Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Motie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

Motie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - In de laatste dagen van haar ministerschap is een motie van wantrouwen ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz door de SP, Partij voor de Dieren en DENK. GroenLinks-PvdA diende een motie van afkeuring in tegen de VVD-minister, die in ieder geval door Volt wordt gesteund. Dinsdag wordt over beide moties gestemd.

De indieners nemen het Yeşilgöz kwalijk dat ze geen excuses aanbiedt voor het gebruik van onjuiste cijfers over gestapelde nareis van asielzoekers. Ook het feit dat ze bij haar ambtenaren niet om actuele cijfers heeft gevraagd toen er maatschappelijke onrust over ontstond, leidt tot veel onbegrip. De VVD-leider zei vlak voor de verkiezingen in de Volkskrant dat er jaarlijks duizenden verre familieleden van asielzoekers naar Nederland komen. Het gaat om jaarlijks rond de zeventig.

Yeşilgöz erkende in het debat wel dat ze achteraf gezien "een fundamentele fout" had gemaakt, maar ze hield vol dat ze lang niet op de hoogte was van de cijfers. Dat ging er bij haar critici niet in. Het ging haar puur om politiek gewin, vinden ze. De minister en VVD-leider had moeten en kunnen weten dat de cijfers niet correct waren en moeten doorvragen, vinden ze.

Ingediende motie

Yeşilgöz heeft de boel belazerd, beargumenteerde SP-leider Jimmy Dijk de door hem ingediende motie van wantrouwen. Ze heeft daarnaast geen reflectie getoond op wat haar uitspraken hebben veroorzaakt. "Ze kan wel sneren naar de Tweede Kamer, de waarheid als een soort optie zien, alles en iedereen de schuld geven, maar wij laten ons niet voor de gek houden", zei Dijk.

De iets minder zware motie van afkeuring werd door Kati Piri van GroenLinks-PvdA ingediend. "De minister heeft toegegeven dat ze fouten heeft gemaakt, maar geen excuses gemaakt." D66 en Volt noemden het debat "een grote teleurstelling", omdat Yeşilgöz lange tijd een beeld in stand heeft gehouden over veelvuldig misbruik van de asielprocedure terwijl dit niet zo was en daar niet genoeg op reflecteert. D66 beraadt zich nog over steun aan de motie van afkeuring.

Fabels op fabels

Don Ceder van de ChristenUnie sprak van "fabels op fabels" maar steunt beide moties niet. "Die gaan te ver. Ik hoop dat de minister in haar laatste woorden excuses gaat uitspreken." Dat deed ze niet.

De moties zullen waarschijnlijk niet worden gesteund door de toekomstige coalitiepartijen PVV, NSC en BBB. Wel benadrukte ook NSC-Kamerlid Olger van Dijk dat Yeşilgöz "meer had moeten doen om de feiten boven tafel te krijgen".

Meer uit Politiek

PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

18 uur geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

19 uur geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

19 uur geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

20 uur geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

20 uur geleden
Premier blijft nog paar maanden langer in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en zijn naaste medewerkers blijven naar verwachting nog tot het einde van het jaar werken vanuit het Torentje. De tijdelijke verhuizing naar het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat wat langer op zich wachten. Dat heeft te maken met het ICT-systeem dat moet worden meeverhuisd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD.

21 uur geleden
Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

1 dag geleden