Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mirella is de schaamte voorbij

Mirella is de schaamte voorbij

MIDDELBURG - Mirella Herwegh uit Middelburg schreef met het boek ‘Voorbij de schaamte, kom ik’ een pijnlijk verleden van zich af.

“Ik vlucht rond de tafel, vecht in woorden tegen zijn tirannie en agressie, maar kies de verkeerde deur. Ik schiet van achter de tafel in de keuken, de woonkamer in. Ik zie mama in de deuropening staan. Ze roept: “meisje hou je mond nou toch“. Wanhopig en verdrietig klinkt ze, angstig kijkt ze, door het beeld wat ze ziet. Ik zak door mijn benen. Ik probeer nog te vechten met hem. Maar ik ben niet sterk genoeg. Dus zak door mijn knieën en leg mijn armen op mijn hoofd. Vuist na vuist voel ik op mijn schedel. Verschrikkelijke pijn schiet door mijn hele lijf. Vuist na vuist, het houdt niet op. Mama is wanhopig. Ik kijk haar aan wanneer hij even pauzeert. Het komt niet goed deze keer. Dat voel ik in alles om me heen. Hij gaat tekeer als een wilde, loopt naar moeder toe. En oh, wat ben ik bang dat zij ervan langs krijgt deze keer. Hij duwt haar aan de kant op zijn weg terug naar de keuken. Ze smeekt hem op te houden. Toen besefte ik niet wat ik nu wel weet. Dit wordt een afscheid, traumatisch en voor altijd in mijn herinneringen geregistreerd.”

Geen lichte kost
Een heftige tekst. Het is een passage uit het boek ‘Voorbij de schaamte, kom ik’ van de Middelburgse Mirella Herwegh. Het kwam vorige maand uit. Het boek van Mirella is geen lichte kost maar het zal bij de lezers, zeker bij hen die te maken hebben gehad met mishandeling, veel herkenning oproepen. Ze hebben wellicht veel aan de dingen die Mirella gaandeweg zelf leerde. Mirella groeide op in een gezin met een gewelddadige vader. Het is bijzonder om van Mirella te horen hoe ze alles een plekje heeft gegeven, en nu zelfs ombuigt naar kracht en hulp voor anderen. In haar woorden geen verbittering of wrok, maar compassie.

100.000 kinderen
Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staat dat in Nederland, in 2017, meer dan 100.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar werden blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Hoeveel van die kinderen zouden de schaamte nog niet voorbij zijn? Dat is moeilijk in te schatten, maar waarschijnlijk is het schrikbarend.

Hoe het balletje verder zal rollen voor Mirella moet nog blijken. Als ZZP’er, met haar eigen bedrijf O.O.M., in communicatie en PR, heeft ze veel vrije ruimte voor zichzelf en haar gezin gecreëerd, die ze de komende jaren ongetwijfeld een nieuwe invulling zal gaan geven. Ze voelt er bijvoorbeeld ook wel voor om publiekelijk te gaan spreken over dit onderwerp, al is ze de eerste om aan te geven dat ze zó ver nog niet is. Het is mooi dat Mirella naar buiten treedt. Je weet maar nooit wie of waar het helpt. Of om het citaat uit haar inleiding aan te halen: ‘it’s easier to build strong children than to fix broken adults.’ 

‘Voorbij de schaamte, kom ik’ wordt later dit jaar ook nog uitgegeven als luisterboek, en als luisterboek met muziek. Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel, en bij Mirella zelf. Je vindt alle informatie via @voorbijdeschaamte op Instagram.

Meer uit Middelburg

Bekeuring voor beschonken toerist na plassen tegen een voordeur

MIDDELBURG- Een toerist heeft in de nacht van zaterdag op zondag een bekeuring gekregen in het centrum van Middelburg. De man had tegen een voordeur geplast. Ook was hij lastig geweest nabij een horecazaak. 

18 uur geleden
Daar gaan ze..! Domburgse Koppen & Domburgse Impressies

DOMBURG - Vanaf 17 december sieren 21 door de Stichting Stad Domburg 800 Jaar bijeen verzamelde Domburgse Koppen de muren van De Galerij van het MTVP Museum Domburg. Met als boegbeeld twee Domburgers die eind jaren 1960 op een Zündapp de wijde wereld in trokken, tot Westkapelle dan. 

1 dag geleden
Hemelse taal: een bijzondere uitvoering van 'La Nativité du seigneur' in de Koorkerk in Middelburg

MIDDELBURG - In aanloop naar de viering van Kerst, voert Rien Balkenende op vrijdagavond 22 december de orgelcyclus 'La Nativité du Seigneur' van Olivier Messiaen (1908-1992) uit in de Koorkerk in Middelburg.

1 dag geleden
AVV Beheer nieuwe eigenaar voormalig PZC-pand 'De Drvkkery' op Markt in Middelburg

MIDDELBURG - AVV Beheer verwerft het markante pand, waarin sinds 25 jaar het zijn tijd ver vooruit zijnde boekwinkelconcept 'De Drvkkery' is én blijft gevestigd. Op 1 december jl. heeft de eigenaarswissel plaatsgevonden. Arnold en Monique van Velzen van AVV Beheer spreken van “een prachtige locatie, huurder en pand."

1 dag geleden
Santa Fun Run Middelburg 2023

MIDDELBURG - Op zaterdagmiddag 16 december organiseren de drie Walcherse Rotaryclubs de Santa Run in Middelburg. De deelnemers aan deze fun run rennen of wandelen in kerstmanpak 3 kilometer door het centrum. De start en finish zijn bij de ijsbaan op de Markt.Op zaterdag 16 december is er alweer de derde kerstmannenloop in Middelburg. De Santa Run is een fun run in kerstmanpak voor iedereen die mee wil doen. Deelnemers kunnen de Santa Run alleen lopen of met hun gezin, familie, collega's, klas, team, elftal of vriendengroep. Alle deelnemers, van jong tot oud, rennen of wandelen in hun kerstmanpak het parcours door de binnenstad. Start en finish zijn bij de ijsbaan op de Markt.Kerst-dj en erwtensoep met worstMeedoen aan de Santa Run is dé manier om alvast in kerststemming te komen. Daar zorgt de kerst - dj Bert van Leerdam wel voor met een ware X-mas party op de Markt. Na afloop van de Santa Run kun je voor €9,50 erwtensoep, een broodje worst en wat te drinken krijgen bij de ijsbaan.Lopen voor het goede doelMeedoen doe je voor de fun, maar zeker niet alleen voor jezelf. Er wordt gelopen voor het goede doel, een mooie kerstgedachte. Dit jaar is het goede doel de Stichting Leergeld. De kosten voor de organisatie van het evenement Deze Stichting zorgt ervoor dat kinderen uit gezinnen met geldzorgen mee kunnen doen met onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Zo nemen zij bijvoorbeeld de kosten voor schoolspullen, contributie, sportkleren of -materiaal, muziek- of dansles of het vieren van een verjaardag voor hun rekening.Deelname en inschrijvingIedereen, jong en oud, getraind of ongetraind kan meedoen aan de Santa Run. Het parcours is niet lang en mag rennend of wandelend afgelegd worden. Alle deelnemers gaan tegelijk, in kerstmanpak, om 16.00 uur van start op de Markt in Middelburg. Het totale parcours loopt door de binnenstad en is 3 kilometer lang. Inschrijven kan via www.middelburg.rotarysantarun.nl. Deelname voor kinderen bedraagt €10 en voor volwassenen €15. De kaartjes zijn inclusief kerstmanpak. Inschrijven kan tot 16 december.Ophalen kerstmanpakkenAlle deelnemers kunnen hun kerstmanpak ophalen bij Koole Sport (Armeniaans Schuitvlot 20 in Middelburg) of op de dag van de Santa Run (zaterdag 16 december tussen 14:00 uur en 16:00 uur) bij de ijsbaan. De pakken passen iedereen en voor kinderen is er een speciaal kinderkerstmanpak. Iedereen krijgt na de Santa Run een medaille.Santa Runs in de rest van Nederland en de wereldMiddelburg is niet de enige stad in Nederland waar een Rotary Run is. De Santa Run werd in 2008 voor het eerst georganiseerd in Gorinchem. Dit initiatief is ondertussen door veel Rotaryclubs in het land overgenomen. De eerste Santa Run in Middelburg was in 2019, de tweede, na de coronaperiode, in 2022.

2 dagen geleden
Peetman bezingt de Kerstnacht van 1914

MIDDELBURG - “Het Kerstbestand van 1914 toont ons het mooie van Kerst en de waanzin van oorlog", aldus de Middelburgse singer songwriter Peetman. Het inspireerde hem tot het schrijven van zijn nieuwe single 'Kerstnacht 1914'. Het is een Kerstnummer met een boodschap, waarvoor een bijzondere gebeurtenis uit de Eerste Wereldoorlog als inspiratie diende.

2 dagen geleden
Haalbaarheidsonderzoek Woningbouw Koningshof II Koudekerke gestart

KOUDEKERKE - AM Zeeland en Bouwgroep Peters gaan samen onderzoeken of het mogelijk is om huizen te bouwen naast de Koningshof woonwijk in Koudekerke. Vandaag, op 6 december, hebben ze met de gemeente Veere de overeenkomst getekend. Het idee is om ongeveer 150 huizen te bouwen die goed passen bij de bestaande buurt. Participatie van omwonenden en mogelijke bewoners is een belangrijk onderwerp gedurende het hele proces.

3 dagen geleden