Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries overleden na schietpartij

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries overleden na schietpartij

AMSTERDAM (ANP) - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is donderdag overleden. "Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar", staat in een statement van zijn partner en familie.

De Vries is 64 jaar geworden en gold decennialang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek. "De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren", staat in het statement. Nadere informatie over hoe het afscheid van Peter zal verlopen en wat daarbij de wensen van de familie en zijn partner zijn, volgen op een later moment.

Dinsdagavond 6 juli werd De Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, in het centrum van Amsterdam. Hij liep na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij als deskundige aanwezig was, naar zijn auto en werd daar onder vuur genomen. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Gearresteerde verdachten

De politie arresteerde in de loop van dinsdagavond drie verdachten. Twee van hen werden aangehouden op de A4 bij Leidschendam. Zij worden verdacht van directe betrokkenheid. Het gaat om een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. De laatste is vermoedelijk de schutter geweest, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. De politie deed huiszoekingen in Maurik, Tiel en Rotterdam en nam gegevensdragers en munitie in beslag.

Een derde verdachte werd aangehouden in Amsterdam-Oost. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben en is heengezonden.

Marengo-proces

Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend. Advocaat Inez Weski beklaagde zich erover dat er in de media al te gemakkelijk in de richting van Ridouan Taghi wordt gewezen, die zij verdedigt in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Taghi is daarin hoofdverdachte. Hij zou de opdrachtgever zijn van een reeks liquidaties, tegen het decor van de internationale cocaïnehandel.

In Marengo is Nabil B. kroongetuige. De Vries fungeerde sinds vorig jaar als adviseur en woordvoerder van B. Hij trok in die rol op met de twee huidige advocaten van de kroongetuige. In de wandelgangen wordt veelal gezegd dat het adviseurschap hem fataal is geworden. Hij had voor zover bekend geen beveiliging, omdat hij die niet wilde.

Kroongetuige Nabil B.

Een week nadat het Openbaar Ministerie in maart 2018 openbaar had gemaakt dat het in de Marengo-zaak over een kroongetuige beschikt, werd de broer van Nabil B. in Amsterdam-Noord doodgeschoten. In september 2019 is Derk Wiersum, de oorspronkelijke advocaat van B., bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert vermoord. De moorden - zeker die op Wiersum - brachten een enorme schokgolf teweeg en zetten het proces Marengo onder hoogspanning. De zittingen gaan gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. De moord op Peter R. de Vries geeft Marengo definitief een ongekende, diabolische dynamiek.

De misdaadjournalistiek was de afgelopen jaren al eerder doelwit van het criminele milieu, op niet eerder vertoonde wijze. Er vonden aanslagen plaats op De Telegraaf en Panorama, en misdaadblogger Martin Kok werd doodgeschoten. Telegraafverslaggever John van den Heuvel heeft al jaren zware beveiliging.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

marinet 1 week geleden
Zeeuw 81 na enkele spannende dagen is toch overleden door een wraak van een ander bij deze wensen we de famielje heel veel strekte, Nederland verliest een groot persoon die niet opgaf voor de daad bekend was geworden als je dit op je geweten heeft als dader hoe kan je hier mee verder leven hier voor is de zwaarste straf nog veels te licht dus levens lang in de gevangenis verblijven liefst buiten Nederland.
nieuwbox19 1 week geleden
Treurig treurig het raakt tijd dat de overheid eens echt op ga treden tegen die crimienelen en echt levenslang geven inplv 25 jaar of gewoon opknopen nog beter en eens stoppen met al die zooi hier binnen te laten
Wind 1 week geleden
In de eerste plaats gecondoleerd en heel veel sterkte voor de familie en die Weski beklaagd zich er over dat de grootste klojo nu te veel aandacht krijgt als een verdacht persoon.Hoe haal je het in je hoofd om daar nu aandacht voor te vragen,schaam je diep.Een groot verlies voor de misdaadjournalistiek.
Aceb 1 week geleden
Jammer, jammer ,jammer!!!!! Hoe graag had ik het toch anders gezien. Misschien nog wat hoop, omdat de datum van de aanslag en het overlijden toch nog hoop bood. De enige hoop die dan nu resteert, is dat de daders er niet mee weg mogen komen en rechtvaardigheid overwint.
Zeeuw65 1 week geleden
Weer is er een verzetsheld gesneuveld. Als zoon van een 2e wereld verzetsheld. Nooit buigen voor de vijand. Bang zijn is geen optie en beveiliging ook niet. On banded knee is no way to be free. Als je beveiligd word ben je de vrijheid kwijt en je familie ook. Het was ten volle te verwachten dat Peter het niet zou halen want met een paar kogels dwars door je hooft dat maakt zoveel schade dat het nooit meer goed komt. Al kunnen hersenhelften taken overnemen. Maar hier was de schade te groot. Dat valt niet te repareren. Het lullige is nog dat Riduhan Taghi in zijn vuistje zit te lachen met zijn bende. Zij blijven buiten schot. Degene die er voor opdraait is een jongen van 21 jaar die ze 150.000 euro beloofd hebben maar die het nooit krijgt. Gezwicht voor het geld en nu zit hij voor 18 jaar vast met aftrek van 33%

Meer uit Binnenland

Drie gewonden door steekincident in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Door een steekpartij in de Rotterdamse Jongkindstraat zijn drie mannen gewond geraakt, waarvan twee ernstig. Een van de slachtoffers is afgevoerd naar het ziekenhuis, de tweede zwaargewonde wordt ter plekke behandeld en "vecht voor zijn leven", aldus een politiewoordvoerster. Het incident gebeurde rond 00.20 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag.

7 uur geleden
Man ernstig gewond door schietpartij Capelle aan den IJssel

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Op het Valeriusrondeel in Capelle aan den IJssel is vrijdag rond 23.20 uur een man ernstig gewond geraakt door een schietpartij. Volgens een politiewoordvoerster wordt hij ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel en "vecht hij voor zijn leven".

7 uur geleden
Meer dan 40 miljoen schade Valkenburgse zorginstelling Sevagram

VALKENBURG (ANP) - Zorginstelling Sevagram in Valkenburg heeft als gevolg van de overstromingen zeker 42,5 miljoen euro aan waterschade opgelopen. Volgens voorzitter Pim Steerneman van de raad van bestuur van Sevagram is met name zorglocatie Valkenheim met 84 bewoners zodanig aangetast, dat het gebouw gesloopt moet worden. "We kunnen nu al zeggen dat het opnieuw bouwen van Valkenheim een langdurig traject zal worden", vreest Steerneman.

15 uur geleden
OM: zeker zes mensen overleden aan zelfmoordpoeder Eindhovenaar

DEN BOSCH (ANP) - Zeker zes mensen zijn overleden aan het zogeheten zelfmoordpoeder dat een 28-jarige man uit Eindhoven aan hen zou hebben verkocht. Dat zegt het Openbaar Ministerie. De man is dinsdag aangehouden en vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Die heeft bepaald dat hij de komende twee weken in voorarrest blijft.

16 uur geleden
Doodgeschoten beveiliger ggz-instelling Parnassia herdacht

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers van de Haagse ggz-instelling Parnassia hebben vrijdagmiddag de bij zijn werk omgekomen zorgbeveiliger herdacht. Ze vormden eerst een erehaag voor de rouwauto, die daarna naar de uitvaartplechtigheid van familie en vrienden ging. De medewerkers hielden een eigen herdenking.

16 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 477

ZEIST (ANP) - Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 477, 41 meer dan donderdag. Van hen liggen er 107 op de intensive care, evenveel als een dag eerder, en 370 op een verpleegafdeling. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

17 uur geleden
Vakantiedrukte terug op Schiphol, maar nog niet op oude niveau

SCHIPHOL (ANP) - De vakantiedrukte op Schiphol is terug, maar nog lang niet op het niveau van 2019. Toen lag het hoogtepunt op 235.000 reizigers per dag, dat is nu rond de 120.000 reizigers. De rijen zijn wel ongeveer even lang, doordat er meer controles zijn met test- en vaccinatiebewijzen.

20 uur geleden