Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk extra veel sterfte onder ouderen door hitte deze zomer

Mogelijk extra veel sterfte onder ouderen door hitte deze zomer

AMSTERDAM/LEIDEN (ANP) - De sterfte onder ouderen zou dit jaar zomaar een stuk hoger kunnen zijn dan afgelopen jaren. Omdat we te maken hebben met een behoorlijk warme en droge zomer overlijden er mogelijk extra veel ouderen, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh van Amsterdam UMC.

Vanaf woensdag geldt het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Vooral ouderen die al een kwetsbare gezondheid hebben lopen een verhoogd risico op uitdroging of andere levensbedreigende kwalen als gevolg van de hitte, aldus Hertogh. Het gaat dan om mensen met bijvoorbeeld een hartkwaal. Hun lichaam kan de stress die warmte geeft minder goed opvangen.

Sowieso hebben oudere mensen een grotere kans op uitdroging als het warm wordt, legt hoogleraar aan het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) Wilco Achterberg uit. "Als je ouder wordt, raakt je temperatuurregulatie verstoord, waardoor je niet meer goed voelt dat je het heet hebt. Ook vermindert de dorstprikkel." Daarnaast slikken sommige ouderen medicatie die het effect van uitdroging kan versterken, zoals plastabletten. Wie uitdroogt, kan in de war raken, vervolgens bijvoorbeeld vallen en iets breken of zich verslikken en zulke ongelukken kunnen kwetsbare ouderen al snel fataal worden.

CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige week dat er in juli relatief veel ouderen en bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg zijn overleden. Ook in juli was het warm. De hitte kan inderdaad de reden zijn geweest voor de oversterfte onder ouderen die maand, aldus Hertogh van Amsterdam UMC. De officiële doodsoorzaak van deze mensen is nog niet bekend, die krijgt het CBS pas later.

Instellingen hebben hitteprotocollen voor dagen als deze. Ouderen worden dan extra goed in de gaten gehouden en krijgen veel drinken aangeboden. De meeste sterfte onder ouderen zie je dan ook thuis, zegt Achterberg van het LUMC. Hij wijst erop dat er door het personeelstekort in de zorg mogelijk nog risicovollere situaties voor ouderen ontstaan tijdens de hitte. Afgelopen coronawinter overleden al veel kwetsbare mensen, "maar er zijn door corona ook weer veel nieuwe kwetsbaren bijgekomen."

Meer uit Binnenland

Drinkwaterbedrijven voorzien meer knelpunten levering drinkwater

DEN HAAG (ANP) - Als er nu geen actie wordt ondernomen, lopen we in ons land de kans dat drinkwaterbedrijven op afzienbare termijn niet meer voldoende drinkwater kunnen leveren. Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland, pleit er daarom opnieuw voor dat drinkwaterbedrijven de kans krijgen om maatregelen te nemen zodat ze straks aan een grotere vraag naar water kunnen voldoen.

53 minuten geleden
Zeer grote brand in bakkerij in centrum van Doorn

DOORN (ANP) - In het centrum van Doorn is in de nacht van zondag op maandag een zeer grote brand ontstaan in een bakkerij. Bij de brand komt veel rook vrij, waar bewoners van het centrum last van kunnen hebben. De Veiligheidsregio Utrecht waarschuwt omwonenden om hun ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

57 minuten geleden
Rutgers: jonge mannen hebben meestal losse seks zonder condoom

UTRECHT (ANP) - Het merendeel van de jonge mannen met verschillende seksuele contacten gebruikt nooit of alleen soms een condoom. Ze zeggen hiervoor te kiezen omdat hun sekspartner anticonceptie gebruikt om niet zwanger te worden, of omdat seks met condoom "minder lekker" zou zijn. Dat terwijl 80 procent van de mannen tussen de 20 en 25 jaar volgens de maandag gepubliceerde peiling van kenniscentrum Rutgers zegt het wel belangrijk te vinden dat hun sekspartner geen soa krijgt.

1 uur geleden
Rode Kruis opent giro 6251 voor levensreddende hulp Syrië

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis opent giro 6251 voor Nederlandse hulp aan inwoners van Syrië. De noodhulporganisatie stelt dat het geld nodig is voor levensreddende hulp in het land. "De humanitaire ramp in Syrië wordt steeds groter, terwijl de wereld zijn blik op het land grotendeels heeft verloren", aldus het Rode Kruis.

3 uur geleden
Nieuwe campagne tegen appen in verkeer richt zich ook op afzender

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe campagne om appen achter het stuur of op de fiets tegen te gaan, richt zich ook op de afzenders van berichten. Die houden er vaak geen rekening mee dat degene die zij appen onderweg is. Het kan veel ongelukken en verkeersslachtoffers schelen als zij dat wel doen, denkt minister Mark Harbers (Infrastructuur).

3 uur geleden
Week Tegen Pesten staat dit jaar in het teken van grapjes

UTRECHT (ANP) - De Week Tegen Pesten begint maandag. Het thema dit jaar is Grapje! Moet toch kunnen?!. Met de week, die jaarlijks aan het begin van het nieuwe schooljaar terugkeert, vraagt de Stichting School & Veiligheid aandacht voor de gevolgen van pesten.

3 uur geleden
Eerste asielzoekers komen naar cruiseschip in Velsen-Noord

VELSEN-NOORD (ANP) - De eerste honderd asielzoekers komen maandag hoogstwaarschijnlijk naar het cruiseschip in Velsen-Noord, dat voor het komende halfjaar dient als noodopvang. Een kort geding, aangespannen door lokale ondernemers kan echter nog roet in het eten gooien. De rechter doet maandagmiddag uitspraak.

4 uur geleden