Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moskou gaat in lockdown vanwege toename coronabesmettingen

Moskou gaat in lockdown vanwege toename coronabesmettingen

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou is begonnen aan zijn strengste lockdown in ruim een jaar. Het dagelijks leven wordt deels aan banden gelegd, omdat er steeds meer coronabesmettingen zijn en ziekenhuizen daardoor te maken hebben met een grote instroom aan coronapatiënten.

Tot zeker 7 november mogen alleen essentiële winkels als supermarkten en apotheken de deuren openen. Scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten. Inwoners kunnen wel naar buiten, wat tijdens de lockdown in de zomer van 2020 niet mocht. De maatregelen komen kort voordat heel werkend Rusland vanaf 30 oktober een week op betaald verlof wordt gestuurd.

Het aantal besmettingen in Rusland stijgt sinds september en heeft geleid tot hoge sterftecijfers. Het ging donderdag met 1159 nieuwe coronasterfgevallen opnieuw om een dagrecord. Ook werden voor het eerst meer dan 40.000 nieuwe besmettingen binnen 24 uur gemeld. Bijna 8500 daarvan waren afkomstig uit Moskou. Ongeveer een op de drie Russen is volledig gevaccineerd tegen Covid-19.

Meer uit Buitenland

Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt

MINSK (ANP/RTR) - Een man die in Rusland tot twee jaar strafkamp is veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische strijdkrachten en wiens dochter een antioorlogstekening maakte, is opgepakt in Belarus. Deze Aleksej Moskaljov (54) zat in de buurt van Moskou in huisarrest, maar vluchtte dinsdag voordat een rechtbank hem later die dag veroordeelde.

37 minuten geleden
Uitzetten nijlpaarden Pablo Escobar kost Colombia miljoenen

BOGOTA (ANP/AFP) - Colombia onderneemt opnieuw actie tegen de groeiende populatie nijlpaarden in het land. De dieren, ooit eigendom van drugsbaas Pablo Escobar, veroorzaken overlast en daarom gaat een deel nu naar het buitenland. De kosten worden geschat op zo'n 3,5 miljoen dollar (3,2 miljoen euro).

2 uur geleden
Amerikaanse journalist aangehouden in Rusland wegens spionage

JEKATERINENBURG (ANP/AFP) - Een Amerikaanse journalist in Rusland, Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal, is in Jekaterinenburg wegens spionage gearresteerd. Een regeringswoordvoerder heeft dit donderdag in Moskou bevestigd en zei dat hij op heterdaad was betrapt. Zijn activiteiten zouden niets met journalistiek te maken hebben. De 31-jarige Gershkovisch en zijn werkgever (WSJ) hebben de beschuldiging verontwaardigd weersproken.

2 uur geleden
Eurostat: EU-bevolking daalt 6 procent in 2100, Nederland groeit

BRUSSEL (ANP) - Het aantal inwoners van de Europese Unie zal aan het eind van deze eeuw met 27,3 miljoen zijn afgenomen ten opzichte van 1 januari 2022, schat het Europees statistiekbureau (Eurostat). Begin vorig jaar telde de EU ongeveer 447 miljoen inwoners maar op 1 januari 2100 zijn het er nog 420 miljoen. Nederland gaat tegen die Europese ontwikkeling in. Volgens Eurostat zal de Nederlandse bevolking in 2100 juist 4,1 procent zijn gegroeid.

2 uur geleden
EU waarschuwt China: relatie hangt af van houding jegens Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De betrekkingen tussen de Europese Unie en China hangen af van hoe China omgaat met de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, zegt EU-kopstuk Ursula von der Leyen. De EU moet risico's die kleven aan die betrekkingen verminderen, meent de voorzitter van de Europese Commissie, maar China ook weer niet helemaal de rug toekeren.

4 uur geleden
Bankiers in Zwitserland veroordeeld voor helpen vriend van Poetin

ZÜRICH (ANP/RTR) - Vier bankiers zijn in Zwitserland veroordeeld voor het helpen van een goede vriend van de Russische president Vladimir Poetin. De concertcellist Sergej Roldoegin maakte miljoenen franken over via de Gazprombank in Zürich, maar aanklagers denken dat dat geld niet van Roldoegin zelf was, die door de Zwitsers "Poetins portemonnee" wordt genoemd.

5 uur geleden
Oud-president Bolsonaro terug in Brazilië

BRASILIA (ANP) - Na drie maanden in de Verenigde Staten is oud-president Jair Bolsonaro teruggekeerd in Brazilië. Hij landde in de vroege morgen in de hoofdstad Brasilia, waar hij werd opgewacht door tientallen aanhangers. Bolsonaro verloor eind vorig jaar nipt de presidentsverkiezingen van zijn linkse rivaal Luiz Inácio Lula da Silva. Hij vertrok twee dagen voor de machtsoverdracht naar Florida en lang bleef het onduidelijk hoe lang hij daar zou blijven.

5 uur geleden