Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers vrijdag fysiek bijeen voorafgaand aan ministerraad

Ministers vrijdag fysiek bijeen voorafgaand aan ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte en enkele ministers zijn vrijdagochtend fysiek bijeengekomen voor overleg over onder meer de coronacrisis. Donderdag was nog aangekondigd dat de ministerraad vanwege een aantal coronabesmettingen in het kabinet voortaan digitaal zal plaatsvinden. Het is niet duidelijk waarom het overleg, dat vlak voor de ministerraad werd gehouden, fysiek moest. Donderdagochtend moest oud-verkenner en minister Kajsa Ollongren met spoed het Binnenhof verlaten omdat zij besmet is met het coronavirus.

Volgens Justitieminister Ferd Grapperhaus zijn bij het overleg "drie ministers, een paar ambtenaren en een paar externe deskundigen" aanwezig. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst benadrukt dat de ministerraad in principe al 'coronaproof' kon worden gehouden, met 1,5 meter afstand onderling, dus dat dat in zo'n overleg met een kleinere groep ook het geval is. Het kabinet telt zestien ministers die meestal bijna allemaal aanschuiven bij de ministerraad op vrijdag. Ook doen soms staatssecretarissen mee.

Naast Grapperhaus en Rutte was ook coronaminister Hugo de Jonge aanwezig voor een klein overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Bij aankomst legde Grapperhaus uit dat hij het overleg toch belangrijk vindt om fysiek te houden. "Dit is het enige overleg dat ik op dit moment fysiek doe", aldus de bewindsman. "En dit is echt het kernkabinet op het gebied van Covid-bestrijding en dan vinden we het wel verstandig, ook als er onverwachte ontwikkelingen zijn, om dat live te doen."

Voorzichtigheid

Hij benadrukt dat hij dagelijks tal van afspraken online organiseert. Maar zeker bij gesprekken die staatsgeheim zijn, is voorzichtigheid geboden, zegt Grapperhaus. "Dan moet je de afweging maken. Dan kun je een risico hebben met digitaliteit."

Ook de nieuwe verkenners Wouter Koolmees en Tamara van Ark zijn vrijdag fysiek aanwezig op het Binnenhof, om een planning te maken voor verkennende gesprekken met de partijleiders.

Meer uit Politiek

Baudet zegt sorry, maar ontkent bedreiging van Klaver in Kamer

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een video op X zijn excuses aangeboden voor de taal die hij richting Groenlinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft gebruikt, maar ontkent dat het om een bedreiging ging. "De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland."

16 minuten geleden
Partijleiders laken gedrag Baudet, hij 'moet normaal doen'

DEN HAAG (ANP) - "Hij moet normaal doen", zei BBB-leider Caroline van der Plas over Thierry Baudet (FVD), donderdagochtend voorafgaand aan een nieuwe gespreksronde in de formatie. De formerende partijen reageerden op de melding van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma dat Baudet Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag zou hebben bedreigd in de plenaire zaal, na afloop van een debat.

27 minuten geleden
Klaver kreeg onlinebedreigingen na bedreiging door Baudet

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft onlinebedreigingen binnengekregen nadat hij woensdagmiddag door FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet was bedreigd in de Tweede Kamer. Klaver zei donderdag dat hij excuses van Baudet op prijs zou stellen en dat Baudet aan zijn achterban duidelijk moet maken dat "meningsverschillen oplossen met geweld nooit een oplossing is".

29 minuten geleden
Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). "Hij stelt dat hij zich heeft laten meeslepen in de felheid van het debat", zegt Bosma donderdag.

1 uur geleden
Politici verontrust over vermeende Russische geldstromen

DEN HAAG (ANP) - Een reeks Tweede Kamerleden heeft donderdagochtend verontrust gereageerd op berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden. Ook Nederlandse politici zijn daarvoor volgens de Tsjechische inlichtingendiensten benaderd. Om wie het gaat, is niet bekend.

1 uur geleden
Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet te gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiƫrarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

13 uur geleden
Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet. Bosma wil dat Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek. "Bedreigingen - nota bene in de plenaire zaal - kan ik niet tolereren."

14 uur geleden