
Ministers voor vergadering: portefeuilles vooraf al verdeeld
DEN HAAG (ANP) - Het beoogd kabinet-Schoof komt maandagochtend bijeen voor de oprichtingsvergadering, waar onder meer de portefeuilles van de bewindslieden verder worden verdeeld. Maar dat is volgens een aantal aanstaand bewindslieden vooraf allemaal al afgesproken, zeggen zij voorafgaand aan de vergadering.
Beoogd minister Barry Madlener (PVV, Infrastructuur en Waterstaat) gaat ervan uit dat het een "makkelijke" vergadering wordt waar vooral handen worden geschud en kopjes koffie worden gedronken. Mona Keijzer (BBB, minister van Volkshuisvesting) en Fleur Agema (PVV, minister van Volksgezondheid) denken er hetzelfde over. "Daar hebben we de afgelopen weken natuurlijk al goed naar gekeken", zegt Agema over de portefeuilleverdeling.
Tijdens eerdere 'constituerende beraden" zoals deze vergadering technisch heet, zijn wel degelijk verregaande afspraken gemaakt. Zo kreeg staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) in het kabinet-Rutte II de portefeuille openbaar vervoer toebedeeld tijdens de vergadering. Later viel zij over het Fyra-dossier, waar zij verantwoordelijk voor was gemaakt.
Krijgsmacht
Veel laten de aankomend kabinetsleden niet los over de taakverdeling. Op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijft die verdeling "precies hetzelfde", zegt aankomend minister Barry Madlener al wel. Onder het demissionaire kabinet-Rutte ging de minister van Infrastructuur en Waterstaat onder meer over wegen, water en luchtvaart, terwijl de staatssecretaris milieu en openbaar vervoer op zich nam.
Ook op het ministerie van Defensie blijft de taakverdeling "op hoofdlijnen" onveranderd, zegt aankomend minister Ruben Brekelmans. Daarmee zal hijzelf vooral over de inzet van de krijgsmacht gaan, en staatssecretaris Gijs Tuinman over personeel en materieel.
Pensioenen
Femke Wiersma, vanaf dinsdag landbouwminister, wilde nog niet zeggen wat zijzelf gaat doen en welke onderwerpen naar staatssecretaris Jean Rummenie gaan. Stikstof viel eerder onder een ministerspost die op het punt staat te verdwijnen, wie dat dossier oppakt is nog niet duidelijk. "Daar komen jullie later nog achter, denk ik."
De aanstaande minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum (NSC) heeft "in goed overleg met Jurgen Nobel, de beoogde staatssecretaris, gekeken wat precies nou waarbij hoort". Het voor NSC uiterst belangrijke onderwerp pensioenen houdt Van Hijum onder zich.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden