
Miranda de Roij uit Heinkenszand is dagelijks bezig met haar kastjes tegen armoede: 'Erg dat dit nodig is'
HEINKENSZAND - Miranda de Roij uit Heinkenszand heeft sinds een jaar een plantenbieb in haar voortuin om mensen met een kleinere portemonnee ook te laten genieten van tuin- en kamerplanten. Afgelopen najaar plaatste ze er een ruilkast met levensmiddelen en verzorgingsproducten bij en nu komt er ook een officieel Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP). Er blijkt behoefte aan deze manier van armoedebestrijding, want De Roij ziet dagelijks mensen spullen brengen en halen. “Het is eigenlijk te zot voor woorden dat dit nodig is.”
Door een erfelijke ziekte heeft Miranda de Roij sinds enkele jaren een rolstoel nodig en moest ze haar praktijk aan huis opzeggen. Omdat ze veel thuis is, besloot ze voor de reuring een plantenbieb te beginnen. “Ik ben een plantengekkie. Altijd geweest. Op mijn babyfoto lig ik al tussen de planten. Mijn opa was tuinder, dus ik denk dat het in de genen zit.” In haar tuin kunnen mensen planten en stekjes uitzoeken en ruilen voor een ‘oude’ of een kleine donatie, van bijvoorbeeld vijftig cent of een euro. “Daar kan ik weer potgrond van kopen.”
Op deze manier kunnen mensen voor minder geld van planten genieten, zegt De Roij. Ze vroeg op sociale media naar stekjes en kreeg daar veel respons op, vanuit zelfs de overkant en Walcheren. “Speciale planten, zelfs bomen worden er gebracht. Dat is zo leuk. We moeten onze vakantie plannen, omdat we mensen nodig hebben die de plantjes water geven, haha. Gelukkig krijgen we hulp van mijn moeder en de buurvrouw.”
Vorige week heeft De Roij de planten na de winterkou weer buiten gezet. De Borselse wethouder Arno Witkam kwam haar een waardebon brengen waarmee ze vijftig euro korting krijgt op de aankoop van een regenton. De Roij had zich aangemeld voor deze speciale gemeentelijke regeling. In een mum van tijd waren alle tweehonderd bonnen vergeven, vertelde Witkam opgetogen. Borsele wil met de actie hergebruik van regenwater stimuleren, omdat dit goed is voor het milieu. “Het is ook goedkoper dan leidingwater en het bevat meer voedingsstoffen voor planten.” De wethouder zei dat er volgend jaar wellicht weer budget wordt vrijgemaakt voor deze regeling.
Ruilwinkel
Vanwege het succes van de plantenbieb begon De Roij dit najaar de ruilkast voor houdbare levensmiddelen en verzorgings- en schoonmaakproducten. Ook dat loopt storm, vertelt ze. “Ik krijg van alle kanten spullen aangeboden. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen komen het brengen. Zo is er een mevrouw die elke vrijdag een vers brood afgeeft en met kerst heb ik hele kerstpakketten gekregen.” Ook komen er dagelijks mensen langs om gebruik te maken van de ruilkast. De Roij ervaart dat veel mensen zich hiervoor schamen. Ze benadrukt dat dat niet nodig is en mensen welkom zijn om iets mee te nemen. “Ik merk dat mensen de ruilkast laagdrempeliger, anoniemer vinden dan de voedselbank.”
Sinds kort is Hoefbladstraat 86 ook een MUP, voor het ophalen van menstruatieproducten. “Hiermee wil ik meisjes en vrouwen bereiken die geen geld hebben voor menstruatieproducten. Sommigen blijven daardoor als ze ongesteld zijn thuis van school of werk. Dat is toch vreselijk? Ik wil graag op scholen kenbaar maken dat dit uitgiftepunt er is.”
De Roij is onder de indruk van de mensen die spullen komen halen, maar ook van alles dat ze gedoneerd krijgt. “Het geeft me veel voldoening om hiermee bezig te zijn. De mensen bij de ruilkast geef ik hun privacy, maar bij de plantenbieb heb ik gezellige gesprekjes. Planten zijn mijn hobby en het levert me sociale contacten op.”
Meer informatie
De Roij is nog op zoek naar een weerbestendige vitrinekast. Kijk voor meer informatie over het MUP op steun.armoedefonds.nl en over Miranda de Roij op Instagram: Mirans plantenbieb_ruilkast.
Meer uit Beveland
's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
5 uur geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
6 uur geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
9 uur geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
13 uur geledenWie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.
15 uur geledenGOES - Vrijwilligers bij sportverenigingen in Zeeland kunnen in mei deelnemen aan een cursus tot vertrouwenscontactpersoon (VCP-V). Het Coördinatiepunt Clubondersteuning Zeeland organiseert de training in samenwerking met Centrum Veilige Sport. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagavond 14 en 21 mei.
1 dag geledenGOES - Hulpdiensten zijn afgelopen nacht in actie gekomen nadat een levenloos persoon werd aangetroffen in de buurt van de Westwal in Goes. Het slachtoffer zou zijn gereanimeerd, maar de hulp mocht niet baten. De politie heeft onderzoek gedaan en liet vanochtend weten dat er sprake is van een natuurlijke dood.
1 dag geleden