Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Museumdirecteur Stef Traas en klompenmaker Jaap Kramer zijn nu ook centraal stembureaulid

Museumdirecteur Stef Traas en klompenmaker Jaap Kramer zijn nu ook centraal stembureaulid

HEINKENSZAND – Jaap Kramer van Klompenmakerij Traas in Heinkenszand en Stef Traas van Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp hebben er een nieuwe functie bij: centraal stembureaulid. Ze controleren voor de gemeenteraadsverkiezingen van deze week of de organisatie, zoals rondom de verkiezingsuitslag, volgens de regels verloopt. De twee zijn niet verbonden aan een partij, maar wel geïnteresseerd in politiek. “Dat maakt het interessant om achter de schermen te kijken bij de gemeenteraadsverkiezingen”, vinden ze.

Het centraal stembureau, met de burgemeester als voorzitter, heeft als taak om bijvoorbeeld te controleren of de kandidatenlijsten van de politieke partijen die willen deelnemen aan de verkiezingen compleet en kloppend zijn en of alle informatie op tijd is aangeleverd. Op initiatief van burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele zijn er voor de periode 2018 tot 2022 voor het eerst twee inwoners van Borsele gevraagd als centraal stembureauleden. “Tot dan toe waren dit vaak medewerkers van het gemeentehuis”, vertelt Willy Anemaet. Zij werkt bij team burgerzaken van de gemeente Borsele en is ook centraal stembureaulid. “De burgemeester vond het voor de openheid rondom het verkiezingsproces goed om ook personen van buiten het gemeentehuis aan te stellen als leden.” 

Verbondenheid

Traas en Kramer zijn gevraagd, omdat ze niet politiek actief zijn en daarmee staan voor neutraliteit. “Door het museum en de klompenmakerij en hun verbondenheid met Landschapspark Borsele zijn ze sociaal-maatschappelijk betrokken en staan ze middenin de samenleving. Daarom zijn Stef Traas en Jaap Kramer gevraagd als centraal stembureauleden.” Beiden waren hiervoor meteen te porren. “Het leek me interessant om meer te weten te komen over het verkiezingsproces”, vertelt Traas. “Ik had bijvoorbeeld geen idee welke informatie politieke partijen allemaal moeten inleveren om mee te doen aan de verkiezingen.” Ook Kramer vindt het boeiend om betrokken te zijn bij een goed verloop van de verkiezingen. “Het is belangrijk dat een gemeente transparant werkt”, stelt de klompenmaker. En zo zijn Traas en Kramer er na de verkiezingen onder meer maandag 21 maart bij als de uitslag officieel moet worden vastgesteld. “Gelukkig hoeven we niet alle stemmen na te tellen”, lachen ze.

Meer uit Beveland

Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

19 uur geleden
Goes voorziet zwarte cijfers voor 2024, maar rode voor jaren daarna

GOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.

20 uur geleden
Studenten van Scalda presenteren 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst' in Amsterdam

In een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: ‘Zeeuwse ICTcontexten van de toekomst’. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen.

1 dag geleden
Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

1 dag geleden
Noord-Beveland lanceert project Eindeloos Gezond

KAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.

2 dagen geleden
Koninklijke Visio houdt zaterdag open dag in Goes

GOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.

2 dagen geleden
Brandweer blust brand in oude gymzaal Goese Lyceum

GOES - De brandweer heeft woensdagavond brand geblust in de oude gymzaal van het Goese Lyceum aan de Van Dusseldorpstraat in Goes.

2 dagen geleden