Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moody's geeft Nederland opnieuw hoogste kredietbeoordeling

Moody's geeft Nederland opnieuw hoogste kredietbeoordeling

NEW YORK (ANP) - Nederland heeft van kredietbeoordelaar Moody's opnieuw de hoogste rating meegekregen, ondanks de grote economische klap van de coronacrisis en de massale overheidssteun aan bedrijven. De zogenoemde AAA-rating geeft aan dat het bijzonder veilig is om geld aan de Nederlandse staat te lenen en zorgt ervoor dat de rente op staatsleningen zeer laag blijft. De prognose voor de komende tijd is volgens Moody's ook stabiel. Een snelle aanpassing van het kredietoordeel ligt dus niet in de lijn der verwachting.

Een half jaar terug spraken de deskundigen van Moody's ten aanzien van Nederland nog over de grootste economische klap sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu benadrukken ze dat de Nederlandse economie vorig jaar toch eigenlijk behoorlijk veerkrachtig was.

Zo is Nederland erin geslaagd om zijn positie in de wereldhandel aardig vast te houden, terwijl dit bij sommige andere Europese landen duidelijk minder is gebeurd. Ook loven de kenners het Nederlandse sociale vangnet en de overheidssteun om zo veel mogelijk mensen tijdens de crisis aan het werk te kunnen houden en de economische pijn van de pandemie te verzachten.

Snel herstel

Vooruit kijkend verwacht Moody's dat Nederland zich snel zal herstellen, ondanks dat er in het eerste kwartaal van dit jaar nog sprake was van een krimp van de economie. Tijdens de pandemie hebben Nederlanders veel gespaard, en het ligt in de lijn der verwachting dat mensen dat opgepotte geld massaal gaan uitgeven als alle viruszorgen weer voorbij zijn.

In zijn nieuwe beoordelingsrapport volgt Moody's de andere grote kredietbeoordelaars. Fitch en Standard & Poor's (S&P) gaven Nederland eerder ook een AAA-rating.

Meer uit Financieel

Bijna kwart Nederlandse bedrijven te laat met betaling facturen

ROTTERDAM (ANP) - Bijna een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft vorig jaar facturen te laat betaald. Daarbij waren vooral grote bedrijven te laat met het betalen van rekeningen binnen de aangegeven betalingstermijnen, aldus een studie van onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet.

28 minuten geleden
EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

2 uur geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

2 uur geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

3 uur geleden
LTO waarschuwt voor giftige plant jakobskruiskruid

DEN HAAG (ANP) - Boeren waarschuwen voor het giftige jakobskruiskruid dat zich snel in Nederland verspreidt. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien, meldt LTO Noord. De landbouworganisatie roept lokale overheden op om maatregelen te nemen. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen zijn aangeschreven.

3 uur geleden
Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

3 uur geleden