Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Muziek maken is heel gezond voor je'

'Muziek maken is heel gezond voor je'

Tijdens de feestelijke opening van het muzikale seizoen van Muziek Vereniging Arnemuiden werden verschillende jubilarissen in het zonnetje gezet. Twee van hen vieren een wel heel bijzonder jubileum: 75 jaar lid van de muziekvereniging. Cor Ventevogel en Rinus Goedhart vertellen over hun belevenissen en het aankomende jubileumconcert van MVA.

In 1898 werd prinses Wilhelmina gekroond tot koningin. Bij die feestelijkheid bemerkten de Erremunaers dat er behoefte was aan een eigen muziekvereniging. De docenten Doeselaar en Brakman richtten Arne’s Genoegen op en kochten voor 170 gulden tweedehands instrumenten. Er meldden zich zestien leden en een half jaar later werd de eerste serenade gegeven. De dorpsbewoners waren trots op hun fanfare en de jeugd wilde er maar wat graag bij horen. Vijftigjaar later wilde Cor Ventevogel net als zijn vader muziek maken. “Ik mocht pas op mijn tiende bij de fanfare, als marstamboer, want je moest in die tijd wel kunnen notenlezen. Toen ik 18 was ben ik saxofoon gaan spelen. Eerst een altsax en later een tenorsax. Dat speel ik nu nog steeds.” Zijn schoolgenootje Rinus Goedhart zag het ook wel zitten om bij de fanfare te gaan. “Ik weet nog dat we voor de kroning van Juliana speelden. Ik op mijn sopraansaxofoon, wat was ik zenuwachtig. Het zweet brak me uit, want ik hoorde mezelf niet tussen al die muziek.”

Gezellig en gezond
In de loop der jaren hebben Cor Ventevogel en Rinus Goedhart op verschillende manieren veel voor de muziek betekend, zoals het bekleden van bestuurlijke functies en het dirigeren van het orkest. Waar Cor gecharmeerd was van jazz en graag in een big band speelde, ging Rinus de klassieke kant op en speelde onder andere in een sax-ensemble en bij kerkdiensten. Tegenwoordig komen beide muziekstijlen bij MVA aan bod. “Arne’s Genoegen begon als een lopende fanfare,” zegt Cor. “Dat is moeilijk en vraagt naast het spelen ook concentratie op het lopen en afstand houden. De vereniging heeft verschillende dieptepunten gekend, maar is altijd met hernieuwde energie doorgegaan. Zo werd eind jaren ‘90 gedacht aan opheffing, zo slecht was het gesteld met het ledenaantal. Door de naam te veranderen van Arne’s Genoegen naar Muziek Vereniging Arnemuiden en van een fanfare een harmonieorkest te worden, trokken we veel nieuwe leden. De kleding is in de loop der jaren ook veel veranderd en de muziekstukken die we nu spelen zijn eigentijds.” Ledenwerving is een doorlopend gegeven voor een muziekvereniging. De muzikanten bezoeken scholen om kinderen te enthousiasmeren en is er een groepje leerlingen die blokfluit of dwarsfluit leren spelen. “Muziek maken is heel gezond voor je,” zegt Cor. Rinus vult aan. “Hoe ik me voel, hoor je terug in mijn muziek.” De sfeer bij MVA is gemoedelijk en hoewel het een dorpsvereniging is, zijn er veel leden van buitenaf. De leeftijd loopt van 11 tot 85. “Iedereen mag bij ons mee doen, ook als je minder getalenteerd bent.” MVA speelt bij gelegenheden als koningsdag, Dodenherdenking, Sloedam-herdenking, Sinterklaasintocht, de wintermarkt en bij de kerstnachtdienst van de gereformeerde kerk. Daarnaast geven ze ieder jaar een concert met nieuwe stukken. Dit jaar staat dat concert in het teken van het 125-jarig jubileum en wordt gegeven op zaterdag 18 november in verenigingsgebouw De Arne.

Meer uit Middelburg

Gemeenteraad van Middelburg doet vanavond aanbeveling voor nieuwe burgemeester

Middelburg - De gemeenteraad van Middelburg doet op dinsdag 7 mei 2024, op voorstel van de vertrouwenscommissie, een aanbeveling voor de benoeming van de nieuwe burgemeester van de gemeente Middelburg. Dit gebeurt tijdens een openbare raadsvergadering die om 21.00 uur start.De gemeenteraad komt eerder die avond al bij elkaar tijdens een besloten raadsvergadering. In deze besloten vergadering brengt de vertrouwenscommissie verslag uit over de sollicitatieprocedure en vertelt wie wat hen betreft in aanmerking komt voor het burgemeestersambt in Middelburg. Daarna volgt er een geheime stemming over deze aanbeveling en daarmee bepaalt de gemeenteraad wie zij aanbeveelt als nieuwe burgemeester. De naam van deze kandidaat zal vervolgens bekend gemaakt worden in de aansluitende openbare raadsvergadering om 21.00 uur.De openbare raadsvergadering is te volgen via een livestream of op de tribune van de raadzaal in het stadskantoor.Verdere procedureAls de kandidaat is voorgedragen door de gemeenteraad, voert de minister van Binnenlandse Zaken een uitgebreide screening uit. Zo doet veiligheidsdienst AIVD onderzoek en vindt er fiscaal onderzoek plaats. Als dit allemaal in orde is, komt het voorstel voor benoeming in de ministerraad. Dit gebeurt niet bij alle burgemeestersbenoemingen, maar omdat Middelburg een provinciehoofdstad is wel.Hierna is de weg vrij voor de benoeming bij Koninklijk besluit en volgt een feestelijk moment: de beëdiging van de nieuwe burgemeester. De commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester namens Zijne Majesteit de Koning. Naar verwachting vindt dat eind augustus plaats.

7 uur geleden
Droog en vrij zonnig op Hemelvaartsdag

Na een wisselvallig week met flink wat regen is de aanloop naar Hemelvaartsdag een stuk minder nat. Ook Hemelvaartsdag zelf lijkt geheel droog te verlopen. De zon schijnt regelmatig en de temperatuur komt uit tussen 15 en 20 graden. Na Hemelvaartsdag loopt de temperatuur nog wat verder op en is het op en top lenteweer.

10 uur geleden
Campergebruikers gewaarschuwd op Walcheren

MIDDELBURG - Agenten van het politiebasisteam hebben afgelopen nacht een kampeerder gewaarschuwd voor het kamperen met een camper. Dit is op Walcheren niet toegestaan. 

14 uur geleden
Auto in sloot N57 Nieuw-en Sint Joosland

NIEUW - EN SINT JOOSLAND - De bestuurder van een personenauto is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen bij een ongeval op de afrit van de A58 bij Nieuw- en Sint Joosland. Zijn auto belandde in een sloot.

15 uur geleden
Persoon verzet zich in gevangenis Torentijd Middelburg

MIDDELBURG - Meerdere eenheden van de politie en Koninklijke Marechaussee zijn vanmiddag ingezet voor een assistentie in gevangenis Torentijd in Middelburg. Een verdachte verzette zich daar. 

1 dag geleden
Fietsster (80) aangereden Biggekerke

BIGGEKERKE - Bij een aanrijding op de Rondweg Biggekerke is maandagmiddag een 80-jarige vrouw gewond geraakt. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Gewonde bij ongeval Jaagpad Middelburg

Middelburg - Op het Vlissings Jaagpad tussen Middelburg en Oost-Souburg is zondagavond iemand gewond geraakt bij een fietsongeluk.

1 dag geleden