Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Motorracer Jur Wattel mikt op de top

Motorracer Jur Wattel mikt op de top

MIDDELBURG - Wat moet je allemaal doen én laten om als jonge sporter het hoogst haalbare niveau van jouw sport te bereiken? Het is lastig te zeggen maar duidelijk is wel dat de meeste kampioenen van jongs af aan zeer intensief met hun sport bezig zijn geweest, om hun doelen te bereiken. Iemand als Max Verstappen reed op jonge leeftijd al in karts en kreeg van zijn pa naar verluidt een vrij harde leerschool. Talent hebben is niet genoeg. Trainen moet je!

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Dat weet de vijftienjarige Middelburger en motorracer Jur Wattel ook. Jur is vaak te vinden bij het bedrijf van zijn ouders, Abco Motors Vlissingen, waar zijn motor, een Kawasaki Ninja 400, ook is gestald. Hij helpt regelmatig in de winkel en werkplaats, hij verdient er wat bij met zijn eigen poetsservice en het is de plek waar de Ninja wordt onderhouden. Jur maakte al jong kennis met de motorsport, die begon op kartcircuits, op een zogenoemde minibike. Na verloop van tijd stapte hij over naar de 125 cc om vervolgens wéér een treetje hoger op de ladder te klimmen, via de klasse waarin hij nu rijdt, de Supersport 300. Die categorie maakt deel uit van het superbike IDM, of ‘Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft’. Het is de springplank naar het WK, waar Jur uiteindelijk als prof aan deel hoopt te gaan nemen.

Driejarenplan
Jur heeft, samen met zijn vader en de rest van het team, een driejarenplan heeft opgesteld om het WK te bereiken. Dit seizoen is bedoeld om te leren, om de circuits te leren kennen en om prestaties te verbeteren. Het volgende seizoen draait  om de wedstrijden zelf. Vervolgens zou de sprong naar het WK gemaakt moeten worden. Gaat het Jur ook allemaal lukken? Dat moet nog blijken natuurlijk, maar het talent hééft hij. Vader Abco: “dat onderkent ook de nationale coach, maar die benadrukt ook de voorwaarde dat Jur veel rijdt en traint. De familie doet er alles aan om dat mogelijk te maken, ook al moet er best veel voor worden opgeofferd. Races in deze klasse in Nederland alleen mogelijk zijn in Assen. Alle andere races vinden plaats in landen als Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Dat betekent dus dat er veel gereisd moet worden, met de bus en trailer. Jur zit op de Topsporttalentschool van het Scheldemond College. Die school houdt rekening met de drukke sportagenda van leerlingen. Dat scheelt.


Vastberaden
De sportieve ambities van Jur trekken dus best een zware wissel op de familie Wattel, maar ze gaan ervoor. Even leek het erop dat het jongere broertje van Jur óók racer zou worden, maar hij heeft inmiddels gekozen voor tennis. Jur is echter vastberaden. Hij wil heel graag verder op de ingeslagen weg, en vindt het geen enkel probleem om andere dingen te moeten missen. Gevraagd of hij ook doorzet als hij bijvoorbeeld verliefd wordt twijfelt hij geen moment. “Dat laat ik niet gebeuren hoor.” Pa Abco geeft toe dat hij af en toe best stress heeft van al dat gereis en de tijd die de sport kost, maar hij geniet ook enorm van de prestaties van zijn zoon. “Ik heb hem echt voor de keuze gesteld. Als hij echt zeker zou zijn van zijn zaak, dan zouden we all in gaan. Dat was hij. Daarom zetten we nu drie jaar alles op alles.”

Meer over Jur Wattel op www.jurwattel.nl

Meer uit Middelburg

Onderzoek werpt nieuw licht op zestiende-eeuwse wandtapijten

MIDDELBURG - Nieuw onderzoek uit 2022 wijst uit dat twee zestiende-eeuwse wandtapijten van de gemeente Middelburg uit een Edings atelier komen. Gemeente Middelburg heeft de twee wandtapijten in 1941 gekocht bij een kunsthandel in Brussel. De tapijten met diervoorstellingen zijn zonder goede reden aan een tapijtwever uit ongeveer 1600 in Brussel toegeschreven.

18 uur geleden
ZB verwerft 18e-eeuwse boeken van Gerard van Loon

MIDDELBURG - ZB Bibliotheek van Zeeland heeft een serie 18e-eeuwse prachtboeken verworven, die de geschiedenis van de Middelburgse regenten heel dichtbij brengt. Het gaat om zes werken door de Nederlandse historicus Gerard van Loon, die aan de hand van munten en penningen de geschiedenis van Nederland beschrijven. De boeken zijn rijk geïllustreerd met gravures, kaarten en afbeeldingen van penningen.

1 dag geleden
Guillermo van Pamelen 6e op het WK karten in Portugal

MIDDELBURG - De Middelburgse karter Guillermo van Pamelen is afgelopen week 6e geworden bij het Wereldkampioenschap Karten in Portugal. In het Portugese Viana do Castelo waren 138 rijders uit 17 verschillende landen aanwezig om te strijden voor de wereldtitel. In acht voorrondes konden de rijders punten verzamelen om zich uiteindelijk te plaatsen voor de twee halve finales (de beste 64 rijders) en de finale (de beste 32 rijders).

1 dag geleden
Expositie schilderijen

AAGTEKERKE - Van 3 tot en met 13 augustus exposeert Ineke Koole met haar werk in Galerie BANK Aagtekerke.

1 dag geleden
Snuffelmarkt Middelburg

MIDDELBURG - Zaterdag 13 augustus is er weer de snuffelmarkt op de Markt in Middelburg. 

1 dag geleden
Derde zomeravondconcert op stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Op zaterdag 13 augustus geeft stadsbeiaardier David van der Vlies het 3e zomeravondconcert op het stadhuiscarillon van Veere. Het concert is vanaf 19uur live te volgen in een mooie luistertuin.

1 dag geleden
Standwerkersconcours tijdens ‘Dolle Donderdag’ in Middelburg

MIDDELBURG - Op donderdag 11 augustus wordt in de Lange Delft weer het jaarlijkse standwerkersconcours gehouden. Zo’n vijfentwintig standwerkers gaan de strijd aan om te bepalen wie de beste standwerker is. Het spektakel begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur.

1 dag geleden