Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk soepelere coronamaatregelen voor Duitse gevaccineerden

Mogelijk soepelere coronamaatregelen voor Duitse gevaccineerden

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsers die volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd of zijn hersteld van Covid-19 komen mogelijk in aanmerking voor meer vrijheden. Sommige coronamaatregelen zouden dan niet meer voor hen gelden, net als bij mensen die recent negatief zijn getest op het virus.

Een besluit is echter nog niet genomen, bleek maandag na afloop van overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en leiders van deelstaten. Zij sprak van een "eerste discussie" die in de loop van volgende maand zou moeten zijn afgerond. In juni kan een digitaal vaccinbewijs beschikbaar zijn voor mensen die zijn ingeënt.

Uiterlijk in die maand wordt afgestapt van het voorrang geven aan bepaalde groepen bij het vaccineren, als het aan Merkel ligt. "Dat wil niet zeggen dat iedereen dan meteen kan worden ingeënt. Maar dan kan iedereen proberen om een ​​vaccinatieafspraak te krijgen."

Moeilijke overgangsfase

Sommige deelstaten zijn heel sceptisch en willen snellere versoepelingen, zei de Beierse premier Markus Söder na afloop van het overleg. "We zullen de komende maanden enorme stappen voorwaarts zetten." Merkel wees echter op de "moeilijke overgangsfase" nu nog maar een deel van de bevolking is gevaccineerd en de zorg nog onder druk staat. Zij kon bijvoorbeeld nog niet zeggen hoe de zomervakantie eruit zal zien en wanneer hotels weer open kunnen gaan. Beide leiders benadrukten het belang van hoop geven aan de bevolking.

De leider van de CDU-partij van Merkel, premier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen, noemde het in de Süddeutsche Zeitung een "wettelijk vereiste" dat mensen die een coronavaccin hebben gehad dezelfde rechten krijgen als Duitsers die zijn getest op het virus. Meerdere gebieden in Duitsland hebben al geëxperimenteerd met een soepeler coronabeleid voor personen die negatief waren getest. In de stad Tübingen en deelstaat Saarland kregen mensen met een negatieve coronatestuitslag weer toegang tot bijvoorbeeld winkels of bioscopen.

Mogelijk gaat dus een vergelijkbaar beleid gelden voor gevaccineerde mensen. Die verspreiden het virus volgens experts minder snel. In Duitsland heeft momenteel 23 procent van de bevolking een eerste dosis gehad van een coronavaccin. Zo'n 7 procent van de Duitsers is volledig gevaccineerd.

Meer uit Buitenland

Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

WASHINGTON (ANP/RTR) - "We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden." Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

34 minuten geleden
Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

3 uur geleden
Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had tot de demonstratie opgeroepen.

4 uur geleden
Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

TORONTO (ANP) - Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.

6 uur geleden
Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het ministerie van Handel.

9 uur geleden
VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. "De verwoestingen zijn enorm en ongekend", zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari. "De internationale gemeenschap heeft zoiets sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer meegemaakt."

12 uur geleden
EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden zich voor als westerse media en wasten nepnieuws over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne wit, zegt de buitenlanddienst van de EU (EEAS).

12 uur geleden