Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers gaan malafide schuldbemiddelaars harder aanpakken

Ministers gaan malafide schuldbemiddelaars harder aanpakken

DEN HAAG (ANP) - Malafide aanbieders van schuldbemiddeling moeten harder en sneller worden aangepakt. De ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) willen via een wetswijziging regelen dat bedrijven die tegen betaling schuldbemiddeling verlenen, bijvoorbeeld een bestuurlijke boete kunnen krijgen.

Het is verboden om tegen betaling schuldbemiddeling te verlenen, maar het gebeurt wel. Elk jaar wordt een aantal malafide aanbieders strafrechtelijk vervolgd, schrijft Schouten in antwoord op Kamervragen. Naast het strafrechtelijke traject wil ze samen met Weerwind bestuursrechtelijke handhaving mogelijk maken. "Op die manier kan met een boete sneller opgetreden worden en kan erger voorkomen worden."

Tevens gaat Schouten het verbod aanscherpen "zodat bepalend is wie de werkzaamheden feitelijk uitvoert als dit omzeiling van het verbod kan voorkomen". Nu bieden mensen schuldbemiddeling via een 'achterdeurtje' aan, via bijvoorbeeld een advocaat, bewindvoerder of curator. Daar willen beide ministers een einde aan maken. "De werkwijze waarbij een advocaat, bewindvoerder of curator alleen in naam betrokken is bij de schuldbemiddeling, maar die niet zelf uitvoert, vind ik in strijd met de geest van de wet", schrijft Schouten. Het gaat om de Wet op het consumentenkrediet.

"Mensen met schulden moeten kunnen rekenen op goede hulp. Het uitgangspunt is daarbij dat de kosten voor de schuldbemiddeling de financiële problemen niet mogen vergroten", benadrukt de bewindsvrouw.

Schouten wil tevens duidelijker maken wie wel en wie niet bij schuld mag bemiddelen. Ook wil ze een meldpunt inrichten waar zowel burgers als professionals signalen kunnen melden over malafide schuldbemiddeling en advies krijgen wat ze het beste kunnen doen.

Meer uit Binnenland

Voorzitter staatscommissie racisme: snel praten over excuses

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de komende tijd gebruiken om nog eens goed in gesprek te gaan over de excuses voor de slavernij. Dat zei Joyce Sylvester, voorzitter van de staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, in Buitenhof. Ze sprak ook de hoop uit dat naast de premier en andere leden van het kabinet ook de koning nog excuses zal aanbieden.

20 minuten geleden
Stichting: koning moet excuses slavernij maken

DEN HAAG (ANP) - De stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname wil dat koning Willem-Alexander de excuses maakt voor het slavernijverleden in het land. Vrijdag meldden ingewijden na berichtgeving van de NOS dat op 19 december acht leden van het kabinet op verschillende plekken excuses zullen aanbieden, waaronder minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname. De stichting vindt dat ongepast, Weerwind is volgens hen "nazaat van slaafgemaakten in Paramaribo".

2 uur geleden
Alle opgepakte demonstranten Extinction Rebellion weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Alle 150 actievoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion zijn weer vrij, meldt de politie. Zaterdagmiddag werd het overgrote deel van de ongeveer 250 actievoerders opgepakt nadat ze de A12 hadden geblokkeerd. De burgemeester verbood de blokkade. Toen de actievoerders op de snelweg gingen zitten nadat de politie hen sommeerde te vertrekken, werden ze opgepakt en in bussen naar het bureau vervoerd.

2 uur geleden
Illegaal feest Ammerzoden beëindigd na oproep politie

AMMERZODEN (ANP) - Na een oproep van de politie is een illegaal feest in het Gelderse Ammerzoden (gemeente Maasdriel) beëindigd. De meeste bezoekers vertrokken al snel nadat de muziek was uitgezet, aldus de politie.

4 uur geleden
Even Tot Hier scoort ook laat op de avond

HILVERSUM (ANP) - Het satirische programma Even Tot Hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe zet ondanks het WK voetbal hoge kijkcijfers neer. Het programma werd vanwege de wedstrijd Argentinië tegen Mexico pas tegen 23.00 uur op NPO 1 uitgezonden maar bereikte alsnog ruim 1,5 miljoen kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek.

5 uur geleden
De Volkskrant kreeg 'heel veel' reacties op oproep na DWDD

HILVERSUM (ANP) - De Volkskrant heeft "heel veel" reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

14 uur geleden
Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

PARAMARIBO (ANP) - De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

19 uur geleden