
Moderna: leveringen vaccin in EU beginnen volgende week
CAMBRIDGE (ANP) - De Amerikaanse farmaceut Moderna verwacht volgende week te beginnen met de eerste leveringen van zijn coronavaccin aan landen van de Europese Unie. Dat liet Moderna weten in een reactie op de goedkeuring van de Europese Commissie om het middel toe te dienen. Zorgminister Hugo de Jonge zei ook al dat waarschijnlijk volgende week de eerste leveringen binnenkomen, hoewel nog in beperkte omvang.
Het middel van Moderna is na het vaccin van BioNTech/Pfizer het tweede vaccin dat in de EU kan worden ingezet tegen het coronavirus. Eerder op de dag oordeelde ook het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) positief over het vaccin van Moderna. De Europese Commissie heeft tot dusver 160 miljoen doses besteld bij Moderna. Daarvan zijn 6,2 miljoen doses bestemd voor Nederland.
"Ik wil de Europese Commissie bedanken voor haar betrokkenheid en steun en de EMA voor haar goedkeuring, waarmee wederom een belangrijk moment in de geschiedenis van ons bedrijf wordt gemarkeerd", aldus topman Stéphane Bancel van Moderna.
Verenigde Staten, Canada en Israël
Eerder kreeg het vaccin van Moderna ook al goedkeuring in de Verenigde Staten, Canada en Israël. In de VS is reeds begonnen met het toedienen van het middel. Toezichthouders in Zwitserland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk zijn het vaccin nog aan het beoordelen.
Het vaccin van Moderna beschermt 94,1 procent van de mensen die ermee worden ingeënt. Zij worden niet meer ziek als ze met het coronavirus in aanraking komen, zo is aangetoond in het klinisch onderzoek. Daar deden wereldwijd 30.000 mensen aan mee.
Een voordeel van het Moderna-vaccin ten opzichte van dat van concurrent Pfizer/BioNTech is dat het niet bij extreem lage temperaturen hoeft te worden bewaard. Het is 30 dagen houdbaar in een gewone koelkast.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een aantal dure medicijnen tegen borst- en eierstokkanker wordt vanaf woensdag niet langer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat concludeert het Zorginstituut na een herbeoordeling van zogenoemde PARP-remmers. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat deze medicijnen niet voor alle patiënten leiden tot een langer leven.
8 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Rokers kopen veel meer tabaksproducten in het buitenland sinds de accijnsverhoging op tabak in 2024. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermoedt dat ongeveer 60 procent van de rookwaar van mensen uit het buitenland komt. Dit is een grotere verschuiving dan bij eerdere accijnsverhogingen het geval was.
21 uur geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de volwassen Nederlanders dronk vorig jaar geen of weinig alcohol, meldt het CBS op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Zo dronk 45 procent vorig jaar helemaal geen alcohol, of één glas per dag, wat binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad valt. 22 procent nuttigde helemaal niets. In 2022 voldeed nog 42 procent aan de richtlijn.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.
6 dagen geledenWAGENINGEN (ANP) - Vaccins zijn sneller en goedkoper te maken door een aanpassing van het baculovirus. Dat virus wordt gebruikt om cellen aan te zetten tot het maken van specifieke eiwitten voor vaccins. Maar naast de gewenste virusachtige deeltjes die nodig zijn voor een werkend vaccin, maakt het virus ook veel virusdeeltjes aan die lastig uit het vaccin te krijgen zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een methode bedacht om vaccins te maken zonder baculovirusvervuiling.
1 week geleden