Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Morgen gaat Tholen naar de stembus: alles wat je moet weten over de verkiezingen

Morgen gaat Tholen naar de stembus: alles wat je moet weten over de verkiezingen

THOLEN - Morgen is het weer zover. Dan mogen alle Tholenaren van 18 jaar en ouder, weer naar de stembus. Zij mogen dan hun stem uitbrengen voor de provinciale staten en het waterschap. Maar wat houden deze verkiezingen precies in, staan er ook Tholenaren op de kieslijst en waar zijn de stembussen in de gemeente? Lees hier alles wat je moet weten over de aankomende verkiezingen. 

Zeeland heeft 39 Statenleden. De meeste Statenleden hebben naast hun statenlidmaatschap een baan. Statenleden krijgen geen salaris, maar een vergoeding en tegemoetkoming in de kosten. De Statenleden zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten: denk hierbij aan bepalen of steden en dorpen kunnen uitbreiden en waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd. En ook waar wegen, spoorwegen, scheepvaartverbindingen, industriegebieden, agrarische en natuurgebieden en recreatieve voorzieningen komen.

Bovendien hebben de leden van de Provinciale Staten direct invloed in Den Haag, zij kiezen namelijk de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer keurt goed of verwerpt wetsvoorstellen vanuit de Tweede Kamer en controleert daarnaast regering.

Elke vier jaar mag je stemmen op een kandidaat van een politieke partij die jou de komende vier jaar vertegenwoordigt in de Provinciale Staten. De gekozen leden van de Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers. Zij vormen het parlement van de provincie. Het aantal zetels in Provinciale Staten hangt af van het aantal inwoners van de provincie. De provincies met het minste aantal inwoners hebben 39 zetels in de Staten. Die met het meeste aantal inwoners 55. 

Kandidaten Tholen 
Aan de Provinciale Statenverkiezingen doen zestien partijen mee. Vier daarvan doen voor het eerst mee aan de Statenverkiezingen in Zeeland: BBB, JA21, BVNL en de Algemene Waterschapspartij (AWP). De gemeente Tholen is goed vertegenwoordigd in de kieslijst. Op de volgende Tholenaren kun je 15 maart stemmen: Nancy Raas-Tophoven (GroenLinks/PvdA),
Roy Zeilstra (GroenLinks/PvdA), Jan Heshof (GroenLinks/PvdA), Peter Krammer (SGP), Peter Hoek (SGP), Arjen Quist (SGP), Christiaan Cornet (SGP), Jan Lohuis (SGP), E.R.M. Contant (Forum voor Democratie), B. van der Steldt (Forum voor Democratie), Anton van Oost (VVD), Björn Schutz (VVD), Frank Hommel (VVD), Jaap Hage (ChristenUnie), Marcel Vercammen (ChristenUnie), Jorien Hage-Kalle (ChristenUnie), Kees van der Elst (ChristenUnie), Christa Nijzing (ChristenUnie), Corniel van Leeuwen (ChristenUnie), Arjen Breeman (ChristenUnie), Jolande Schot (SP), Frank Rodenburg (SP), Pieter Stols (SP), Corrie van der Horst (SP), Leander Oostdijk (SP), Agnes van den Burg (SP), Kees Slager (SP), Marlies Willeme (SP), Ad Schlögl (SP), Martijn Paape (SP), Geert Hogendoorn (JA21), Carolien Bierens (BBB), Peter Jan Fontijne (BBB), Ton van Nieuwenhuijzen (BBB), Chris Koopman (Partij voor Zeeland), Kees Koopman (Partij voor Zeeland), Anton Geluk (CDA).

Stemmen voor de provinciale staten en het waterschap kan bij één van de stembureaus in de gemeente. Waar deze stembureaus zijn is te vinden op https://www.tholen.nl/verkiezingen/stemmen-bij-een-stembureau.

Meer uit Tholen

Zeker één gewonde en een grote ravage na ongeluk op de Oud Vossemeersedijk

THOLEN - Bij een ongeluk op de kruising van de Oud Vossemeersedijk en de Welgelegen is zaterdagmiddag zeker één persoon gewond geraakt. Dit gebeurde bij een botsing tussen een personenauto en een bestelbusje. Meerdere hulpdiensten zijn aanwezig. Het ongeluk veroorzaakte een grote ravage waardoor de weg is afgesloten totdat dit opgeruimd kan worden.

13 minuten geleden
Dit kun je zaterdag verwachten van het Thools Muziekfestival in Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK - Liefhebbers van blaas- en slagwerkmuziek: opgelet! De vijf muziekverenigingen op Tholen organiseren zaterdagmiddag het Thools Muziekfestival op de Markt in Sint-Maartensdijk. Het festival bestaat uit zes concerten en duurt van 14.00 tot 18.30 uur.

20 uur geleden
Kruispunt Nieuwe Postweg (N286) hele weekend dicht door werkzaamheden

THOLEN - Het kruispunt van de Reimerswaalseweg met de Nieuwe Postweg (N286) in Tholen is het hele weekend niet bereikbaar. Een aannemer voert in opdracht van de Provincie Zeeland werkzaamheden uit. Het verkeer wordt omgeleid met behulp van gele omleidingsborden.

1 dag geleden
Flinke onweersbuien en kans op hagel: Code geel voor vrijdag én zaterdag

ZEELAND - Het KNMI waarschuwt voor hevige onweersbuien die vrijdag en zaterdag over het land trekken. Hierbij kan veel regen vallen en mogelijk ook hagel. Vanaf vrijdagmiddag is daarom code geel van kracht door het hele land.

1 dag geleden
Brullende vrachtwagens voor mensen met beperking tijdens 19e Truckersrit

THOLEN - Op zaterdag 25 mei zal de 19e Truckersrit worden gereden over het eiland Tholen. Tijdens deze rit worden mensen met een beperking in het zonnetje gezet. De rit start bij DAC de Schutse te Oud-Vossemeer rond 12.00 uur. Vrachtwagens staan geparkeerd in de Gankelweg en op de Vogelsangsedijk zodat de wegen toegankelijk blijven voor verkeer. 

1 dag geleden
Brand in pijpleiding voor houtzaagsel bij bedrijf aan Curieweg

THOLEN - Bij een bedrijf aan de Curieweg is donderdagmorgen brand ontstaan. Het vuur brak uit in een pijpleiding die houtmot naar de kachel transporteert. De brandweer rukte met spoed uit, maar de medewerkers van de firma wisten de vlammen zelf onder controle te krijgen.

2 dagen geleden
Huizenprijzen op hoogste niveau ooit, record uit 2022 verbroken

ZEELAND - De prijzen van bestaande koopwoningen gaan door het dak. Het record van twee jaar geleden is officieel verbroken. In april 2024 lagen de huizenprijzen voor het eerst hoger dan de vorige piek in juli 2022. Dat blijkt uit de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

2 dagen geleden