Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers gaan malafide schuldbemiddelaars harder aanpakken

Ministers gaan malafide schuldbemiddelaars harder aanpakken

DEN HAAG (ANP) - Malafide aanbieders van schuldbemiddeling moeten harder en sneller worden aangepakt. De ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) willen via een wetswijziging regelen dat bedrijven die tegen betaling schuldbemiddeling verlenen, bijvoorbeeld een bestuurlijke boete kunnen krijgen.

Het is verboden om tegen betaling schuldbemiddeling te verlenen, maar het gebeurt wel. Elk jaar wordt een aantal malafide aanbieders strafrechtelijk vervolgd, schrijft Schouten in antwoord op Kamervragen. Naast het strafrechtelijke traject wil ze samen met Weerwind bestuursrechtelijke handhaving mogelijk maken. "Op die manier kan met een boete sneller opgetreden worden en kan erger voorkomen worden."

Tevens gaat Schouten het verbod aanscherpen "zodat bepalend is wie de werkzaamheden feitelijk uitvoert als dit omzeiling van het verbod kan voorkomen". Nu bieden mensen schuldbemiddeling via een 'achterdeurtje' aan, via bijvoorbeeld een advocaat, bewindvoerder of curator. Daar willen beide ministers een einde aan maken. "De werkwijze waarbij een advocaat, bewindvoerder of curator alleen in naam betrokken is bij de schuldbemiddeling, maar die niet zelf uitvoert, vind ik in strijd met de geest van de wet", schrijft Schouten. Het gaat om de Wet op het consumentenkrediet.

"Mensen met schulden moeten kunnen rekenen op goede hulp. Het uitgangspunt is daarbij dat de kosten voor de schuldbemiddeling de financiële problemen niet mogen vergroten", benadrukt de bewindsvrouw.

Schouten wil tevens duidelijker maken wie wel en wie niet bij schuld mag bemiddelen. Ook wil ze een meldpunt inrichten waar zowel burgers als professionals signalen kunnen melden over malafide schuldbemiddeling en advies krijgen wat ze het beste kunnen doen.

Meer uit Binnenland

Ook Curaçaose ministers testen negatief bij drugstest

WILLEMSTAD (ANP) - Minister-president van Curaçao, Gilmar 'Pik' Pisas, heeft negatief getest op de aanwezigheid van cocaïne en marihuana in zijn bloed. Dat geldt ook voor de andere ministers van zijn partij, de MFK. Alle negen parlementsleden van de partij testten ook negatief. Met de tests reageren de politici op aanhoudende verhalen op het eiland over drugsgebruik door politici.

1 uur geleden
NPLV: stop stapeling van problemen in achterstandswijken

DEN HAAG (ANP) - Twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) vragen politiek Den Haag om "onorthodoxe maatregelen" om stapeling van problemen in achterstandswijken tegen te gaan. Ze doen de oproep in een opinieverhaal in het AD omdat deze opstapeling "de effectiviteit van hun aanpak bedreigt."

2 uur geleden
Rechter doet uitspraak in zaak over gebiedsverbod Pegida-voorman

ARNHEM (ANP) - De voorzieningenrechter van de rechtbank in Arnhem doet vrijdagochtend uitspraak in de zaak die Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft aangespannen tegen de gemeente Arnhem. De zaak gaat over het gebiedsverbod dat hem is opgelegd.

3 uur geleden
Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

HAARLEM (ANP) - De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

6 uur geleden
Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

AMERSFOORT (ANP) - Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

8 uur geleden
Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu verblijven, zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten. Het COA zegt donderdag een landelijke actie te zijn begonnen om de druk op de asielopvang te verminderen.

9 uur geleden
NVWA doet strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe. Dit bevestigt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving van RTL Nieuws. De fietsfabrikant is in opspraak geraakt doordat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken.

12 uur geleden