Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie wilde niet massaal tests op de post doen vanwege hitte

Ministerie wilde niet massaal tests op de post doen vanwege hitte

DEN HAAG (ANP) - De reden dat de komende weken bestelcodes in plaats van sneltesten worden rondgestuurd is vooral omdat men bang was dat de sneltesten te warm zouden worden tijdens de zomerperiode. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid desgevraagd. Grootschalig sneltesten uitdelen stuit op allerlei praktische problemen.

Tussen nu en september krijgen alle huishoudens een code thuisgestuurd waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen. Die worden vervolgens binnen tien dagen verzonden. Het idee is dat mensen zich na de vakantie laten testen voor ze zich weer mengen in het maatschappelijk verkeer. Dat roept de vraag op waarom er niet voor is gekozen om iedereen gewoon rechtstreeks een sneltest toe te sturen.

Dat was om praktische redenen, zegt het ministerie. De meeste tests mogen niet warmer worden dan dertig graden. Toen de plannen voor dit project werden opgesteld, was de vrees dat dat tijdens de zomer mis zou gaan. Als mensen met vakantie zijn en de test een tijdje op de mat ligt, kan hij minder betrouwbaar worden. Bovendien is de kans kleiner dat mensen tests ongebruikt weggooien als ze deze zelf moeten bestellen in plaats van direct opgestuurd krijgen.

Werkgevers

De tests worden verdeeld op basis van het adres: twee stuks per huishouden. Ook dat was deels om praktische redenen. Zo hoeven alleen pakketjes met twee tests verstuurd te worden. Dat is goedkoper dan twee pakketjes met één test erin, of verschillende pakketjes samenstellen met verschillende aantallen tests. Bovendien is het beter voor de privacy, zegt het ministerie. De bestellingen gaan nu op adres, dus niet op naam.

De komende tijd gaat de overheid weer in overleg met de werkgevers kijken wat er moet gebeuren met sneltesten voor medewerkers. Koninklijke Horeca Nederland wil bijvoorbeeld dat horecapersoneel weer gratis zelftesten kan laten doen, zoals tot eind vorige maand mogelijk was. Het ministerie sluit niet uit dat zo'n regeling weer tot stand gebracht wordt.

Op de plank

Vrijdag meldde Trouw dat de overheid nog zo'n 32 miljoen sneltesten op de plank heeft liggen die vooralsnog niet worden gebruikt. Het is volgens het ministerie van Volksgezondheid niet mogelijk om die zomaar uit te delen omdat het gaat om tests voor professioneel gebruik. Waar ze wel ingezet zouden kunnen worden, is nog de vraag.

De tests hebben volgens de krant ruim negen euro per stuk gekost. Dat is meer dan tests nu in de winkels en apotheken kosten, maar was volgens het ministerie wel in lijn met de prijs die op het moment van bestellen (eind vorig jaar) normaal was. Trouw meldde op basis van stukken dat er destijds ook tests gekocht konden worden voor zo'n vijf tot zeven euro per stuk.

Meer uit Binnenland

Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

3 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

5 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

6 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

6 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

9 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

12 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 dag geleden