Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk dode door probleem met beademingsapparaat Philips

Mogelijk dode door probleem met beademingsapparaat Philips

AMSTERDAM (ANP) - Een defect in beademingsapparatuur van Philips heeft mogelijk tot een dode geleid. Vier andere patiënten hebben mogelijk letsel opgelopen na het plotseling uitvallen van de apparaten. Daarbij ging geen alarm af. Philips onderzoekt de zaak, bevestigt een woordvoerder na eerdere berichtgeving in het Eindhovens Dagblad. Het medisch technologiebedrijf zette eerder al 70 miljoen euro opzij voor deze en een andere terugroepactie.

Het probleem doet zich voor bij de beademingsapparaten die in ziekenhuizen gebruikt worden als ondersteuning voor patiënten die nog wel zelf kunnen ademen. Het gaat om de types V60 en V60 Plus. Daarvan zijn er wereldwijd 105.000 in gebruik. Philips zegt dat de kans heel klein is dat het apparaat stopt zonder dat er een alarm afgaat. Dat zou eens per miljoen keer gebeuren dat het apparaat gebruikt wordt.

De afgelopen tijd kreeg Philips 383 meldingen van het onverwachts uitvallen van de apparaten. In 377 gevallen viel het apparaat uit, maar ging het alarm wel af en konden artsen en verplegers dus snel ingrijpen. In zes gevallen ging er geen alarm af. Philips onderzoekt nu of het overlijden van één patiënt en het letsel van vier anderen het directe gevolg is van die uitval. Waar die gevallen zich hebben voorgedaan is niet bekendgemaakt, maar in ieder geval niet in Nederland.

Voorzorgsmaatregelen

Het bedrijf nam zelf contact op met de relevante autoriteiten als de Amerikaanse FDA en de Britse MHRA over het mogelijke probleem. Ook neemt Philips contact op met alle gebruikers van de apparaten. Verder onderzoekt de onderneming of en hoe de problemen opgelost kunnen worden.

Ziekenhuizen kunnen de apparaten wel blijven gebruiken, maar moeten dan een extern alarm aansluiten dat vaak in kamers op de intensive care ingebouwd is. Ook andere voorzorgsmaatregelen die al eerder aangeraden werden zijn nu door Philips verplicht gesteld, zoals het meten van de zuurstofstroom naar de patiënt toe en het zuurstofgehalte in het bloed van de patiënt.

De afgelopen tijd had Philips meer problemen met beademingsapparatuur. In apparatuur voor slaapapneupatiënten zat een isolatieschuim dat kon verbrokkelen en bij contact met bepaalde schoonmaakmiddelen giftige stoffen kon afgeven. Voor de terugroepactie voor miljoenen van die apparaten heeft Philips inmiddels 725 miljoen euro opzij gezet. Daar kunnen mogelijk nog schadevergoedingen bovenop komen.

Meer uit Gezond

Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

1 dag geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

2 dagen geleden
Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

2 dagen geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

3 dagen geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 week geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 week geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

1 week geleden