Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijkheden bedevaart Mekka ook voor Saudi's beperkt

Mogelijkheden bedevaart Mekka ook voor Saudi's beperkt

RIYAD (ANP/RTR) - Nadat de Saudische autoriteiten maandag voor het eerst aankondigden dat buitenlandse bedevaartgangers naar Mekka het land niet in mogen, heeft Saudi-Arabië dinsdag ook een limiet gesteld aan het aantal binnenlandse bedevaartgangers. De beslissing die is genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, is een unicum in het moderne tijdperk. Elke islamitische gelovige moet minstens één keer in zijn of haar leven deelnemen aan de hadj, die jaarlijks plaatsvindt.

Maximaal duizend Saudische pelgrims mogen deelnemen aan de islamitische bedevaart, die dit jaar plaatsvindt van 28 juli tot en met 2 augustus. Minister van Pelgrimszaken Mohammed Benten kondigde dinsdag strenge gezondheidsmaatregelen aan, waaronder het weren van 65-plussers. De Saudische minister van Volksgezondheid liet weten dat iedereen die werkzaam is op de bedevaartsplekken getest zal worden en dat de autoriteiten zijn voorbereid op noodgevallen.

Normaliter maken zo'n tweeënhalf miljoen bedevaartgangers elk jaar de tocht naar de heilige steden Mekka en Medina. Saudi-Arabië verdient aan de hadj en de andere, kleinere pelgrimage umrah jaarlijks ongeveer 12 miljard dollar (10,6 miljard euro).

Wijze beslissing

De hoogste soennitisch-islamitische autoriteit van Egypte Al Azhar prees het Saudische besluit als een "wijze beslissing". Het beschermen van het menselijk leven is een van de centrale wetten van het islamitische geloof, benadrukte Al Azhar.

Na een toename van nieuwe besmettingen afgelopen twee weken, staat de officiële teller in Saudi-Arabië op meer dan 161.000 vastgestelde besmettingsgevallen en meer dan 1300 doden als gevolg van besmetting met het longvirus.

Meer uit Buitenland

Slowakije kwaad om Russische uitspraken rond verkiezingen

BRATISVLAVA (ANP/AFP) - Slowakije heeft kwaad gereageerd op uitspraken van de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst. Hij zei vlak voor de Slowaakse verkiezingen dat de liberale partij PS werd aangestuurd door de Verenigde Staten. De Slowaakse regering beschuldigt Rusland ervan zich met de verkiezingen te bemoeien.

18 minuten geleden
Republikein komt met motie voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De positie van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy lijkt te wankelen. Zijn Republikeinse partijgenoot Matt Gaetz zegt deze week met een motie te komen om McCarthy af te zetten. Gaetz is een van de hardliners binnen de Republikeinse Partij die ontevreden zijn over de deal die McCarthy zaterdag sloot met de Democraten om een shutdown te voorkomen.

1 uur geleden
Oud-topman Abercrombie & Fitch beschuldigd van seksuele uitbuiting

LONDEN (ANP) - Mike Jeffries, voormalig topman van modemerk Abercrombie & Fitch, wordt in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het seksueel uitbuiten van mannen. Er zou een uitgebreid netwerk zijn om jonge mannen te regelen voor events met de Amerikaan Jeffries en zijn Britse partner Matthew Smith. Acht mannen zeggen tegen de BBC bij dat soort bijeenkomsten te zijn geweest en sommigen van hen zouden zijn misbruikt.

2 uur geleden
Pristina: Servië van plan noorden van Kosovo te annexeren

PRISTINA (ANP/AFP) - De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan het noorden van Kosovo te willen annexeren. Eind september kwam een Kosovaarse politieagent om het leven in een vuurgevecht met dertig etnisch Servische mannen, van wie er drie werden gedood. Volgens Kurti hoorde dat bij het plan om een deel van Kosovo te annexeren.

2 uur geleden
Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

6 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

6 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

6 uur geleden