Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk diepgaand onderzoek EU naar overname door Facebook

Mogelijk diepgaand onderzoek EU naar overname door Facebook

BRUSSEL (ANP) - De Europese mededingingsautoriteit duikt naar verwachting dieper in de overname van de start-up Kustomer door socialmediagigant Facebook. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de Europese Commissie een grootschalig mededingingsonderzoek opent naar de deal.

Facebook maakte in november bekend Kustomer, dat bedrijven helpt bij de digitale klantenservice, te kopen. Amerikaanse media meldden dat daar een bedrag van 1 miljard dollar mee was gemoeid. De technologie van het nog jonge bedrijf zou aantrekkelijk zijn om zakelijke diensten binnen berichtendienst WhatsApp uit te breiden.

Dat Brussel aan een eerste beoordeling van de overname begon, was bijzonder. Formeel hoefde Facebook de deal niet bij de Europese Commissie te melden omdat Kustomer in de Europese Unie niet genoeg omzet behaalt. Maar lidstaat Oostenrijk uitte serieuze zorgen en vroeg de Commissie om toch naar overname te kijken. Onder andere de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt steunde dat verzoek.

Onschadelijk

Een van de zorgen is dat Facebook met de overname een potentiële toekomstige concurrent onschadelijk maakt. Dat zou nadelig kunnen uitpakken voor concurrentie op het gebied van klantenservicesystemen en onlineadvertenties, waardoor prijzen onnodig hoog blijven of er minder innovatie is.

De Europese Commissie weigerde tegenover Reuters commentaar. Facebook claimde eerder dat de overname van Kustomer juist gunstig uitpakt voor de concurrentie.

De Duitse nationale mededingingsautoriteit onderzoekt overigens nog of Facebook en Kustomer de overname eigenlijk wel hadden moeten melden. Daarbij gaat de toezichthouder onder andere na hoe actief Kustomer is op de Duitse markt.

Meer uit Financieel

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

11 minuten geleden
Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.

12 minuten geleden
Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

1 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

2 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

4 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

5 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

5 uur geleden