
Ministerie wilde niet massaal tests op de post doen vanwege hitte
DEN HAAG (ANP) - De reden dat de komende weken bestelcodes in plaats van sneltesten worden rondgestuurd is vooral omdat men bang was dat de sneltesten te warm zouden worden tijdens de zomerperiode. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid desgevraagd. Grootschalig sneltesten uitdelen stuit op allerlei praktische problemen.
Tussen nu en september krijgen alle huishoudens een code thuisgestuurd waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen. Die worden vervolgens binnen tien dagen verzonden. Het idee is dat mensen zich na de vakantie laten testen voor ze zich weer mengen in het maatschappelijk verkeer. Dat roept de vraag op waarom er niet voor is gekozen om iedereen gewoon rechtstreeks een sneltest toe te sturen.
Dat was om praktische redenen, zegt het ministerie. De meeste tests mogen niet warmer worden dan dertig graden. Toen de plannen voor dit project werden opgesteld, was de vrees dat dat tijdens de zomer mis zou gaan. Als mensen met vakantie zijn en de test een tijdje op de mat ligt, kan hij minder betrouwbaar worden. Bovendien is de kans kleiner dat mensen tests ongebruikt weggooien als ze deze zelf moeten bestellen in plaats van direct opgestuurd krijgen.
Werkgevers
De tests worden verdeeld op basis van het adres: twee stuks per huishouden. Ook dat was deels om praktische redenen. Zo hoeven alleen pakketjes met twee tests verstuurd te worden. Dat is goedkoper dan twee pakketjes met één test erin, of verschillende pakketjes samenstellen met verschillende aantallen tests. Bovendien is het beter voor de privacy, zegt het ministerie. De bestellingen gaan nu op adres, dus niet op naam.
De komende tijd gaat de overheid weer in overleg met de werkgevers kijken wat er moet gebeuren met sneltesten voor medewerkers. Koninklijke Horeca Nederland wil bijvoorbeeld dat horecapersoneel weer gratis zelftesten kan laten doen, zoals tot eind vorige maand mogelijk was. Het ministerie sluit niet uit dat zo'n regeling weer tot stand gebracht wordt.
Op de plank
Vrijdag meldde Trouw dat de overheid nog zo'n 32 miljoen sneltesten op de plank heeft liggen die vooralsnog niet worden gebruikt. Het is volgens het ministerie van Volksgezondheid niet mogelijk om die zomaar uit te delen omdat het gaat om tests voor professioneel gebruik. Waar ze wel ingezet zouden kunnen worden, is nog de vraag.
De tests hebben volgens de krant ruim negen euro per stuk gekost. Dat is meer dan tests nu in de winkels en apotheken kosten, maar was volgens het ministerie wel in lijn met de prijs die op het moment van bestellen (eind vorig jaar) normaal was. Trouw meldde op basis van stukken dat er destijds ook tests gekocht konden worden voor zo'n vijf tot zeven euro per stuk.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
4 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
8 uur geleden