Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Mooi en bijzonder als mensen echt beter in hun vel komen te zitten'

'Mooi en bijzonder als mensen echt beter in hun vel komen te zitten'

OOST-SOUBURG - Emma Verstraate (22) werkt als bewegingsagoog en leefstijlcoach op maar liefst 4 locaties van Para Medisch Centrum (PMC) In Balans. Officemanager Desiree Jansen (51) is het gewaardeerde geheugen van de organisatie. Zij startte in 2008 aan de balie van de eerste vestiging en heeft het bedrijf in de afgelopen 15 jaar zien groeien naar 7 Zeeuwse vestigingen. 

Voor Emma was haar beroepskeuze glashelder. “Van jongs af aan heb ik gezegd dat ik in de sport wil werken en mensen helpen.” Sport is de rode draad in het leven van Emma. “Ik kom uit een zeer sportief gezin, met ouders en een broer die zelf actief sporten en langs de lijn stonden. Zelfs de tv stond thuis alleen aan op de sportzender. Mijn broer zie ik echt als mijn voorbeeld. Toen hij ging voetballen ging ik dat ook doen. Toen hij ging hardlopen volgde ik hem. Alleen het tennissen heb ik echt zelf ontdekt. Dat is ontstaan in coronatijd, toen er op sportgebied zoveel beperkingen waren.”

Emma kwam 2,5 jaar geleden vanuit de opleiding hbo sportkunde als stagiaire bij PMC In Balans. “Mijn afstudeeronderzoek ging over de vraag of er behoefte was aan leefstijlcoaching. Leefstijl en (secundaire) preventie zijn belangrijke thema’s. Bij secundaire preventie is er al overgewicht, maar zetten we in om erger te voorkomen. Kijk in de buurt van supermarkt rond lunchtijd naar de jeugd: hun brood ligt in de prullenbak, van de jongvolwassenen heeft een kwart overgewicht.”
De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) focust over een periode van 2 jaar op gezondheidsthema’s. Eén van die thema’s is het programma COOL, waarbij de inzet is dat er niet gesport maar gepraat wordt. Het volledige programma is opgenomen in de basisverzekering. De doelgroep is gemotiveerd, 18 jaar en ouder en heeft een bmi (body mass index, de verhouding tussen lichaamsgewicht en lengte, redactie) van 25-30 en risico op hart- en vaatziekten/diabetes. Na haar afstuderen rolde Emma het programma uit op twee locaties bij PMC. “Dit doe ik als leefstijlcoach. Er wordt bij GLI COOL niet gesport. Als bewegingsagoog begeleid ik de medische fitness en dat is een andere doelgroep. Mensen die willen afvallen of een nieuwe heup/knie hebben en na de revalidatie bij de fysiotherapeut met medische fitness hun revalidatie voortzetten. Ook begeleid ik ouderen die fit en soepel willen blijven en jonge mensen met stress- of angstklachten. Voor hen is de sportschool dan toch net wat te hoog gegrepen en hier kunnen ze op een laagdrempelige manier sporten onder begeleiding.”

Desiree begon in 2008 als telefoniste/receptioniste bij PMC. “Van daaruit heb ik het kwaliteitsbeleid mee opgezet, veel van de financiën gedaan. Momenteel ligt de nadruk vooral op hrm en ik stuur het secretariaat aan. Het is echt een dynamische markt. In 2008 waren er twee vestigingen, tegenwoordig ben ik financieel verantwoordelijk voor de Zeeuwse vestigingen, 7 in totaal. En ik werk voor 6 vennoten. Mijn dag is echt heel divers, want iedereen hier weet dat ik hier al zo lang werk. Het eerste half uur van mijn dag ben ik een soort richtingaanwijzer. “Vraag maar aan Desiree” klinkt hier dagelijks op de werkvloer. Verder doe ik mijn werk vooral achter de schermen. We anticiperen zoveel mogelijk op de problematische vraagstukken van de gezondheidszorg en willen inspelen op de behoefte van de doelgroep. Bijvoorbeeld de vissers in Arnemuiden, die willen we op zaterdagochtend ook helpen. En ja, soms betekent het dat cliënten naar een andere vestiging moeten omdat het anders niet in te roosteren valt. Ik ben er trots op dat we op een gemoedelijke manier mensen helpen om meer kwaliteit van leven te hebben.”

Emma: “Zowel bij medisch fitness als bij COOL is de groep divers. De jongste is begin 20, de oudste 72. Dat bijt elkaar niet want er wordt niet gesport, we spreken over thema’s met elkaar. En deze mix zorgt juist voor hele leuke groepsdynamiek. Ik vind het wel bijzonder als mensen zeggen dat ze echt geholpen en gelukkiger zijn, beter in hun vel zitten. Dat ik daaraan een bijdrage lever vind ik een voorrecht. En dat ik mijn eindopdracht ook daadwerkelijk zelf in de praktijk breng, hoe leuk is dat!”

PASPOORTEN:

Naam: Desiree Jansen (51)
Woonplaats: Vlissingen
Burgerlijke staat: Geregistreerd partnerschap, moeder van Iris (20) en Yanick(17)
Opleiding: Havo, mbocommercieel
Hobby’s: de kinderen, hond, wandelen

Naam: 
Emma Verstraate (22)
Woonplaats: Middelburg
Burgerlijke staat: Single
Opleiding: Hbo Sportkunde
Hobby’s: (Sporten in het algemeen) en actief voetbal, tennis, hardlopen en mijn moestuintje.

Meer uit Beveland

Jaarlijkse dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

6 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

11 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

16 uur geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

18 uur geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden
Rogier Zevenbergen is gesetteld in Zeeland: 'Mijn droom achterna gaan, kan ik iedereen aanraden'

MIDDELBURG/ZIERIKZEE - Rogier Zevenbergen vindt het helemaal niet erg als je hem 'Import-Zeeuw' noemt. Hij draagt deze titel met trots. In zijn werk houdt de geboren Amsterdammer zich zelfs bezig met het aantrekken van nieuwe Import-Zeeuwen. "Ik ervaar hier meer ruimte en rust, zowel privé als in mijn werk", vertelt Rogier.

1 dag geleden