Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Morgen gaat Tholen naar de stembus: alles wat je moet weten over de verkiezingen

Morgen gaat Tholen naar de stembus: alles wat je moet weten over de verkiezingen

THOLEN - Morgen is het weer zover. Dan mogen alle Tholenaren van 18 jaar en ouder, weer naar de stembus. Zij mogen dan hun stem uitbrengen voor de provinciale staten en het waterschap. Maar wat houden deze verkiezingen precies in, staan er ook Tholenaren op de kieslijst en waar zijn de stembussen in de gemeente? Lees hier alles wat je moet weten over de aankomende verkiezingen. 

Zeeland heeft 39 Statenleden. De meeste Statenleden hebben naast hun statenlidmaatschap een baan. Statenleden krijgen geen salaris, maar een vergoeding en tegemoetkoming in de kosten. De Statenleden zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten: denk hierbij aan bepalen of steden en dorpen kunnen uitbreiden en waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd. En ook waar wegen, spoorwegen, scheepvaartverbindingen, industriegebieden, agrarische en natuurgebieden en recreatieve voorzieningen komen.

Bovendien hebben de leden van de Provinciale Staten direct invloed in Den Haag, zij kiezen namelijk de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer keurt goed of verwerpt wetsvoorstellen vanuit de Tweede Kamer en controleert daarnaast regering.

Elke vier jaar mag je stemmen op een kandidaat van een politieke partij die jou de komende vier jaar vertegenwoordigt in de Provinciale Staten. De gekozen leden van de Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers. Zij vormen het parlement van de provincie. Het aantal zetels in Provinciale Staten hangt af van het aantal inwoners van de provincie. De provincies met het minste aantal inwoners hebben 39 zetels in de Staten. Die met het meeste aantal inwoners 55. 

Kandidaten Tholen 
Aan de Provinciale Statenverkiezingen doen zestien partijen mee. Vier daarvan doen voor het eerst mee aan de Statenverkiezingen in Zeeland: BBB, JA21, BVNL en de Algemene Waterschapspartij (AWP). De gemeente Tholen is goed vertegenwoordigd in de kieslijst. Op de volgende Tholenaren kun je 15 maart stemmen: Nancy Raas-Tophoven (GroenLinks/PvdA),
Roy Zeilstra (GroenLinks/PvdA), Jan Heshof (GroenLinks/PvdA), Peter Krammer (SGP), Peter Hoek (SGP), Arjen Quist (SGP), Christiaan Cornet (SGP), Jan Lohuis (SGP), E.R.M. Contant (Forum voor Democratie), B. van der Steldt (Forum voor Democratie), Anton van Oost (VVD), Björn Schutz (VVD), Frank Hommel (VVD), Jaap Hage (ChristenUnie), Marcel Vercammen (ChristenUnie), Jorien Hage-Kalle (ChristenUnie), Kees van der Elst (ChristenUnie), Christa Nijzing (ChristenUnie), Corniel van Leeuwen (ChristenUnie), Arjen Breeman (ChristenUnie), Jolande Schot (SP), Frank Rodenburg (SP), Pieter Stols (SP), Corrie van der Horst (SP), Leander Oostdijk (SP), Agnes van den Burg (SP), Kees Slager (SP), Marlies Willeme (SP), Ad Schlögl (SP), Martijn Paape (SP), Geert Hogendoorn (JA21), Carolien Bierens (BBB), Peter Jan Fontijne (BBB), Ton van Nieuwenhuijzen (BBB), Chris Koopman (Partij voor Zeeland), Kees Koopman (Partij voor Zeeland), Anton Geluk (CDA).

Stemmen voor de provinciale staten en het waterschap kan bij één van de stembureaus in de gemeente. Waar deze stembureaus zijn is te vinden op https://www.tholen.nl/verkiezingen/stemmen-bij-een-stembureau.

Meer uit Tholen

Leerlingen van OBS De Rieburch zamelen elektronisch afval in tijdens E-waste Race

SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Corniel van Leeuwen gaf vandaag het startsein voor de E-waste Race op OBS De Rieburch. Gedurende een aantal weken zamelen de kinderen van tien basisscholen uit de regio De Bevelanden en Tholen zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in. 

15 uur geleden
Gemeente organiseert vanavond informatieavond over herinrichting Langeweg

ANNA JACOBAPOLDER - De gemeente organiseert vanavond een inloopavond in Ons Dorpshuis in Anna Jacobapolder. Tijdens deze avond kunnen aanwezigen al hun vragen stellen over het voorlopige ontwerp van de herinrichting van de Langeweg. 

18 uur geleden
Julia, Anouk en Elise reden de Ronde van Oud-Vossemeer: 'Meer dan alleen een hobby'

OUD-VOSSEMEER - Wie er mee afgelopen weekend ook meereden in de Ronde van Oud-Vossemeer, zijn Julia, Anouk en Elise. De drie meiden zitten bij elkaar in het team en kennen elkaar dan ook door en door. De Ronde van Oud-Vossemeer was voor hen de eerste van het seizoen.

21 uur geleden
Paviljoen speeltuin Buutvrij nadert voltooiing

THOLEN - Wie langs de Brede School Tholen komt, kan er niet meer omheen. Het paviljoen van speeltuin Buutvrij. Al bij de eerste plannen in 2015 voor een grote speeltuin kwam het idee voor een ontmoetingsruimte ter sprake. En inmiddels vordert de bouw van het paviljoen gestaag. De buitenafwerking van het gebouw is zo goed als gereed en er wordt al flink gewerkt aan de afwerking in het gebouw.

1 dag geleden
Voorzitter Ronde van Oud-Vossemeer: 'Wielrennen is rode draad in mijn leven'

OUD-VOSSEMEER - Afgelopen zaterdag werd de 74ste Ronde van Oud-Vossemeer gereden. 370 deelnemers stonden aan de start om het parcours af te leggen. Door het wisselvallige weer, was het een behoorlijk spannende rit. Er werden stevige tijden gereden. 

1 dag geleden
Wie houdt z'n achterpad het schoonst?: Gemeente Tholen organiseert wedstrijd

THOLEN - Gemeente Tholen organiseert samen met Sinke Onkruidbeheersing & Groenzorg B.V. de wedstrijd ‘Het Schoonste Achterpad’. Inwoners die samen met hun buren de paden achter of tussen woningen of tuinen netjes (gaan) houden, kunnen zich aanmelden voor deze wedstrijd Aanmelden kan tot en met 30 april. 

2 dagen geleden
Nagenieten: bekijk hier de foto's van de Ronde van Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Afgelopen weekend racete voor de 74e keer wielrenners door de straten van Oud-Vossemeer. Ondanks het wisselvallige weer, was het een mooie editie. Tim Bierkens sleepte in Oud-Vossemeer zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. 

2 dagen geleden