Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Museum De Meestoof verwacht groot financieel tekort

Museum De Meestoof verwacht groot financieel tekort

SINT - ANNALAND - De Meestoof heeft aangegeven een groot exploitatietekort te verwachten. Volgens het gemeentebestuur kan het museumbestuur rekenen op extra financiële hulp. De hoogte van het bedrag hangt echter wel af van het aantal andere hulpvragen vanuit andere culturele organisaties.

Petrina Geluk van het CDA stelde vragen over het tweede steunpakket voor de culturele sector. Ze vroeg zich of de gemeente ook aanspraak hierop kan maken en om welk bedrag dat zou gaan. Het college zegt dat het eerste pakket een hogere algemene uitkering vanuit het rijk opleverde. "Van de 60 miljoen euro die toen voor ondersteuning van lokale culturele voorzieningen was uitgetrokken ging een kleine 75.000 euro naar Tholen. Naar verwachting zal het tweede steunpakket ongeveer van dezelfde grootte zijn." Tholen verwacht hier snel duidelijkheid over.

Huur

Geluk wees de gemeente op de situatie van streekmuseum De Meestoof. "Het museum is sinds november 2019 zelfstandig. Door de coronacrisis wordt ook ons streekmuseum hard getroffen. Immers het museum genereert veel minder inkomsten door onder andere minder betalende bezoekers, het ontbreken van bezoekers van de streekproductenveiling en tevens geen opbrengsten uit de verkoop van streekproducten", aldus de CDA'er die aizh afvraagt of De Meestoof naast de gelden vanuit het steunpakket culturele en creatieve sector ook in aanmerking komt voor steunmaatregelen vanuit de gemeente. Geluk doelt daarmee op bijvoorbeeld vrijstelling van huurpenningen zoals bij de sport- en gemeenschapscentra. Dat laatste is volgens de gemeente niet mogelijk: " Het bestuur van het Streekmuseum heeft aangegeven een groot exploitatietekort te verwachten. Het Streekmuseum, dat naar de mening van het college een belangrijk deel uit maakt van de lokale culturele infrastructuur, komt in principe voor gemeentelijke steun in aanmerking. De mate waarin is afhankelijk van de omvang van het werkelijke tekort over 2020, maar ook van de mate waarin andere culturele instellingen een beroep moeten doen op het beschikbare budget. In verband met de overdracht van de exploitatie van de accommodatie aan het museum is vrijstelling van huurpenningen of andere kosten van de accommodatie geen optie." 

Meer uit Tholen

Het Roosevelt Debat groot succes: 'Prachtig dat Oud-Vossemeer het organiseerde'

OUD-VOSSEMEER - De Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer is zeer tevreden met het verloop van het debat van donderdag. Er was een hoge opkomst, uitstekende sprekers en een levendige discussie. Verrassend waren de studenten die de deels voormalige Tweede Kamerleden af en toe van advies voorzagen. De discussie verliep op basis van stellingen.

23 uur geleden
Zo speelden de Thoolse clubs tijdens de laatste speelronde [SPEELRONDE 22]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 18 mei allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 22.

1 dag geleden
KNMI waarschuwt met code geel voor onweer en wateroverlast in Zeeland

ZEELAND - Het KNMI heeft voor een groot deel van het land code geel afgegeven vanwege onweersbuien en veel regen in een korte tijd, wat kan leiden tot wateroverlast. De waarschuwing geldt in Zeeland vanaf 17.00 uur en eindigt pas middernacht. De buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

1 dag geleden
Pinksteren: Een vrije dag voor Nederlanders, maar waarom eigenlijk?

ZEELAND - Pinksteren, de feestdagen die jaarlijks door Nederlanders worden gevierd, brengen een extra vrije dag op maandag met zich mee. Voor velen betekent dit een heerlijk lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk? 

2 dagen geleden
Let op: Inhaaldag voor afvalinzameling op Tweede Pinksterdag

THOLEN - Het afval en de grondstoffen van maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, worden pas op zaterdag 25 mei opgehaald. Bekijk de inhaaldata ook op de online afvalkalender van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) en in de ZRD-app.

3 dagen geleden
'Meer Zeeuwen langdurig aan het werk na WW-uitkering'

ZEELAND - Na een WW-uitkering blijven mensen langer aan het werk, blijkt uit een analyse van UWV. 73 procent bleef langer dan een jaar achter elkaar aan het werk. Dat is een stijging ten opzichte van eerdere jaren. De krapte op de arbeidsmarkt is een van de oorzaken hiervan.

3 dagen geleden
Gezocht: Gezinnen die wasbare luiers willen testen in de gemeente Tholen

THOLEN - De gemeente Tholen zoekt weer gezinnen die vanaf juni gratis wasbare luiers willen testen. Het gebruik van wasbare luiers vermindert de hoeveelheid restafval bij jonge gezinnen. Dat draagt bij aan de gemeentelijke doelstelling om de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen. Wasbare luiers zijn niet alleen beter voor het milieu, maar leveren ouders ook een besparing op.

4 dagen geleden