Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mishandelde Oekraïense beren in Ouwehands Dierenpark voor herstel

Mishandelde Oekraïense beren in Ouwehands Dierenpark voor herstel

RHENEN (ANP) - De twee bruine beren Ljalja en Malysh zijn vrijdag met enige vertraging in Nederland aangekomen. De dieren zijn via een crowdfundingsactie van stichting Bears in Mind vanuit Oekraïne naar ons land gehaald. Naar verwachting komen ze zaterdag vroeg aan in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Daar krijgen ze een beter bestaan na jarenlange verwaarlozing en mishandeling.

Het 27-jarige vrouwtje Ljalja en het mannetje Malysh van 7 jaar kregen slecht voedsel en leefden in Oekraïne in een soort speeltuin, in een klein vies hok met een betonnen vloer. In Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark zijn al zeven beren. "Een beer schrok toen hij bij ons kwam van een struik. Die had 'ie nog nooit gezien", zei José Kok van het park vrijdag in Op1 (NPO 1). Beren moeten volgens haar ook wennen aan de natuurlijke bodem waarop ze lopen omdat ze vaak alleen maar de betonnen vloer in hun hok gewend zijn.

In bijna dertig jaar tijd zijn in Rhenen ruim dertig beren opgevangen. De twee nieuwkomers gaan eerst een maand in quarantaine, die wettelijk verplicht is. Daarna worden ze voorzichtig en stapsgewijs losgelaten in Het Berenbos, waar ook een aantal wolven verblijft.

Meer uit Binnenland

Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

38 minuten geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

1 uur geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

1 uur geleden
CBS: bijna een op de vijf jongeren slachtoffer huiselijk geweld

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de vijf jongeren tussen 16 en 25 jaar krijgt te maken met huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350.000 jongeren. Vooral minderjarige vrouwen (16 tot 18 jaar) werden met 29 procent vaak slachtoffer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

11 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

12 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

13 uur geleden