Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MKB-voorzitter Vonhof wil belastingschulden ook op formatietafel

MKB-voorzitter Vonhof wil belastingschulden ook op formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Aan de formatietafel moet worden besloten hoe om te gaan met de schulden die veel bedrijven bij de Belastingdienst hebben. Dat zegt de voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, voor zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. De gesprekken over de noodsteun met het demissionaire kabinet "gaan goed", maar de schuldenberg van bedrijven is volgens hem onderdeel van het "herstelbeleid" waar ook een volgend kabinet zich over zal buigen.

Donderdag lekte uit dat het kabinet waarschijnlijk volgende week aankondigt dat de steunregelingen in eerste instantie met drie maanden worden verlengd. Ook krijgen bedrijven meer uitstel om uitgestelde belastingverplichtingen terug te betalen. Ze hoeven daarmee pas volgend jaar te beginnen, en krijgen er vijf jaar voor. Als het aan Vonhof ligt, wordt dat tien jaar. "Vijf jaar horen wij nu ook, daar zou je nog een fase van uitstel in kunnen fietsen, zodat je pas over twee jaar hoeft te beginnen met terug te betalen. Dan zit je effectief op zeven jaar. Maar ja, tien jaar is veel beter."

Voorvrouw Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit ook voor tien jaar, en zei vrijdag dat het laatste woord over de steunmaatregelen nog niet is gezegd. De polder is hierover nog in gesprek met het kabinet, benadrukte Thijssen.

Ingewikkeld

Tien jaar om belastingschulden terug te betalen is volgens Vonhof nodig, omdat bedrijven die hard zijn geraakt door de coronapandemie tientallen maanden aan winst vrijwel direct kwijt zijn aan hun schuldeisers, waarvan de Belastingdienst er slechts één is.

Het kwijtschelden van belastingschulden ligt ingewikkeld, geeft Vonhof toe. "Als ik het met mijn hart zeg, zou dat de beste oplossing zijn. Maar er zitten zoveel variabelen in en ongelijkheden." Wel zou kwijtschelding een optie moeten zijn "als schulden echt ondraaglijk zijn. Of tussentijds, dat je kan saneren. Dat je een deal kunt sluiten met je schuldeisers".

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

3 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

6 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

7 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

20 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

22 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

22 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

23 uur geleden