Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk soepelere coronamaatregelen voor Duitse gevaccineerden

Mogelijk soepelere coronamaatregelen voor Duitse gevaccineerden

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsers die volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd of zijn hersteld van Covid-19 komen mogelijk in aanmerking voor meer vrijheden. Sommige coronamaatregelen zouden dan niet meer voor hen gelden, net als bij mensen die recent negatief zijn getest op het virus.

Een besluit is echter nog niet genomen, bleek maandag na afloop van overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en leiders van deelstaten. Zij sprak van een "eerste discussie" die in de loop van volgende maand zou moeten zijn afgerond. In juni kan een digitaal vaccinbewijs beschikbaar zijn voor mensen die zijn ingeënt.

Uiterlijk in die maand wordt afgestapt van het voorrang geven aan bepaalde groepen bij het vaccineren, als het aan Merkel ligt. "Dat wil niet zeggen dat iedereen dan meteen kan worden ingeënt. Maar dan kan iedereen proberen om een ​​vaccinatieafspraak te krijgen."

Moeilijke overgangsfase

Sommige deelstaten zijn heel sceptisch en willen snellere versoepelingen, zei de Beierse premier Markus Söder na afloop van het overleg. "We zullen de komende maanden enorme stappen voorwaarts zetten." Merkel wees echter op de "moeilijke overgangsfase" nu nog maar een deel van de bevolking is gevaccineerd en de zorg nog onder druk staat. Zij kon bijvoorbeeld nog niet zeggen hoe de zomervakantie eruit zal zien en wanneer hotels weer open kunnen gaan. Beide leiders benadrukten het belang van hoop geven aan de bevolking.

De leider van de CDU-partij van Merkel, premier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen, noemde het in de Süddeutsche Zeitung een "wettelijk vereiste" dat mensen die een coronavaccin hebben gehad dezelfde rechten krijgen als Duitsers die zijn getest op het virus. Meerdere gebieden in Duitsland hebben al geëxperimenteerd met een soepeler coronabeleid voor personen die negatief waren getest. In de stad Tübingen en deelstaat Saarland kregen mensen met een negatieve coronatestuitslag weer toegang tot bijvoorbeeld winkels of bioscopen.

Mogelijk gaat dus een vergelijkbaar beleid gelden voor gevaccineerde mensen. Die verspreiden het virus volgens experts minder snel. In Duitsland heeft momenteel 23 procent van de bevolking een eerste dosis gehad van een coronavaccin. Zo'n 7 procent van de Duitsers is volledig gevaccineerd.

Meer uit Buitenland

Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

35 minuten geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker elf. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

1 uur geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

2 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een persoon zichzelf opgeblazen dicht bij dat ministerie en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon kon worden "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie spreekt van een "terroristische aanslag". Beide daders zijn omgekomen.

4 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

5 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

5 uur geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

6 uur geleden