Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Molen Nooit Gedacht: open wanneer de wieken draaien

Molen Nooit Gedacht: open wanneer de wieken draaien

ARNEMUIDEN - Een van de ambachtelijke ondernemers in Arnemuiden is de 41-jarige molenaar Daniël Joziasse. Samen met zijn vrouw Dirrie en kinderen beheert hij de werkende molen ‘Nooit Gedacht’ in Arnemuiden. De molen, een achtkantige houten grondzeiler, werd gebouwd in 1981 ter vervanging van de voormalige molen die in 1977 afbrandde.

Daniël is niet opgegroeid in het molenaarsambacht, maar werd min of meer door zijn oudste zoon erin betrokken. Omdat zijn zoon op jonge leeftijd al erg geïnteresseerd was in de molen, kwam Daniël op een dag in contact met de molenaar. Hij mocht rondkijken en raakte geïntrigeerd door het werk dat bij de molen kwam kijken. In Arnemuiden draaide de molen nog maar zelden, en dat vond Daniël erg jammer. Thuis besprak hij het eerst met zijn vrouw. Als zij het niet erg vond, zou hij de opleiding tot molenaar gaan volgen. In 2019 voltooide Daniël de opleiding. Het ambacht vergt veel inzicht in techniek en weeromstandigheden. Men doorloopt een traject bij een ervaren molenaar, waarbij men honderdvijftig uur bij een eigen molen kan draaien en dertig uur elders. De molen in Arnemuiden is een rijksmonument en eigendom van de gemeente Middelburg. Daniël beoefent het molenaarsambacht op vrijwillige basis. Het is al duidelijk dat zijn veertienjarige zoon Anthony het ambt zal overnemen. Ook hij is nu, op veertienjarige leeftijd, begonnen met de basisopleiding.

Molenwinkel
De molen, gelegen aan de Molenweg, is een ware blikvanger in Arnemuiden. Tegenwoordig draait de molen elke zaterdag van 09.00 uur tot 14.00 uur. De molen verwerkt granen uit de eigen omgeving en produceert zo haar eigen meel. Veel van het graan komt uit Aagtekerke, maar ook uit Zuid-Beveland. Het enige geïmporteerde graan is Italiaanse durum. Naast het verwerken en verkopen van graan hebben Daniël en Dirrie ook hun molenwinkel met diverse natuurproducten, te vinden in de molen zelf. Naast meel, broodverbeteraars, toevoegingen en bakmixen verkopen zij ook eieren, chocolade en noten.

Bezoek
Belangrijk om te weten is dat wanneer de wieken van de molen draaien, de molen open is en te bezoeken. Men kan door de deur naar binnen, achter de wieken. Er zijn twee ingangen te vinden. Via het pad aan de Molenweg kan men zowel aan de achterkant als aan de voorkant naar binnen, altijd tegenovergesteld van waar de wieken draaien. Ook is er een ingang aan de kant van Molenzicht. Voor wie oprecht geïnteresseerd is in het molenambacht, staat Daniël altijd klaar om meer informatie te geven op de dagen dat de molen geopend is. Helaas is de molen niet toegankelijk voor mindervaliden.

Meer uit Middelburg

Twee voertuigen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing op de Lepelstraat

VROUWENPOLDER- Op de Lepelstraat heeft zaterdagmiddag een incident plaatsgevonden. Op de kruising met de Huismanweg kwamen twee voertuigen, door onbekende oorzaak, met elkaar in botsing. Eén persoon werd ter plaatse medisch onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

13 uur geleden
Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

18 uur geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

20 uur geleden
Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

1 dag geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

1 dag geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

1 dag geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

2 dagen geleden