Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Musea krijgen dit jaar nog geen 10 miljoen bezoeken

Musea krijgen dit jaar nog geen 10 miljoen bezoeken

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse musea verwachten dit jaar te moeten afsluiten met nog geen 10 miljoen bezoeken. De schatting van de Museumvereniging, waarvan meer dan 400 musea lid zijn, is dat er eind december 9,7 miljoen keer een bezoek is gebracht. In 2019, toen er nog geen sprake was van corona en beperkende maatregelen, stond er 33 miljoen keer iemand voor de kassa.

De vereniging roept kabinet en andere belanghebbenden op de musea te blijven steunen, want de eigen inkomsten zijn alleen al in 2020 met 250 miljoen euro gedaald. De 149 miljoen aan noodsteun in dat jaar kon dat gat dus lang niet vullen en het leed is volgens de vereniging ook nog steeds niet geleden. "In het vierde kwartaal lopen musea naar verwachting 65 miljoen euro aan eigen inkomsten mis, en in de eerste helft van 2022 zal dat onder vergelijkbare omstandigheden niet anders zijn. Met extra steun kunnen musea de periode van vraaguitval overbruggen en kan de kwaliteit van het aanbod overeind blijven, waarmee de spreiding van cultuur over alle regio’s gewaarborgd blijft", aldus een woordvoerster.

Ook andere overheden, fondsen en particulieren zijn gevraagd de knip te trekken voor de musea. "Er zijn nieuwe activiteiten nodig om meer publiek te trekken, zoals tijdelijke tentoonstellingen en speciale evenementen, juist ook voor bezoekers uit Nederland. Daarvoor zijn investeringen hard nodig."

De musea bezuinigden zelf vorig jaar 125 miljoen en kregen dus noodsteun, maar ze komen naar eigen zeggen niet uit, onder meer omdat er extra publiek uit Nederland moet worden getrokken om weer op het gewenste niveau te komen. Kleinere musea teerden ook nog eens extra op hun reserves in. Het meeste geld kwam namelijk van het Rijk en veel minder van de gemeenten, terwijl volgens de vereniging "meer dan de helft van de musea de gemeente als hoofdfinancier heeft".

Het aantal museumbezoeken daalde in 2020, toen de coronacrisis losbarstte, al naar 13,2 miljoen. Verplichte sluitingen, beperking van de bezoekersaantallen en het bijna stilvallen van het toerisme uit het buitenland eisten hun tol. De daling van het aantal bezoeken door buitenlanders was in dat eerste coronajaar zelfs 82 procent: van 10 miljoen in 2019 naar 1,8 miljoen in 2020.

De werkgelegenheid in de museumsector daalde vorig jaar met 6800 van de 35.000 mensen, alle soorten verbintenissen meegerekend. Bij personeel in loondienst ging het aantal fte met 470 omlaag. Over dit jaar worden verdere ontslagen verwacht bij ongeveer een derde van de musea.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Freek Vonk aan de slag voor Scouting Nederland

LEUSDEN (ANP) - Freek Vonk gaat zich inzetten voor Scouting Nederland. De televisiebioloog is de nieuwe 'chief scout', oftewel de belangrijkste ambassadeur en het gezicht van de organisatie.

1 dag geleden
Docuserie over Ruinerwoldkinderen maakt kans op Televizier-Ring

HILVERSUM (ANP) - Docuserie De Kinderen van Ruinerwold van BNNVARA is genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring. Ook de series Een Huis Vol (KRO-NCRV) en Mocro Maffia (Videoland) maken volgende maand kans op de prestigieuze prijs voor het beste televisieprogramma, maakte de organisatie donderdag bekend.

1 dag geleden
R. Kelly bevestigt niet te getuigen tijdens misbruikzaak

NEW YORK CITY (ANP/RTR) - R. Kelly getuigt woensdag inderdaad niet zelf tijdens zijn misbruikzaak in New York. Eerder leek het er al op dat de zanger niet zou getuigen: zijn naam stond niet op de lijst van getuigen die zijn advocaten zouden oproepen. Het hoge woord kwam er woensdag tijdens de zaak uit toen Kelly zelf antwoordde op de vraag van rechter Ann Donnelly of hij wilde getuigen. "Nee, mevrouw", antwoordde hij.

2 dagen geleden
Rechtbank behandelt gewapende overval op Fred van Leer

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam behandelt woensdag de gewapende overval op stylist en presentator Fred van Leer. Tijdens de zitting staat de 23-jarige Amsterdammer Oualid S. terecht, die ervan wordt verdacht dat hij op 18 november vorig jaar geprobeerd heeft Van Leer thuis te overvallen.

3 dagen geleden
Theater Haarlem laat tweede show Maassen met volle zaal doorgaan

HAARLEM (ANP) - Theo Maassen staat ook vrijdagavond voor een volle theaterzaal. Theater De Liefde in Haarlem heeft, ondanks de donderdag opgelegde dwangsom van 2500 euro, besloten de tweede voorstelling met volledige zaalcapaciteit door te zetten.

1 week geleden
André Hazes neemt rust vanwege burn-out

ROTTERDAM (ANP) - André Hazes heeft een burn-out en neemt daarom de komende tijd rust. De zanger heeft tijd nodig "om weer op krachten te komen", zo laat zijn management vrijdag weten.

1 week geleden
André Hazes in Ahoy vanwege coronaregels verplaatst naar 2022

ROTTERDAM (ANP) - De concerten die André Hazes op 15 en 16 oktober in Ahoy zou geven, zijn een jaar uitgesteld, heeft producent Medialane donderdag gemeld. Met de huidige coronaregels, die bij concerten slechts een bezetting van 75 procent toestaan, is het niet mogelijk de shows op een financieel verantwoorde manier te laten doorgaan.

1 week geleden