Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Modellen met vitiligo vragen aandacht voor pigmentaandoening

Modellen met vitiligo vragen aandacht voor pigmentaandoening

YERSEKE -  In het kader van Wereld Vitiligodag, op dinsdag 25 juni, vraagt belangenorganisatie Vitiligo via speciale fotokaarten aandacht voor deze pigmentaandoening. 

Vitiligo zet zich sinds 1990 in voor mensen met de gelijknamige aandoening. De vereniging maakt zich hard voor onderzoek naar de oorzaak van vitiligo en voor verbetering van de behandeling. Ze behartigt de belangen van patiënten bij zorgverleners en wil met acties, zoals op Wereld Vitiligodag, het begrip voor vitiligo in de samenleving vergroten. In Nederland hebben naar schatting 240.000 vitiligo, aldus de belangenorgaisatie. 

Niet besmettelijk

De 64-jarige Leo Pekaar uit Yerseke is als enige Zeeuw één van de drie modellen op de nieuwe kaarten. Pekaar vertelt vaak aan mensen uit te leggen dat bij vitiligo het pigment verdwijnt en dat de aandoening niet besmettelijk is. 'Met een flinke, wat dikker wordende moedervlek klopte ik een paar jaar geleden bij de dermatoloog aan. 'We besloten 'm weg te halen. Of dat de vitiligo heeft getriggerd, weet ik niet. Wel verspreidde de witte vlek die toen ontstond zich tot over bijna mijn hele lichaam. Het gekke is dat mijn gezicht tot nu toe gespaard is gebleven. Al heb ik op mijn hoofd een vlek én een plukje wit haar.'

Kriegel

Pekaar is een actief man, die bijvoorbeeld graag op de judomat staat en veel op het water te vinden is. Hij geeft mensen regelmatig uitleg over zijn aandoening. 'Mijn vrouw wordt er wel eens kriegel van, als er nadrukkelijk naar me wordt gekeken. Vooral als ik in een T-shirt op een terras zit. Maar ik hou van de zon en de vitiligo houdt me niet tegen.'

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.vitiligo.nl.

Meer uit Reimerswaal

Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

6 uur geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

7 uur geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

1 dag geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

1 dag geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

3 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

3 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

4 dagen geleden