Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moeder Facebook krijgt Noorse boete vanwege persoonlijke reclames

Moeder Facebook krijgt Noorse boete vanwege persoonlijke reclames

OSLO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het bedrijf achter onder meer Facebook en Instagram, moet een miljoen kroon boete per dag betalen aan Noorwegen, aldus de Noorse toezichthouder voor bescherming van persoonsgegevens. Dat bedrag komt neer op ruim 89.000 euro. Meta krijgt deze boete omdat het nog steeds data verzamelt van Noorse gebruikers voor persoonlijke advertenties.

Vanaf volgende week maandag gaan de boetes in. Die lopen tot begin november, maar de toezichthouder kan de straf permanent maken.

De toezichthouder legde Meta vorige maand een tijdelijk verbod op om gebruikers van Facebook en Instagram gerichte reclames te laten zien. Meta had tot vorige week vrijdag de tijd om aan het verbod te voldoen. Bij persoonlijke reclames worden advertenties geplaatst op basis van het internetgedrag van gebruikers. Dat is volgens toezichthouder Datatilsynet illegaal en een inbreuk op privacy. Meta mag overigens nog wel persoonlijke advertenties laten zien aan gebruikers die daar zelf goedkeuring voor geven, of aan de hand van gegevens die gebruikers in hun biografie op Facebook en Instagram schrijven.

Privacy

Mogelijk neemt de Europese privacytoezichthouder EDPB dezelfde stap als Noorwegen. De EDPB bepaalde in december dat Meta alleen nog maar gerichte advertenties mag tonen als gebruikers toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun gegevens. Meta houdt zich na verschillende wijzigingen volgens het Hof van Justitie van de Europese Unie nog steeds niet aan de regels. Eerder kreeg Meta al Europese boetes van honderden miljoenen euro's voor privacyschendingen.

Meta stapt naar de Noorse rechtbank om de boete aan te vechten in een voorlopige voorziening, aldus een melding bij de rechtbank. De hoorzittingen beginnen over twee weken en duren twee dagen. Meta gaf geen commentaar tegen persbureau Reuters na vragen over de zaak.

Meer uit Financieel

Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

17 minuten geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

1 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

3 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

13 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

14 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

15 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

17 uur geleden