Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Molentocht is van en voor liefhebbers

Molentocht is van en voor liefhebbers

GOES – De Molentocht, het grootste oldtimerevenement van Zeeland, vindt volgende maand voor de 31e keer plaats. Net als voorgaande jaren rijden er zo'n 300 oldtimers over de wegen van Zuid-Beveland. Een aantal bestuursleden van het eerste uur hebben hun taken neergelegd om plaats te maken voor nieuwe krachten.

Joost Hugense is al zes jaar actief als vrijwilliger, maar nu ook de nieuwe secretaris. “Ik ken de tocht al heel lang, want mijn familie heeft deze altijd gesponsord”, zegt hij. Het organisatiecomité bestaat nu uit zes man en op de dag zelf zijn er tal van vrijwilligers actief. Zo zijn er mensen die zich inzetten als verkeersregelaar, de start en finish begeleiden en op de tussenstops als gastheer of -vrouw fungeren. “We hebben momenteel genoeg man, maar meer mensen zijn altijd welkom, want de Molentocht is een evenement dat draait op vrijwilligers.”

Demonstraties

Ondanks de veranderingen in het comité verandert er volgens Hugense niets aan de tocht. “Alles blijft oud en vertrouwd en onze kernwaarden blijven behouden. Net als ieder jaar bedenken we een andere route met tussenstops en proberen we aan te sluiten bij andere activiteiten. Dit jaar hebben we tussenstops op de Grote Markt in Goes, waar ook de finish is, en de molen in Heinkenszand. Daar zijn demonstraties van oude ambachten en kunnen deelnemers en het publiek de molen bezichtigen en pannenkoeken eten.”

Behappen

Met het verjongen van het bestuur verandert er wel iets. Zo willen de bestuursleden meer communiceren via social media en komt er een nieuwe routeboek. “We vinden het belangrijk dat we blijven kijken naar verbeterpunten. Het aantal deelnemers is al jaren stabiel en groei hoeft wat ons betreft niet. 300 auto's betekent dat wij 700 mensen als gast moeten ontvangen. Dat is logistiek goed te behappen.”

Publiekstrekker

Dat de Molentocht echt een tocht van en voor liefhebbers van oldtimers is, blijkt wel uit het feit dat iedereen binnen de organisatie zelf autoliefhebber is. “Bijna iedereen heeft zelf een oldtimer”, vertelt Hugense. “Het is veel werk, maar we doen het voor alle blije gezichten op die dag. Het is mooi dat iedereen kan genieten van de nostalgie en de auto's. Veel van de deelnemers doen al mee vanaf het begin en komen uit Zeeland, maar we hebben ook veel nieuwe deelnemers die uit de rest van Nederland komen. Traditiegetrouw komt er uit Engeland een groep met zo'n dertig auto's. Dat is een publiekstrekker, want ze hebben bijzondere auto's en geven een internationaal tintje aan de tocht.”

Meer informatie over de Molentocht, die op zondag 19 mei plaatsvindt, is te vinden op www.molentochtgoes.nl.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Zomer

Als burgemeester draag ik vaak een pak. Soms met en soms zonder stropdas, dat hoort er nu eenmaal bij. Meestal vind ik dat helemaal niet erg. Ik hoef 's ochtends nooit lang na te denken over wat ik aan moet en het staat netjes. Maar nu de zomer (eindelijk!) is begonnen, is het toch best warm.

3 uur geleden
Auto belandt in sloot bij eenzijdig ongeval op A58 bij Goes: Eén persoon gewond

GOES- Bij een eenzijdig ongeval op de A58 tussen Goes en 's-Heer Arendskerke is zondagmorgen een personenauto in de sloot beland. De auto raakte van de weg tussen de oprit bij knooppunt De Poel en het viaduct bij de Sinoutskerkseweg. Eén persoon raakte gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

6 uur geleden
Rubriek Albert Kort: Bevelandse jongens in dienst voor Napoleon

Wat zal er door de hoofden van al die Bevelandse jongens zijn gegaan toen ze in 1811 hoorden dat ze het leger van Napoleon in moesten? Was de Franse bezetting nog voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, met de invoering van de dienstplicht drong de 'grote' politiek je persoonlijk leven binnen. Iedere jongeman in 1788 geboren, moest zich bij de burgemeester melden. Niet iedereen moest in dienst. Napoleon had slechts een beperkt aantal jongens uit iedere streek nodig en wie dat waren, werd door het lot bepaald. De loting vond plaats in de dorpsherberg. Degenen die een laag nummer trokken waren de pineut. Tenzij ze werden afgekeurd, of een remplaçant vonden: een persoon die tegen betaling hun plaats wilde innemen. Of ze stonden te popelen om in 1812 met het leger naar Moskou te trekken, weten we niet. Sommigen zullen het als avontuur hebben gezien, maar er waren er ook, zoals Jan de Ruiter in zijn boek Geloot voor Napoleon schreef, die klachten simuleerden om maar uit dienst te blijven. Zoals twee jongens uit Krabbendijke en Yerseke, die zich zwakzinnig voordeden. Kennelijk met succes, want achter hun namen staat 'extreme debiliteit' vermeld. Zij hadden geluk, want we weten dat de oorlog in Rusland een regelrechte hel was. Met zware bepakking moesten de soldaten ruim 2500 kilometer afleggen. Zelden was er genoeg voedsel en door uitdroging was men vaak gedwongen de eigen urine op te drinken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloedige gevechten onderweg met de vijand. Slagvelden die na afloop vergeven waren van verminkte lijken met uitpuilende ingewanden en afgehakte ledematen. Zwaar gewonde soldaten die om hulp schreeuwden of om een genadeschot smeekten. Gewonden die zich onder de paarden probeerden uit te worstelen, maar die vaak door de paarden werden vermorzeld.

7 uur geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

1 dag geleden
Hulpdiensten bevrijden automobilist na ongeval op Europaweg Zuid

NIEUWDORP - Een automobilist kwam zaterdagochtend vast te zitten in zijn auto na een eenzijdig ongeluk op de Europaweg Zuid. Na een uur wisten de hulpdiensten het slachtoffer uit de auto te bevrijden. Daarna is hij met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Activiteiten voor kids tijdens het Vakantiefestival van Bibliotheek Oosterschelde

GOES - In de zomervakantie is er weer van alles te beleven in de Bibliotheek Oosterschelde. In verschillende vestigingen worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen tussen de 2 en 14 jaar. Van uitdagende workshops tot gezellige voorleesfeestjes: er is van alles te ontdekken.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Waar kijkt zij naar?

Komende weken zijn weer volop evenementen bij te wonen rond de Goese beschermheilige Maria Magdalena. Kijk op mariamagdalenagoes.nl voor het volledige programma. Ondertussen beschouwen wij deze Maria Magdalena. Zij staat niet bepaald op gelijke voet met ons, maar op zo'n zeven meter hoogte tegen de Heilige Maria Magdalenakerk aan, boven de ingang. Dus, voorbijlopers: kijk 's omhoog, want het is een fraai beeld. Het is van gietijzer, omstreeks 1890 gegoten in Noord-Frankrijk, naar een model van de Parijse beeldhouwer Thenon-Meunier. Het staat sinds 1908, toen deze kerk werd gewijd, op deze verheven plek. Eerder stond het in de kleine voorloper van deze kerk, op dezelfde plek. 

1 dag geleden