Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Misverstanden zorgden voor pestgedrag in top van de Volksbank'

'Misverstanden zorgden voor pestgedrag in top van de Volksbank'

UTRECHT (ANP) - De verstoorde verhoudingen in de top van de Volksbank ontstonden door misverstanden over de precieze taken van directeuren. Dat leidde incidenteel tot onderling "pestgedrag", intimidatie en een "onveilige werksituatie" voor sommigen. Volgens het financiële concern achter merken als SNS en RegioBank is dat de conclusie van het onafhankelijke onderzoek naar de kwestie.

Afgelopen half jaar was er veel onrust bij de Volksbank. Financieel directeur Pieter Veuger werd ontslagen terwijl hij nog maar enkele maanden in dienst was. Later vertrok ook operationeel directeur Mirjam Verhoeven, na meningsverschillen over de gang van zaken, het te voeren beleid en de te volgen koers.

Dit alles ligt gevoelig, omdat de bank nog altijd in staatshanden is. Bovendien probeert de Volksbank juist al een tijd in te zetten op wat het noemt bankieren met menselijke maat. De onderzoekers concluderen juist dat de directie ervoor moet zorgen dat er niet alleen met de menselijke maat wordt gebankierd, maar ook kan worden gewerkt.

Rechtszaak

Het niet-openbare onderzoeksrapport was onlangs nog een belangrijk onderwerp in de rechtszaak van Veuger tegen de Volksbank. De ex-bestuurder probeerde zijn ontslag aan te vechten. In het proces betwijfelde Veuger ook of de onderzoekers achter het rapport wel zorgvuldig en onafhankelijk te werk zijn gegaan. Hun rapport zou niet zomaar verspreid mogen worden, vond hij. Veuger had zelfs beslag laten leggen op de correspondentie van de onderzoekers. Maar de rechtbank in Utrecht heeft vrijwel al zijn vorderingen afgewezen.

Volgens president-commissaris Jan van Rutte bevestigt het onderzoek dat de dynamiek in de directie en de interactie met de raad van commissarissen "tussen januari en augustus 2020 niet optimaal was". "Dat had wel gemoeten", erkent hij. Maar inmiddels zijn er maatregelen genomen die eraan bijdragen dat er weer sprake is van een goede en positieve dynamiek, aldus Van Rutte. De recent aangetreden nieuwe topman Martijn Gribnau noemt het goed dat het onderzoek is afgerond "en de bank de blik op de toekomst kan richten".

Meer uit Financieel

Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

14 minuten geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

52 minuten geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

3 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

3 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

3 uur geleden
EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

5 uur geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

6 uur geleden