Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers voor vergadering: portefeuilles vooraf al verdeeld

Ministers voor vergadering: portefeuilles vooraf al verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Het beoogd kabinet-Schoof komt maandagochtend bijeen voor de oprichtingsvergadering, waar onder meer de portefeuilles van de bewindslieden verder worden verdeeld. Maar dat is volgens een aantal aanstaand bewindslieden vooraf allemaal al afgesproken, zeggen zij voorafgaand aan de vergadering.

Beoogd minister Barry Madlener (PVV, Infrastructuur en Waterstaat) gaat ervan uit dat het een "makkelijke" vergadering wordt waar vooral handen worden geschud en kopjes koffie worden gedronken. Mona Keijzer (BBB, minister van Volkshuisvesting) en Fleur Agema (PVV, minister van Volksgezondheid) denken er hetzelfde over. "Daar hebben we de afgelopen weken natuurlijk al goed naar gekeken", zegt Agema over de portefeuilleverdeling.

Tijdens eerdere 'constituerende beraden" zoals deze vergadering technisch heet, zijn wel degelijk verregaande afspraken gemaakt. Zo kreeg staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) in het kabinet-Rutte II de portefeuille openbaar vervoer toebedeeld tijdens de vergadering. Later viel zij over het Fyra-dossier, waar zij verantwoordelijk voor was gemaakt.

Krijgsmacht

Veel laten de aankomend kabinetsleden niet los over de taakverdeling. Op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijft die verdeling "precies hetzelfde", zegt aankomend minister Barry Madlener al wel. Onder het demissionaire kabinet-Rutte ging de minister van Infrastructuur en Waterstaat onder meer over wegen, water en luchtvaart, terwijl de staatssecretaris milieu en openbaar vervoer op zich nam.

Ook op het ministerie van Defensie blijft de taakverdeling "op hoofdlijnen" onveranderd, zegt aankomend minister Ruben Brekelmans. Daarmee zal hijzelf vooral over de inzet van de krijgsmacht gaan, en staatssecretaris Gijs Tuinman over personeel en materieel.

Pensioenen

Femke Wiersma, vanaf dinsdag landbouwminister, wilde nog niet zeggen wat zijzelf gaat doen en welke onderwerpen naar staatssecretaris Jean Rummenie gaan. Stikstof viel eerder onder een ministerspost die op het punt staat te verdwijnen, wie dat dossier oppakt is nog niet duidelijk. "Daar komen jullie later nog achter, denk ik."

De aanstaande minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum (NSC) heeft "in goed overleg met Jurgen Nobel, de beoogde staatssecretaris, gekeken wat precies nou waarbij hoort". Het voor NSC uiterst belangrijke onderwerp pensioenen houdt Van Hijum onder zich.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

8 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

10 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

16 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

18 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

18 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

19 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden