Ministers voor vergadering: portefeuilles vooraf al verdeeld
DEN HAAG (ANP) - Het beoogd kabinet-Schoof komt maandagochtend bijeen voor de oprichtingsvergadering, waar onder meer de portefeuilles van de bewindslieden verder worden verdeeld. Maar dat is volgens een aantal aanstaand bewindslieden vooraf allemaal al afgesproken, zeggen zij voorafgaand aan de vergadering.
Beoogd minister Barry Madlener (PVV, Infrastructuur en Waterstaat) gaat ervan uit dat het een "makkelijke" vergadering wordt waar vooral handen worden geschud en kopjes koffie worden gedronken. Mona Keijzer (BBB, minister van Volkshuisvesting) en Fleur Agema (PVV, minister van Volksgezondheid) denken er hetzelfde over. "Daar hebben we de afgelopen weken natuurlijk al goed naar gekeken", zegt Agema over de portefeuilleverdeling.
Tijdens eerdere 'constituerende beraden" zoals deze vergadering technisch heet, zijn wel degelijk verregaande afspraken gemaakt. Zo kreeg staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) in het kabinet-Rutte II de portefeuille openbaar vervoer toebedeeld tijdens de vergadering. Later viel zij over het Fyra-dossier, waar zij verantwoordelijk voor was gemaakt.
Krijgsmacht
Veel laten de aankomend kabinetsleden niet los over de taakverdeling. Op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijft die verdeling "precies hetzelfde", zegt aankomend minister Barry Madlener al wel. Onder het demissionaire kabinet-Rutte ging de minister van Infrastructuur en Waterstaat onder meer over wegen, water en luchtvaart, terwijl de staatssecretaris milieu en openbaar vervoer op zich nam.
Ook op het ministerie van Defensie blijft de taakverdeling "op hoofdlijnen" onveranderd, zegt aankomend minister Ruben Brekelmans. Daarmee zal hijzelf vooral over de inzet van de krijgsmacht gaan, en staatssecretaris Gijs Tuinman over personeel en materieel.
Pensioenen
Femke Wiersma, vanaf dinsdag landbouwminister, wilde nog niet zeggen wat zijzelf gaat doen en welke onderwerpen naar staatssecretaris Jean Rummenie gaan. Stikstof viel eerder onder een ministerspost die op het punt staat te verdwijnen, wie dat dossier oppakt is nog niet duidelijk. "Daar komen jullie later nog achter, denk ik."
De aanstaande minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum (NSC) heeft "in goed overleg met Jurgen Nobel, de beoogde staatssecretaris, gekeken wat precies nou waarbij hoort". Het voor NSC uiterst belangrijke onderwerp pensioenen houdt Van Hijum onder zich.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechiƫ en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het is niet mogelijk om de verkoop van rookwaar en andere producten met nicotine aan mensen vanaf een specifieke generatie te verbieden. Europese regels verhinderen dat. Denemarken heeft dit onlangs geprobeerd, maar zonder succes, zei staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) in het debat over het burgerinitiatief Nicotinee. Het voorstel is dat wie na 1 januari 2012 is geboren, nooit rookwaar kan kopen. Het laat huidige rokers met rust, maar vanaf 2030 mogen nieuwe lichtingen jongvolwassenen geen tabakswaar meer kopen. Het idee is dat ze dan ook niet beginnen met roken.
1 dag geleden