Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Motorracer Jur Wattel mikt op de top

Motorracer Jur Wattel mikt op de top

MIDDELBURG - Wat moet je allemaal doen én laten om als jonge sporter het hoogst haalbare niveau van jouw sport te bereiken? Het is lastig te zeggen maar duidelijk is wel dat de meeste kampioenen van jongs af aan zeer intensief met hun sport bezig zijn geweest, om hun doelen te bereiken. Iemand als Max Verstappen reed op jonge leeftijd al in karts en kreeg van zijn pa naar verluidt een vrij harde leerschool. Talent hebben is niet genoeg. Trainen moet je!

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Dat weet de vijftienjarige Middelburger en motorracer Jur Wattel ook. Jur is vaak te vinden bij het bedrijf van zijn ouders, Abco Motors Vlissingen, waar zijn motor, een Kawasaki Ninja 400, ook is gestald. Hij helpt regelmatig in de winkel en werkplaats, hij verdient er wat bij met zijn eigen poetsservice en het is de plek waar de Ninja wordt onderhouden. Jur maakte al jong kennis met de motorsport, die begon op kartcircuits, op een zogenoemde minibike. Na verloop van tijd stapte hij over naar de 125 cc om vervolgens wéér een treetje hoger op de ladder te klimmen, via de klasse waarin hij nu rijdt, de Supersport 300. Die categorie maakt deel uit van het superbike IDM, of ‘Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft’. Het is de springplank naar het WK, waar Jur uiteindelijk als prof aan deel hoopt te gaan nemen.

Driejarenplan
Jur heeft, samen met zijn vader en de rest van het team, een driejarenplan heeft opgesteld om het WK te bereiken. Dit seizoen is bedoeld om te leren, om de circuits te leren kennen en om prestaties te verbeteren. Het volgende seizoen draait  om de wedstrijden zelf. Vervolgens zou de sprong naar het WK gemaakt moeten worden. Gaat het Jur ook allemaal lukken? Dat moet nog blijken natuurlijk, maar het talent hééft hij. Vader Abco: “dat onderkent ook de nationale coach, maar die benadrukt ook de voorwaarde dat Jur veel rijdt en traint. De familie doet er alles aan om dat mogelijk te maken, ook al moet er best veel voor worden opgeofferd. Races in deze klasse in Nederland alleen mogelijk zijn in Assen. Alle andere races vinden plaats in landen als Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Dat betekent dus dat er veel gereisd moet worden, met de bus en trailer. Jur zit op de Topsporttalentschool van het Scheldemond College. Die school houdt rekening met de drukke sportagenda van leerlingen. Dat scheelt.


Vastberaden
De sportieve ambities van Jur trekken dus best een zware wissel op de familie Wattel, maar ze gaan ervoor. Even leek het erop dat het jongere broertje van Jur óók racer zou worden, maar hij heeft inmiddels gekozen voor tennis. Jur is echter vastberaden. Hij wil heel graag verder op de ingeslagen weg, en vindt het geen enkel probleem om andere dingen te moeten missen. Gevraagd of hij ook doorzet als hij bijvoorbeeld verliefd wordt twijfelt hij geen moment. “Dat laat ik niet gebeuren hoor.” Pa Abco geeft toe dat hij af en toe best stress heeft van al dat gereis en de tijd die de sport kost, maar hij geniet ook enorm van de prestaties van zijn zoon. “Ik heb hem echt voor de keuze gesteld. Als hij echt zeker zou zijn van zijn zaak, dan zouden we all in gaan. Dat was hij. Daarom zetten we nu drie jaar alles op alles.”

Meer over Jur Wattel op www.jurwattel.nl

Meer uit Middelburg

Haalbaarheidsonderzoek Woningbouw Koningshof II Koudekerke gestart

KOUDEKERKE - AM Zeeland en Bouwgroep Peters gaan samen onderzoeken of het mogelijk is om huizen te bouwen naast de Koningshof woonwijk in Koudekerke. Vandaag, op 6 december, hebben ze met de gemeente Veere de overeenkomst getekend. Het idee is om ongeveer 150 huizen te bouwen die goed passen bij de bestaande buurt. Participatie van omwonenden en mogelijke bewoners is een belangrijk onderwerp gedurende het hele proces.

7 uur geleden
Wilde achtervolging door Middelburg en Vlissingen

VLISSINGEN, MIDDELBURG - Gisteravond, 6 december, ontvouwde zich een spannende achtervolging door de straten van Middelburg en Vlissingen nadat een auto, geregistreerd door een ANPR-camera, een gezochte bestuurder bleek te hebben. De avond nam een onverwachte wending toen de achtervolgde persoon erin slaagde te ontsnappen.

10 uur geleden
Middelburg Zeeuws kampioen Tegelwippen

MIDDELBURG - Vandaag reikte gedeputeerde Arno Vael (provincie Zeeland) de prijs uit voor het Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen aan Wethouder Jeroen Louws (gemeente Middelburg). Met 37.000 gewipte tegels in tussen maart en november 2023 liet de hoofdstad andere Zeeuwse gemeenten achter zich.Van maart tot en met oktober wipten inwoners uit alle Zeeuwse gemeenten tegels uit hun tuin. De tegels maakten plaats voor planten en bomen. In totaal wipten Middelburgers samen met de gemeente 37.000 tegels, goed voor 3362 m2. Daarmee komt de gemeente bovenaan de poule te staan, die uitgaat van het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners. In Zeeland maakte 8700 m2 aan verharding plaats voor bomen, planten en groen.Het goede voorbeeldWethouder Jeroen Louws is trots dat zijn gemeente heeft gewonnen: “De inwoners van de gemeente Middelburg vinden een groene omgeving heel belangrijk. Het is heel mooi om te zien dat zij hun tuinen hebben vergroend. Het geeft aan dat mensen echt wel bereid zijn hun steentje bij te dragen voor een beter klimaat. Vanzelfsprekend geven we als gemeente ook het goede voorbeeld en worden er op verschillende plekken in de stad tegels vervangen door groen." Tijdens de bijeenkomst in Park Molenwater erkende de wethouder dat de gemeente Middelburg wel in het voordeel is geweest bij het kampioenschap. De herinrichting van Klein Vlaanderen in Middelburg, in 2023, leverde heel extra gewiptet tegels op.Doen wat je kanOok gedeputeerde Arno Vael is blij met het resultaat van de actie: “Deze actie is een mooi voorbeeld van de Zeeuwse mentaliteit: alle gemeenten deden mee. Daarnaast is het belangrijk dat Zeeuwen ook zelf doen wat ze kunnen. We kunnen niet meer om klimaatverandering heen. Een paar tegels uit de tuin is maar een kleine ingreep, maar helpt echt bij wateroverlast en hitte."

1 dag geleden
Inwoner Koudekerke wint €175.361,70 bij Eurojackpot

RIJSWIJK - Een inwoner van Koudekerke heeft 175.361,70 euro gewonnen bij de trekking van Eurojackpot van dinsdag 5 december. De winnaar speelde mee als abonnee en is dus al bekend bij Nederlandse Loterij, waar Eurojackpot onderdeel van is. De winnaar krijgt het bedrag binnen vijf dagen op zijn/haar rekening gestort.De getallen 6 – 11 – 16 – 26 – 49 en de bonusgetallen 2 - 9 werden getrokken. De Zeeuwse winnaar voorspelde vijf getallen en een bonusgetal goed, net als een speler uit Eindhoven. Ook deze winnaar mag €175.361,70 bijschrijven op zijn/haar rekening. Net als vijf andere spelers, verspreid over meerdere Europese landen. Bjorn Rosner, prijswinnaarbegeleider bij Nederlandse Loterij: “Een onvergetelijke pakjesavond voor deze winnaars! We zijn verheugd weer zo'n mooie prijs te mogen uitkeren."Jackpot  De jackpot van 33 miljoen viel dinsdagavond niet. Bij de volgende trekking van Eurojackpot op vrijdag 8 december is de verwachte jackpotstand 42 miljoen euro. Anonimiteit prijswinnaars & brutoprijsHet gaat om een brutoprijs, waarvan ruim 29 procent kansspelbelasting wordt ingehouden. Nederlandse Loterij, waar Eurojackpot onder valt, maakt de identiteit van de winnaar niet bekend. Over EurojackpotEurojackpot wordt gespeeld in achttien Europese landen. Iedere dinsdag- en vrijdagavond is de trekking, met een jackpot die kan oplopen tot 120 miljoen euro. Eurojackpot is een spel van Nederlandse Loterij. Nederlandse Loterij is de grootste aanbieder van kansspelen in Nederland met negen spelmerken: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten, TOTO Sport, TOTO Casino en TOTO Winkel. In 2022 heeft Nederlandse Loterij € 5.829 miljoen aan prijzengeld uitgekeerd aan haar spelers (inclusief kansspelbelasting). Jaarlijks geeft Nederlandse Loterij vrijwel haar gehele opbrengst aan de Nederlandse sport via het NOC*NSF, aan 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn en aan de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën. In 2022 ging het om een bedrag van € 195 miljoen.

1 dag geleden
Sint maakt Archipelschool De Sprong groen

KOUDEKERKE - Archipelschool De Sprong in Koudekerke heeft vandaag een start gemaakt met het vergroenen van het schoolplein.?Sinterklaas en zijn Pieten kwamen vanmorgen om 8:30 uur met de tractor naar de school. 

2 dagen geleden
Subsidies Provincie Zeeland voor masterclass schrijven filmplannen en Middelburg Winterstad

MIDDELBURG - Op 21 juli 2023 stelde de Provincie Zeeland een nieuwe subsidieregeling open, de Impuls Jongerencultuur. Het doel van de regeling is jongeren te stimuleren nog meer en vaker deel te nemen aan culturele activiteiten. Gedeputeerde Staten heeft vandaag besloten twee projecten te subsidiëren.  

2 dagen geleden
Rechter eist rectificatie Science Guide van berichtgeving over naderend faillissement UCR

MIDDELBURG - De rechter eist een rectificatie van Science Guide van deberichtgeving over een naderend faillissement voor University College Roosevelt (UCR) in Middelburg. In recente publicaties op Scienceguide.nl is er meerdere malen gespeculeerd over een naderend faillissement van UCR. 

2 dagen geleden