Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miranda de Roij uit Heinkenszand is dagelijks bezig met haar kastjes tegen armoede: 'Erg dat dit nodig is'

Miranda de Roij uit Heinkenszand is dagelijks bezig met haar kastjes tegen armoede: 'Erg dat dit nodig is'

HEINKENSZAND - Miranda de Roij uit Heinkenszand heeft sinds een jaar een plantenbieb in haar voortuin om mensen met een kleinere portemonnee ook te laten genieten van tuin- en kamerplanten. Afgelopen najaar plaatste ze er een ruilkast met levensmiddelen en verzorgingsproducten bij en nu komt er ook een officieel Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP). Er blijkt behoefte aan deze manier van armoedebestrijding, want De Roij ziet dagelijks mensen spullen brengen en halen. “Het is eigenlijk te zot voor woorden dat dit nodig is.”

Door een erfelijke ziekte heeft Miranda de Roij sinds enkele jaren een rolstoel nodig en moest ze haar praktijk aan huis opzeggen. Omdat ze veel thuis is, besloot ze voor de reuring een plantenbieb te beginnen. “Ik ben een plantengekkie. Altijd geweest. Op mijn babyfoto lig ik al tussen de planten. Mijn opa was tuinder, dus ik denk dat het in de genen zit.” In haar tuin kunnen mensen planten en stekjes uitzoeken en ruilen voor een ‘oude’ of een kleine donatie, van bijvoorbeeld vijftig cent of een euro. “Daar kan ik weer potgrond van kopen.”

Op deze manier kunnen mensen voor minder geld van planten genieten, zegt De Roij. Ze vroeg op sociale media naar stekjes en kreeg daar veel respons op, vanuit zelfs de overkant en Walcheren. “Speciale planten, zelfs bomen worden er gebracht. Dat is zo leuk. We moeten onze vakantie plannen, omdat we mensen nodig hebben die de plantjes water geven, haha. Gelukkig krijgen we hulp van mijn moeder en de buurvrouw.”

Vorige week heeft De Roij de planten na de winterkou weer buiten gezet. De Borselse wethouder Arno Witkam kwam haar een waardebon brengen waarmee ze vijftig euro korting krijgt op de aankoop van een regenton. De Roij had zich aangemeld voor deze speciale gemeentelijke regeling. In een mum van tijd waren alle tweehonderd bonnen vergeven, vertelde Witkam opgetogen. Borsele wil met de actie hergebruik van regenwater stimuleren, omdat dit goed is voor het milieu. “Het is ook goedkoper dan leidingwater en het bevat meer voedingsstoffen voor planten.” De wethouder zei dat er volgend jaar wellicht weer budget wordt vrijgemaakt voor deze regeling.

Ruilwinkel

Vanwege het succes van de plantenbieb begon De Roij dit najaar de ruilkast voor houdbare levensmiddelen en verzorgings- en schoonmaakproducten. Ook dat loopt storm, vertelt ze. “Ik krijg van alle kanten spullen aangeboden. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen komen het brengen. Zo is er een mevrouw die elke vrijdag een vers brood afgeeft en met kerst heb ik hele kerstpakketten gekregen.” Ook komen er dagelijks mensen langs om gebruik te maken van de ruilkast. De Roij ervaart dat veel mensen zich hiervoor schamen. Ze benadrukt dat dat niet nodig is en mensen welkom zijn om iets mee te nemen. “Ik merk dat mensen de ruilkast laagdrempeliger, anoniemer vinden dan de voedselbank.”

Sinds kort is Hoefbladstraat 86 ook een MUP, voor het ophalen van menstruatieproducten. “Hiermee wil ik meisjes en vrouwen bereiken die geen geld hebben voor menstruatieproducten. Sommigen blijven daardoor als ze ongesteld zijn thuis van school of werk. Dat is toch vreselijk? Ik wil graag op scholen kenbaar maken dat dit uitgiftepunt er is.”

De Roij is onder de indruk van de mensen die spullen komen halen, maar ook van alles dat ze gedoneerd krijgt. “Het geeft me veel voldoening om hiermee bezig te zijn. De mensen bij de ruilkast geef ik hun privacy, maar bij de plantenbieb heb ik gezellige gesprekjes. Planten zijn mijn hobby en het levert me sociale contacten op.”

Meer informatie

De Roij is nog op zoek naar een weerbestendige vitrinekast. Kijk voor meer informatie over het MUP op steun.armoedefonds.nl en over Miranda de Roij op Instagram: Mirans plantenbieb_ruilkast.

Meer uit Beveland

Radioprogramma 'Dijkstra & Evenblij Ter Plekke' zondag live vanuit Goes

GOES - Het NPO Radio 1-programma 'Dijkstra & Evenblij Ter Plekke' zendt zondagavond uit vanuit buurthuis De Pit in Goes. Presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij praten daar onder meer over staalslakken die in de Oosterschelde worden gestort voor de kustverdediging. Vissers en natuurbeschermers vrezen dat de staalslakken sterfte onder kreeften en ander zeeleven veroorzaken.

21 uur geleden
Koningsdag druk en gezellig in Goes

GOES - De weersvoorspellingen waren niet ideaal, maar Goes beleeft een prima Koningsdag.

1 dag geleden
Hotelgast (42) uit Kloetinge mishandelt agenten bij aanhouding

GOES- Een 42-jarige man uit Kloetinge is vrijdagmiddag aangehouden bij een hotel aan de Grote Markt. Hij weigerde het hotel te verlaten nadat hij zich daar niet kon legitimeren. De politie werd gewaarschuwd maar toen zij ter plaatse kwam wilde de man het hotel nog steeds niet verlaten. De politie besloot daarop de man aan te houden maar de verdachte verzette zich hevig. Hij beet een agent in zijn hand en gaf een andere agent een vuistslag. De man is overgebracht naar het politiebureau en zal verder verhoord worden. 

1 dag geleden
Oranje activiteiten en lekkernijen: Koningsdag 2024 van start

GOES - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Goes, Noord-Beveland en Borsele kleuren oranje. 

1 dag geleden
Goes viert Koningsdag zaterdag én zondag

GOES - In Goes is het zaterdag én zondag genieten van feestelijke Koningsdag-activiteiten.

2 dagen geleden
Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

2 dagen geleden
Lintjesregen 2024: koninklijke onderscheiding voor 89 Zeeuwen

MIDDELBURG - De lintjesregen heeft vrijdag 89 Zeeuwen een koninklijke onderscheiding opgeleverd.

2 dagen geleden