6 procent. Op de beurs in Hongkong ging techconcern Tencent, waarin de investeerder een groot belang heeft, namelijk flink omlaag. Die koersdaling kwam weer door speculaties dat Prosus de verkoop van aandelen in de Chinese internetgigant zou willen versnellen.

Credit Suisse

In Stockholm maakte Volvo Trucks een koerssprong van 8 procent. De vrachtwagenfabrikant meldde een sterk kwartaal achter de rug te hebben qua verkopen. Daarnaast ziet de onderneming de verstoringen in zijn toeleveringsketen steeds meer afnemen.

In Zürich leverde de grote bank UBS dik 1 procent in. De Zwitserse Nationale Raad, het Lagerhuis van het parlement, heeft tegen de financiële garanties gestemd uit het reddingspakket voor Credit Suisse die door UBS ingelijfd wordt. Daarmee uitten de parlementariërs symbolisch hun onvrede over de manier waarop de Zwitserse regering bij de redding heeft gehandeld, want het ziet er niet naar uit dat alles nog wordt teruggedraaid.

Amerikaanse olie werd 0,2 procent meer waard op 80,69 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 85,84 dollar per vat. De euro was 1,0931 dollar waard, tegen 1,0912 dollar bij het beursslot van dinsdag.

Meer uit Financieel

Gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland nadert 66 jaar

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers in Nederland nadert de 66 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 gingen 86.000 werknemers met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd was 65 jaar en elf maanden en lag daarmee drie maanden hoger dan in 2022.

32 minuten geleden
Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

34 minuten geleden
Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

45 minuten geleden
Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen in de private huursector is in twee jaar tijd gestegen met zo'n 67.000 tot bijna 1,2 miljoen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van cijfers over de periode 2021 tot 2023. Onder meer nieuwbouw droeg bij aan die stijging, naast transformaties van bestaande panden en het splitsen van woningen.

45 minuten geleden
Franse regering doet bod op onderdelen geplaagd IT-concern Atos

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse overheid wil delen van het financieel geplaagde IT-concern Atos kopen. Het gaat om activiteiten die van strategisch belang zouden zijn voor Frankrijk, heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. Zijn voorstel staat in een niet bindende intentieverklaring die hij dit weekend heeft verstuurd.

2 uur geleden
Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

8 uur geleden
Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.

11 uur geleden