Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Molen Nooit Gedacht: open wanneer de wieken draaien

Molen Nooit Gedacht: open wanneer de wieken draaien

ARNEMUIDEN - Een van de ambachtelijke ondernemers in Arnemuiden is de 41-jarige molenaar Daniël Joziasse. Samen met zijn vrouw Dirrie en kinderen beheert hij de werkende molen ‘Nooit Gedacht’ in Arnemuiden. De molen, een achtkantige houten grondzeiler, werd gebouwd in 1981 ter vervanging van de voormalige molen die in 1977 afbrandde.

Daniël is niet opgegroeid in het molenaarsambacht, maar werd min of meer door zijn oudste zoon erin betrokken. Omdat zijn zoon op jonge leeftijd al erg geïnteresseerd was in de molen, kwam Daniël op een dag in contact met de molenaar. Hij mocht rondkijken en raakte geïntrigeerd door het werk dat bij de molen kwam kijken. In Arnemuiden draaide de molen nog maar zelden, en dat vond Daniël erg jammer. Thuis besprak hij het eerst met zijn vrouw. Als zij het niet erg vond, zou hij de opleiding tot molenaar gaan volgen. In 2019 voltooide Daniël de opleiding. Het ambacht vergt veel inzicht in techniek en weeromstandigheden. Men doorloopt een traject bij een ervaren molenaar, waarbij men honderdvijftig uur bij een eigen molen kan draaien en dertig uur elders. De molen in Arnemuiden is een rijksmonument en eigendom van de gemeente Middelburg. Daniël beoefent het molenaarsambacht op vrijwillige basis. Het is al duidelijk dat zijn veertienjarige zoon Anthony het ambt zal overnemen. Ook hij is nu, op veertienjarige leeftijd, begonnen met de basisopleiding.

Molenwinkel
De molen, gelegen aan de Molenweg, is een ware blikvanger in Arnemuiden. Tegenwoordig draait de molen elke zaterdag van 09.00 uur tot 14.00 uur. De molen verwerkt granen uit de eigen omgeving en produceert zo haar eigen meel. Veel van het graan komt uit Aagtekerke, maar ook uit Zuid-Beveland. Het enige geïmporteerde graan is Italiaanse durum. Naast het verwerken en verkopen van graan hebben Daniël en Dirrie ook hun molenwinkel met diverse natuurproducten, te vinden in de molen zelf. Naast meel, broodverbeteraars, toevoegingen en bakmixen verkopen zij ook eieren, chocolade en noten.

Bezoek
Belangrijk om te weten is dat wanneer de wieken van de molen draaien, de molen open is en te bezoeken. Men kan door de deur naar binnen, achter de wieken. Er zijn twee ingangen te vinden. Via het pad aan de Molenweg kan men zowel aan de achterkant als aan de voorkant naar binnen, altijd tegenovergesteld van waar de wieken draaien. Ook is er een ingang aan de kant van Molenzicht. Voor wie oprecht geïnteresseerd is in het molenambacht, staat Daniël altijd klaar om meer informatie te geven op de dagen dat de molen geopend is. Helaas is de molen niet toegankelijk voor mindervaliden.

Meer uit Middelburg

Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

9 uur geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

16 uur geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

1 dag geleden
Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

2 dagen geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden
Zaterdag 14 september Open Monumentendag 2024 in gemeente Veere

DOMBURG - Net als voorgaande jaren doet de gemeente Veere weer mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bent u eigenaar of beheerder van een monument in de gemeente Veere en wilt u de deuren van uw monument van 10.00 tot 17.00 uur openstellen voor publiek? Dan hoort de gemeente dat graag uiterlijk 19 juli 2024 van u. Aanmelden Open Monumentendag

2 dagen geleden
Gewonden bij botsing auto's in Middelburg

MIDDELBURG - Op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg zijn vrijdagochtend twee personen gewond geraakt bij een aanrijding. Twee auto's liepen forse schade op.De auto's kwamen rond 10.45 uur met elkaar in botsing bij de kruising van de Waldammeweg en de Herculesweg. Eén van de voertuigen kwam tot stilstand in de bosschage. Twee ambulanceteams kwamen ter plekke om zich over de betrokkenen te ontfermen. Twee personen werden meegenomen door de ambulancedienst. De auto's liepen de nodige schade op. Vanwege de aanrijding moest de politie een deel van de straat afzetten. Omstreeks 11.30 uur was de weg weer helemaal vrij. Over de oorzaak van de botsing is niets bekend.Op de bewuste kruising vonden de afgelopen jaren al verschillende aanrijdingen plaats. In meerdere gevallen was ook sprake van letsel. Een maand geleden raakte bijvoorbeeld nog een fietser gewond toen deze in botsing kwam met een personenauto.

2 dagen geleden