Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Monumentenbezit organiseert kijkdag voor vrijgelegde grafzerken onder oude vloeren Oostkerk

Monumentenbezit organiseert kijkdag voor vrijgelegde grafzerken onder oude vloeren Oostkerk

MIDDELBURG - In opdracht van eigenaar Monumentenbezit worden in de Oostkerk in Middelburg maatregelen getroffen om het unieke gebouw te verduurzamen. Bij de werkzaamheden waarbij de bestaande verhoogde vloer werd verwijderd, kwamen oude grafzerken tevoorschijn. Het bestaan van de zerken was bekend. Ze zaten deels verborgen onder de eerder verhoogde vloer, die is aangebracht in de jaren ’50. Zaterdag 27 november krijgen inwoners van Middelburg en andere geïnteresseerden de kans om een blik te werpen op de vrijgelegde vloer.

Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “We komen tijdens verbouwingen van monumenten vaker zaken tegen die ‘verstopt’ zitten achter muren of onder vloeren. Zo ook deze grafzerken die ons een blik geven op het verleden. Ons monumentenhart gaat hier altijd sneller van kloppen. Daarom willen we iedereen de kans bieden om te komen kijken, voordat de werkzaamheden verdergaan.”

Optimaliseren exploitatie
De gehele verduurzaming van de Oostkerk heeft het optimaliseren van de exploitatie tot doel. Door wand- en vloerverwarming, verwarmde achterzetbeglazing en een innovatief horizontaal luchtgordijn in de koepel worden de energiekosten omlaag gebracht en de publiekstoegankelijkheid uitgebreid naar de wintermaanden. De vloerverwarming is één van de essentiële onderdelen van het project, waarmee de duurzaamheidsdoelen behaald worden.“Door de geïsoleerde vloer met vloerverwarming aan te brengen, kan de Oostkerk een plek zijn waar mensen samen komen en waar evenementen georganiseerd kunnen worden. De inkomsten die hieruit voortvloeien, voorzien in het behoud van de kerk. Alle maatregelen zijn reversibel en tevens zorgen wij als Monumentenbezit voor een goede documentatie en borging in situ. We laten de graven verder met rust,” aldus Mark van den Bos.

Kijkdag
De kijkdag voor het publiek is op zaterdag 27 november 2021 van 10.00 uur tot 16.00 uur. Er mogen maximaal 20 personen tegelijk naar binnen en bezoekers krijgen 20 minuten de tijd om binnen te kijken. Een mondkapje is verplicht. Er wordt bij de ingang een QR-code check gedaan.

Meer uit Middelburg

Verrassende experimenten van NEMO Science Museum te zien in Middelburg

MIDDELBURG - NEMO Science Museum bestaat 100 jaar. Een eeuw lang nieuwsgierigheid en dat wordt gevierd. Speciaal voor dit jubileum trekt het Amsterdamse wetenschapsmuseum het land in met de NEMO Science Tour. Op zaterdag 7 oktober komt NEMO naar Middelburg met het Science Spektakel.

18 uur geleden
De NK Surftour 2023 in Domburg

DOMBURG -  Op zaterdag 23 september ging de NK Surftour 2023 van start in Domburg. Tijdens dit officiële Nationaal Kampioenschap Golfsurfen wordt er in vier categorieën gestreden voor de officiële titel Nederlands Kampioen.

18 uur geleden
Verras een mantelzorger uit Veere of Middelburg, tijdens Dag van de Mantelzorg 2023

MIDDELBURG/DOMBURG - Op 10 november 2023 is het de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. In het hele land worden mantelzorgers in het zonnetje gezet als bedankje voor de zorg die zij verlenen aan een partner, kind, ouder(s), broer of zus of iemand anders uit hun netwerk. Manteling doet natuurlijk ook mee met een actie voor mantelzorgers uit de gemeenten Middelburg en Veere.

1 dag geleden
Zeeland heeft weer drie Groene Stranden

VROUWENPOLDER - Vandaag, op 25 september 2023, zijn de stranden bij Oranjezon, Neeltje Jans en de Verklikkerplaat bij Renesse opnieuw benoemd tot Groen Strand. De natuur krijgt op deze stranden meer ruimte dankzij de actieve inzet van betrokken strandvrijwilligers, gemeenten en ondernemers.

1 dag geleden
Eerste minifestival van Zeeuwse coverbands

MIDDELBURG - Muziekliefhebbers opgelet…! Onder de naam Band on the Run barst vrijdag 29 september in het Middelburgse Poppodium De Spot de eerste editie los van het minifestival De Zeeuwse Coverbands. Tijdens dit muziekfestijn treden drie Zeeuwse coverbands op: D-Four and More, Recovery en Blues Stuff.

1 dag geleden
Twee feestelijke Domburgse avonden in Het Schuttershof

DOMBURG - In 1223 verleenden de Hollandse Graaf Floris IV en de Burggraaf van Zeeland, Dirk van Voorne, stadsrechten aan Domburg. 800 jaar stadsrechten wordt het hele jaar gevierd in Domburg met door vrijwilligers verzorgde activiteiten, die de inwoners samenbrengen.

1 dag geleden
Peter Roeland maakt comeback in landelijke tafeltennis

ARNEMUIDEN - In de uitwedstrijd tegen Avanti hadden de tafeltennissers van Arnemuiden 1 zaterdag de winst voor het grijpen. De afsluitende dubbelwedstrijd ging echter met 11-8 in de vijfde game verloren. Zodoende werd het 7-6 voor het team uit Hazerswoude-dorp.

1 dag geleden