Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Musea krijgen dit jaar nog geen 10 miljoen bezoeken

Musea krijgen dit jaar nog geen 10 miljoen bezoeken

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse musea verwachten dit jaar te moeten afsluiten met nog geen 10 miljoen bezoeken. De schatting van de Museumvereniging, waarvan meer dan 400 musea lid zijn, is dat er eind december 9,7 miljoen keer een bezoek is gebracht. In 2019, toen er nog geen sprake was van corona en beperkende maatregelen, stond er 33 miljoen keer iemand voor de kassa.

De vereniging roept kabinet en andere belanghebbenden op de musea te blijven steunen, want de eigen inkomsten zijn alleen al in 2020 met 250 miljoen euro gedaald. De 149 miljoen aan noodsteun in dat jaar kon dat gat dus lang niet vullen en het leed is volgens de vereniging ook nog steeds niet geleden. "In het vierde kwartaal lopen musea naar verwachting 65 miljoen euro aan eigen inkomsten mis, en in de eerste helft van 2022 zal dat onder vergelijkbare omstandigheden niet anders zijn. Met extra steun kunnen musea de periode van vraaguitval overbruggen en kan de kwaliteit van het aanbod overeind blijven, waarmee de spreiding van cultuur over alle regio’s gewaarborgd blijft", aldus een woordvoerster.

Ook andere overheden, fondsen en particulieren zijn gevraagd de knip te trekken voor de musea. "Er zijn nieuwe activiteiten nodig om meer publiek te trekken, zoals tijdelijke tentoonstellingen en speciale evenementen, juist ook voor bezoekers uit Nederland. Daarvoor zijn investeringen hard nodig."

De musea bezuinigden zelf vorig jaar 125 miljoen en kregen dus noodsteun, maar ze komen naar eigen zeggen niet uit, onder meer omdat er extra publiek uit Nederland moet worden getrokken om weer op het gewenste niveau te komen. Kleinere musea teerden ook nog eens extra op hun reserves in. Het meeste geld kwam namelijk van het Rijk en veel minder van de gemeenten, terwijl volgens de vereniging "meer dan de helft van de musea de gemeente als hoofdfinancier heeft".

Het aantal museumbezoeken daalde in 2020, toen de coronacrisis losbarstte, al naar 13,2 miljoen. Verplichte sluitingen, beperking van de bezoekersaantallen en het bijna stilvallen van het toerisme uit het buitenland eisten hun tol. De daling van het aantal bezoeken door buitenlanders was in dat eerste coronajaar zelfs 82 procent: van 10 miljoen in 2019 naar 1,8 miljoen in 2020.

De werkgelegenheid in de museumsector daalde vorig jaar met 6800 van de 35.000 mensen, alle soorten verbintenissen meegerekend. Bij personeel in loondienst ging het aantal fte met 470 omlaag. Over dit jaar worden verdere ontslagen verwacht bij ongeveer een derde van de musea.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden