Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moordverdachte Iliass K. houdt als getuige zijn kaken op elkaar

Moordverdachte Iliass K. houdt als getuige zijn kaken op elkaar

AMSTERDAM (ANP) - Meervoudig moordverdachte Iliass K., volgens justitie de spil in een liquidatiebende, heeft maandag in een ingelast getuigenverhoor geweigerd vragen over zijn medeverdachten te beantwoorden. "Verschoningsrecht", klonk het in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp veelvuldig uit de mond van de 34-jarige K., tegen wie eerder een levenslange gevangenisstraf is geëist.

Volgens het OM was K. de centrale figuur in een moordbende die zou zijn voortgekomen uit de organisatie van de in 2014 zelf geliquideerde crimineel Gwnette Martha. K., die moordopdrachten zou hebben aangenomen en weggezet, is ervan beschuldigd in 2014 drie liquidaties te hebben aangestuurd en nog zeker twee moordopdrachten te hebben verstrekt die nooit zijn uitgevoerd.

Tot de slachtoffers van de bende behoorden de in februari 2014 in Zaandam doodgeschoten Alex Gillis en de 30-jarige Stefan Regalo Eggermont. De onschuldige huisvader uit Amsterdam werd in de zomer van 2014 vermoord toen hij thuiskwam na een avondje voetbal kijken. Het was de eerste liquidatie die als vergismoord de boeken inging. Eggermont reed in eenzelfde type auto als het beoogde doelwit, de inmiddels tot levenslang veroordeelde Omar L.

Advies

K., in 2018 opgepakt en sindsdien hardnekkig zwijgend, gaf vlak voor de zomer aan alsnog een boekje te willen opendoen over de misdrijven waarvan hij wordt verdacht en de vermeende rol die hij zou hebben vervuld binnen de moordbende. De officieren van justitie hadden toen al levenslang tegen hem geëist. K. legde hij bij de politie vervolgens een reeks belastende verklaringen af tegen een deel van de acht medeverdachten in de zaak. Daarbij zei hij onder meer "dat ik hun gezichten wil zien als ik ze aanwijs".

Over die verklaringen zou K. maandag aan de tand worden gevoeld, maar de vermeende moordmakelaar hield zijn kaken op elkaar. "Op advies van mijn advocaat", zei hij. "Het liefst houd ik me niet aan dat advies, maar ik ben geen advocaat en hij wel." De raadsman zei na afloop dat K. er "geen belang bij heeft" vragen te beantwoorden in de zaken van anderen. K. zei zelf dat hij later deze maand "zeker" vragen gaat beantwoorden. Hij wordt dan als verdachte gehoord in zijn eigen zaken.

Het proces, dat door K. maanden uitloopt, gaat volgende week verder. De uitspraak is in januari.

Meer uit Binnenland

Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

1 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

5 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

5 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

6 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

8 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

9 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

13 uur geleden