Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Monumentenbezit organiseert kijkdag voor vrijgelegde grafzerken onder oude vloeren Oostkerk

Monumentenbezit organiseert kijkdag voor vrijgelegde grafzerken onder oude vloeren Oostkerk

MIDDELBURG - In opdracht van eigenaar Monumentenbezit worden in de Oostkerk in Middelburg maatregelen getroffen om het unieke gebouw te verduurzamen. Bij de werkzaamheden waarbij de bestaande verhoogde vloer werd verwijderd, kwamen oude grafzerken tevoorschijn. Het bestaan van de zerken was bekend. Ze zaten deels verborgen onder de eerder verhoogde vloer, die is aangebracht in de jaren ’50. Zaterdag 27 november krijgen inwoners van Middelburg en andere geïnteresseerden de kans om een blik te werpen op de vrijgelegde vloer.

Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “We komen tijdens verbouwingen van monumenten vaker zaken tegen die ‘verstopt’ zitten achter muren of onder vloeren. Zo ook deze grafzerken die ons een blik geven op het verleden. Ons monumentenhart gaat hier altijd sneller van kloppen. Daarom willen we iedereen de kans bieden om te komen kijken, voordat de werkzaamheden verdergaan.”

Optimaliseren exploitatie
De gehele verduurzaming van de Oostkerk heeft het optimaliseren van de exploitatie tot doel. Door wand- en vloerverwarming, verwarmde achterzetbeglazing en een innovatief horizontaal luchtgordijn in de koepel worden de energiekosten omlaag gebracht en de publiekstoegankelijkheid uitgebreid naar de wintermaanden. De vloerverwarming is één van de essentiële onderdelen van het project, waarmee de duurzaamheidsdoelen behaald worden.“Door de geïsoleerde vloer met vloerverwarming aan te brengen, kan de Oostkerk een plek zijn waar mensen samen komen en waar evenementen georganiseerd kunnen worden. De inkomsten die hieruit voortvloeien, voorzien in het behoud van de kerk. Alle maatregelen zijn reversibel en tevens zorgen wij als Monumentenbezit voor een goede documentatie en borging in situ. We laten de graven verder met rust,” aldus Mark van den Bos.

Kijkdag
De kijkdag voor het publiek is op zaterdag 27 november 2021 van 10.00 uur tot 16.00 uur. Er mogen maximaal 20 personen tegelijk naar binnen en bezoekers krijgen 20 minuten de tijd om binnen te kijken. Een mondkapje is verplicht. Er wordt bij de ingang een QR-code check gedaan.

Meer uit Middelburg

‘We kunnen allemaal iets betekenen voor elkaar’

SEROOSKERKE - Ellen (32) doet al jaren vrijwilligerswerk. Van vrijwilliger bij de voedselbank tot ‘gewoon’ iets doen voor je medemens omdat je ziet dat iemand het nodig heeft.

19 uur geleden
Seizoensmarkt Domburg in 2023-2028 op bestaande locatie

DOMBURG - Op dinsdag 16 augustus 2022 heeft het college van de gemeente Veere besloten de bestaande locatie Ooststraat/Markt/Weststraat in Domburg te behouden voor de seizoensmarkt in de periode 2023-2028.

19 uur geleden
Rick Eckhardt Zeeuws Kampioen Ringrijden 2022

MIDDELBURG - Rick Eckhardt, van de afdeling Gapinge, behaalde gisteren de dubbel tijdens het Zeeuws Kampioenschap ringrijden op het Molenwater in Middelburg. Hij mag zich de Zeeuws Kampioen Ringrijden 2022 noemen.

20 uur geleden
Persoon wordt onwel op strand Domburg

DOMBURG - Donderdagmiddag zijn strandwachten in samenwerking met ambulancemedewerkers en de KNRM ingezet voor een onwelwording op het strand in Domburg. Een badgast bleek dringend medische hulp nodig te hebben waarop de strandwachten samen met de ambulance en het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) van de KNRM Westkapelle ter plaatse zijn gegaan. 

21 uur geleden
Persoon gewond bij botsing Prelaatweg Aagtekerke

AAGTEKERKE – Eén persoon is vanavond gewond geraakt bij een botsing op de Prelaatweg in Aagtekerke. Twee auto’s en een aanhangwagen raakten beschadigd.

21 uur geleden
Laatste concert zomerserie Consort of Voices in de Kleine Kerk Veere

VEERE - Op woensdag 24 augustus wordt het laatste concert in de zomerserie Consort of Voices in de Kleine Kerk Veere gegeven. Dit concert staat in het teken van ‘Love songs’ van Henry Purcell (1659-1695) gezongen door countertenor Gerben van der Werf. Henry Purcell wordt door velen als Engelands grootste componist gezien. Ondanks zijn korte leven - hij werd slechts 36 jaar - schreef hij een indrukwekkend oeuvre, zowel kwantitatief als kwalitatief gezien. Zijn liederen zijn nog altijd geliefd.Op het programma staat onder andere:Strike the viol (Z.232) | If music be the food of love (Z.379) | Here the deities approve (Z.339) | One charming night (Z.629) | I lov’d fair Celia (Z.381) | Sefauchi’s Farewell (Z.656) | Sweeter than roses (Z.585) | Here, let my life (Z.544) en instrumentale muziek van tijdgenoten van Purcell, zoals Blow, Carr, Croft en Matteis.De samenstelling van Consort of Voices voor dit concert is als volgt:- Gerben van der Werf, countertenor- Marco Ketels, blokfluit- Liesje van Massenhove, blokfluit- Annelies Poortvliet, viola da gamba- Nelleke Boosman, theorbe- André Poortvliet, klavecimbelDit concert vindt plaats in de Kleine Kerk van Veere. Meer informatie op de website van de Grote Kerk Veere.

1 dag geleden
Bestelbus in greppel na botsing bij Middelburg

MIDDELBURG - Bij een frontale botsing op de Schietbaan in Middelburg is woensdagmiddag een bestelbus in een greppel beland. Er raakte niemand gewond.

1 dag geleden