
MOB erkent noodzaak Binnenhofrenovatie, maar hekelt geitenpaadjes
DEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
MOB vindt dat de overheid de stikstofvoorschriften herhaaldelijk heeft overtreden. Omdat in eerste instantie zonder natuurvergunning werd gewerkt, had de organisatie de provincie Zuid-Holland verzocht daartegen op te treden. Dat verzoek werd afgewezen.
De natuurvergunning werd alsnog aangevraagd, omdat de Raad van State in een andere zaak had bepaald dat bouwprojecten niet meer vrijgesteld mochten worden. Volgens MOB zijn in het hele proces veel fouten gemaakt en heeft het ook veel te lang geduurd.
Uitstoot stikstofoxiden
De advocaten van de overheden vinden de kritiek onterecht. "Het Rijk neemt geen loopje met de wet, maar voert een belangrijk renovatieproject uiterst zorgvuldig uit", zei de advocaat van het Rijksvastgoedbedrijf.
Bij de werkzaamheden worden machines gebruikt die stikstofoxiden uitstoten. Die kunnen terechtkomen in de toch al "zwaar met stikstof overbelaste duinen" verderop, legde Wösten uit. Diverse duingebieden rond Den Haag hebben een beschermde status.
Publieksontvangst aangepast
De provincie en het Rijksvastgoedbedrijf wezen juist op een rapport waarin experts concludeerden dat de relatief kleine hoeveelheden stikstof die tijdens de bouw vrijkomen geen schade toebrengen aan de duinen. Ze benadrukten ook dat aan het gebruik van het Binnenhof niets verandert. MOB betwist dat. Zo wordt de publieksontvangst aangepast, waardoor mogelijk meer publiek zal komen, stelde Wösten. "Een mooi streven in het hart voor de democratie, maar meer publiek betekent ook meer vervoerskilometers en emissies."
De uitspraak in deze zaak is op 25 juni.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden