
Musk en Bezos lijken satellietbedrijven tot fusies te dwingen
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De plannen van ruimtepioniers Elon Musk en Jeff Bezos om duizenden satellieten in een baan om de aarde te brengen, dwingen bedrijven in die sector zich voor te bereiden op consolidatie. Het bedrag dat dit jaar met overnames, investeringen en joint ventures is gemoeid ligt met 3,6 miljard dollar (3,1 miljard euro) nu al hoger dan over heel 2020, meldt persbureau Bloomberg.
De miljarden dollars die bijvoorbeeld Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX in zijn Starlink-breedbandinternetdienst pompt, trekken de economische verhoudingen in de ruimtevaart scheef voor bedrijven als SES, de op één na grootste satellietexploitant ter wereld. De groei van streaming via glasvezelnetwerken raakt daarnaast de inkomsten van een andere tak van dat bedrijf, satelliettelevisie.
SES-topman Steve Collar is er zeker van dat "iedereen met iedereen" praat. Hij legt uit dat ruimtevaart in wezen een industrie is met vaste kosten. Dus schaalgrootte als gevolg van fusies kan financieel belangrijk zijn. Volgens Mark Dankberg, voorzitter van ViaSat, zijn er in de sector "zeker gesprekken" over fusies. Een van de redenen voor consolidatie zou zijn om te proberen meer kapitaal voor breedband vrij te spelen.
In de sector wordt de dreiging van Starlink, maar ook het satellietproject van techconcern Amazon waar Bezos de oprichter van is, nog gebagatelliseerd. Maar bedrijven passen zich ondertussen wel aan. Ondernemingen als Inmarsat, ViaSat, Eutelsat en Telesat zijn van plan satellieten te lanceren om hun eigen breedbanddiensten aan bedrijven en huishoudens aan te bieden. Maar elke lancering is een dure gok omdat klanten op andere technologieën kunnen overschakelen.
Topman Rajeev Suri van het Britse Inmarsat zei eerder al dat er naar verwachting veel potentiële samenwerkingspartners zijn, toen hij zijn plannen voor een nieuw netwerk ontvouwde. Daarbij worden net als in het Starlink-project van SpaceX satellieten in een relatief lage baan om de aarde gebracht.
Volgens kenners zouden bedrijven als het Luxemburg gesitueerde SES en het Franse Eutelsat er goed aan doen te fuseren. Vergeleken met het potentieel van Amazon en Musk om in de industrie te investeren zijn de bedrijven op zichzelf erg klein, zo klinkt het. Concurrentie tussen bedrijven en politieke gevoeligheden hebben fusies van satellietbedrijven, ondanks meerdere pogingen, vooralsnog tegengehouden.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - De Franse farmaceut Sanofi heeft woensdag aangekondigd tot 2030 minstens 20 miljard dollar (omgerekend bijna 18 miljard euro) te willen investeren in zijn activiteiten in de Verenigde Staten. Met dat geld moeten onder andere onderzoeks- en productiecapaciteit worden uitgebreid.
59 minuten geledenDOHA (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag deals ondertekend die zullen "leiden tot een economische uitwisseling ter waarde van minstens 1,2 biljoen dollar" (omgerekend bijna 1100 miljard euro) tussen de Verenigde Staten en Qatar. Dat staat in een bericht van het Witte Huis waarin details van enkele deals zijn uiteengezet.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Gameontwikkelaar Ubisoft heeft het afgelopen boekjaar verlieslatend afgesloten, ondanks een succesvolle lancering van zijn nieuwe game in de Assassin's Creed-reeks. Dat komt naar voren uit de jaarresultaten die het Franse bedrijf woensdag heeft gepubliceerd.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO is de handelsdag woensdag hoger geëindigd in de AEX, de hoofdgraadmeter op de aandelenbeurs in Amsterdam. De bank presenteerde zijn kwartaalcijfers, waaruit naar voren kwam dat het resultaat beter was dan analisten hadden verwacht. Dit ondanks dat ABN AMRO in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst boekte dan een jaar eerder. Het aandeel klom 5,5 procent.
3 uur geledenDOHA (ANP/RTR) - Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Met de deal is een waarde van 200 miljard dollar gemoeid, ongeveer 178 miljard euro.
4 uur geledenASTEN (ANP) - Peter Gillis en zijn advocaat hebben woensdag een "goed" gesprek gevoerd met de advocaat van Taeke Dijkstra, de koper van Gillis' vakantieparken. Ze gaan er verder over praten met de bedoeling dat de koop doorgaat, melden de advocaten. Eerder wilde Dijkstra niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. De beurshandel begon de week al sterk door de deal tussen de Verenigde Staten en China om de hoge wederzijdse importheffingen tijdelijk fors te verlagen. Daardoor werden de zorgen over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en een wereldwijde economische recessie verminderd.
5 uur geleden