Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk extra veel sterfte onder ouderen door hitte deze zomer

Mogelijk extra veel sterfte onder ouderen door hitte deze zomer

AMSTERDAM/LEIDEN (ANP) - De sterfte onder ouderen zou dit jaar zomaar een stuk hoger kunnen zijn dan afgelopen jaren. Omdat we te maken hebben met een behoorlijk warme en droge zomer overlijden er mogelijk extra veel ouderen, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh van Amsterdam UMC.

Vanaf woensdag geldt het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Vooral ouderen die al een kwetsbare gezondheid hebben lopen een verhoogd risico op uitdroging of andere levensbedreigende kwalen als gevolg van de hitte, aldus Hertogh. Het gaat dan om mensen met bijvoorbeeld een hartkwaal. Hun lichaam kan de stress die warmte geeft minder goed opvangen.

Sowieso hebben oudere mensen een grotere kans op uitdroging als het warm wordt, legt hoogleraar aan het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) Wilco Achterberg uit. "Als je ouder wordt, raakt je temperatuurregulatie verstoord, waardoor je niet meer goed voelt dat je het heet hebt. Ook vermindert de dorstprikkel." Daarnaast slikken sommige ouderen medicatie die het effect van uitdroging kan versterken, zoals plastabletten. Wie uitdroogt, kan in de war raken, vervolgens bijvoorbeeld vallen en iets breken of zich verslikken en zulke ongelukken kunnen kwetsbare ouderen al snel fataal worden.

CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige week dat er in juli relatief veel ouderen en bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg zijn overleden. Ook in juli was het warm. De hitte kan inderdaad de reden zijn geweest voor de oversterfte onder ouderen die maand, aldus Hertogh van Amsterdam UMC. De officiële doodsoorzaak van deze mensen is nog niet bekend, die krijgt het CBS pas later.

Instellingen hebben hitteprotocollen voor dagen als deze. Ouderen worden dan extra goed in de gaten gehouden en krijgen veel drinken aangeboden. De meeste sterfte onder ouderen zie je dan ook thuis, zegt Achterberg van het LUMC. Hij wijst erop dat er door het personeelstekort in de zorg mogelijk nog risicovollere situaties voor ouderen ontstaan tijdens de hitte. Afgelopen coronawinter overleden al veel kwetsbare mensen, "maar er zijn door corona ook weer veel nieuwe kwetsbaren bijgekomen."

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

4 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

8 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

11 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

11 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

13 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

21 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

21 uur geleden