Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mozaïek gymzaal Oost-Souburg bleek niet te redden

Mozaïek gymzaal Oost-Souburg bleek niet te redden

OOST-SOUBURG - Met de sloop van de gymzaal aan de Jan de Priesterstraat verdwijnt ook het glasmozaïek dat een volwassen turner en een kind verbeeld en in de muur van de gymzaal was verwerkt. Het mozaïek is van de hand van Rebecca Hagoort-Stemerding, de echtgenote van architect Arie Hagoort die het ontwerp van de gymzaal tekende. Het mozaïek is typerend voor de periode van wederopbouw toen veel gebouwen van kunstwerken werden voorzien, inmiddels is hier ook alweer veel van verdwenen.

Tot spijt van de PSR kon het mozaïek niet behouden blijven. “We hebben in april 2020 aan het college gevraagd of het mozaïek behouden kon blijven en kon worden verwerkt in de nieuw te bouwen gymzaal aan de Braamstraat,” vertelt Rijnco-Jan Suurmond van de PSR. “Het college stond daar welwillend tegenover en heeft de mogelijkheden onderzocht.”

Asbest
De sloper van de school en de gymzaal heeft door een landelijk erkend bureau een onderzoek laten uitvoeren en daaruit kwam naar voren dat het mozaïek is aangebracht op een asbesthoudende plaat. “En dat is dus het probleem,” weet Suurmond. “Wanneer asbest wordt verwijderd dan moet het worden afgevoerd en mag het niet opnieuw in omloop worden gebracht, dus ook niet ergens anders worden herplaatst. Dat vinden wij uitermate jammer maar ja, het is vastgelegd in wet- en regelgeving en daar hebben we het mee te doen.”

Uitzagen
Ook het uitzagen van het mozaïek inclusief asbestondergrond en een deel van de muur bleek geen optie. Suurmond: “Dat is technisch gezien natuurlijk allemaal mogelijk tegenwoordig. Maar dan nog is het zo dat je dan asbesthoudend materiaal terug in omloop brengt en dat kan dus niet. De uitslag van het onderzoek is overduidelijk en het materiaal moet worden afgevoerd.” De PSR heeft zich dus moeten neerleggen bij het verdwijnen van het kunstwerk. “Je kunt van alles willen maar je kunt geen ijzer met handen breken. Dus we zullen het moeten doen met de foto die we nog hebben...”.

Meer uit Vlissingen

Samenwerking Zeelandia Middelburg en JVOZ

VLISSINGEN - De JVOZ en de Zeelandia Middelburg gaan verder samenwerken. Vrijdag 23 februari ondertekenden voorzitter Remy Verhage van Zeelandia Middelburg en Eugène Fagg, voorzitter van JVOZ een samenwerkingsovereenkomst. Deze stap is het vervolg op een succesvolle pilot die in de afgelopen periode is uitgevoerd.

3 uur geleden
Emoties lopen hoog op tijdens informatieavond FNV

VLISSINGEN - De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een informatieavond van de FNV die werd gehouden in de kantine van speeltuin Scheldekwartier. De bijeenkomst stond in het teken van het armoedebeleid van de gemeente Vlissingen. Volgens de FNV komen minima in de gemeente Vlissingen er bekaaider af dan in andere gemeenten als gevolg van de artikel-12 status van de gemeente. De bijeenkomst werd niet alleen bezocht door bezorgde burgers maar ook door gemeenteraadsleden.

23 uur geleden
Kipvis enthousiast over plannen Machinefabriek

VLISSINGEN - In de eerste plannen voor een culturele invulling van een deel van de Machinefabriek is ook ruimte beschikbaar voor kunstwerkplaats Kipvis. "We zijn erg enthousiast," vertelt Jochem Weststrate, secretaris van Kipvis. "We vinden het een heel goed idee."

1 dag geleden
Gemeente gaat de 'Gevleugelde Leeuw' veiligstellen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat de 'Gevleugelde Leeuw' van Kees Keijzer veiligstellen en een nieuwe plek zoeken waar het kunstwerk in de toekomst komt te hangen. Het kunstwerk hangt sinds 1969 aan de gevel van de voormalige Markusschool aan de Falckstraat. De gemeente is voornemens het schoolgebouw te slopen.

1 dag geleden
De Piek wil graag naar de Machinefabriek

VLISSINGEN - Voorzitter Jaap van Boven heeft goede hoop dat er na jaren onzekerheid eindelijk toekomstperspectief komt voor poppodium De Piek. Het pand aan de Hellebardierstraat voldoet al jaren niet meer maar nu wordt het poppodium genoemd als één van de partijen die mogelijk onderdeel gaan uitmaken van de culturele invulling van de Machinefabriek.

2 dagen geleden
Gemeente houdt Wesley Sekewael in spanning

VLISSINGEN - Het is om moedeloos van te worden. Wesley Sekewael wacht al sinds november op een reactie van de gemeente over hoe er wordt aangekeken tegen de plannen voor de herbouw van de vliegtuigfabriek van Koninklijke Maatschappij de Schelde. "Met de provincie voeren we constructieve gesprekken maar de gemeente laat het een beetje afweten," verzucht Sekewael. "We weten nog altijd niet wat hun standpunt is."

3 dagen geleden
Tweemaal brons voor VTV-Acro

VLISSINGEN - Op de Zuid-Nederlandse kampioenschappen Acroturnen halen de meiden van de Vlissingse Turn Vereniging onder andere tweemaal brons.

4 dagen geleden