Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerraad komt na nieuwe versoepelingen ook weer fysiek bijeen

Ministerraad komt na nieuwe versoepelingen ook weer fysiek bijeen

DEN HAAG (ANP) - Na bijna twee maanden digitaal vergaderen komen de ministers vrijdag weer zelf naar het ministerie van Algemene Zaken voor de wekelijkse ministerraad. "In het licht van de verbeterende situatie (...) heeft de minister-president besloten dat de vergaderingen vanaf deze week weer fysiek plaatsvinden", laat een woordvoerder van de premier weten.

Eind maart ging het demissionaire kabinet uit voorzorg "voorlopig" op vrijdag digitaal vergaderen. Aanleiding was de besmetting met het coronavirus van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en kort daarna van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Dat de ministerraad vanaf het begin van de coronacrisis een dik jaar geleden gewoon fysiek bijeen bleef komen, deed bij sommige virologen wel de wenkbrauwen fronsen. Volgens premier Mark Rutte was een digitale ministerraad "heel lastig" vanwege het staatsgeheime karakter van de vergadering. In andere landen was het wel al lang mogelijk. "Volgens de coronarichtlijnen mochten de vergaderingen van de ministerraad toen en dus ook nu worden gehouden", aldus de woordvoerder.

Rolzaal

Om 1,5 meter afstand te houden wordt de ministerraad al wel sinds eind maart vorig jaar niet meer gehouden in de Trêveszaal, maar komen de bewindslieden samen in de grotere Rolzaal. Die zaal is onderdeel van de Grafelijke Zalen op het Binnenhof.

Maandag kondigde het kabinet aan dat de tweede stap van de versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen doorgaan. Dat betekent onder meer dat vanaf woensdag de terrassen langer open mogen zijn, dierentuinen en pretparken weer bezoekers mogen ontvangen en dat er meer buiten gesport mag worden.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

1 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

3 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

4 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

4 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

4 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

10 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

10 uur geleden