Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie wil opheldering Marokko over beschuldiging spionage

Ministerie wil opheldering Marokko over beschuldiging spionage

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Marokko om opheldering gevraagd over de beschuldiging dat de Marokkaanse journalist en activist Omar Radi voor Nederland zou hebben gespioneerd. "Het kabinet verwerpt de beschuldigingen met betrekking tot spionage en deze boodschap is direct hoog ambtelijk overgebracht aan de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag", schrijft demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer.

Radi is in juli tot zes jaar cel veroordeeld. Daarna kwamen berichten in de media dat hij is veroordeeld voor onder meer spionage voor Nederland. Pas vorige week kreeg het ministerie inzage in een deel van het vonnis. Daarin staat dat Radi ook is veroordeeld voor vermeende spionageactiviteiten voor de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Rabat. Het onderhouden van contacten met journalisten hoort tot het reguliere werk van de ambassade, benadrukt Knapen.

De Marokkaanse autoriteiten zeggen zich niet te mengen in de rechtsgang. Het hoger beroep loopt nog. Radi heeft eerder alle beschuldigingen "volkomen belachelijk" genoemd. Hij heeft onder meer onderzoek gedaan naar corruptie en schending van de mensenrechten in het Noord-Afrikaanse land.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Vier mannen vast na mishandelen portier in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Na de mishandeling van een portier voor een café in het centrum van Amsterdam heeft de politie vier personen aangehouden. Het slachtoffer is behandeld in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De verdachten zitten nog vast.

3 minuten geleden
Nederlanders aten vorig jaar minder vlees door dichte restaurants

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders aten vorig jaar minder vlees doordat ze minder uit eten konden als gevolg van de coronamaatregelen. De vleesconsumptie werd thuis maar voor een deel gecompenseerd, meldt Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen University.

4 uur geleden
CBR: 10 procent komt niet opdagen voor theorie-examen

RIJSWIJK (ANP) - Ongeveer 50.000 kandidaten die jaarlijks een theorie-examen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) inboeken, laten verstek gaan. Dat is pakweg tien procent van alle examenleerlingen, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold in een interview met De Telegraaf. "Ik ben daar verbaasd en ook wel boos over. Want ook al gaat het een stuk beter met de wachttijden dan vlak na de lockdowns, iemand anders zou blij zijn met die plek. Dit is zonde."

5 uur geleden
Rutte evenaart eigen record voor langstlopende formatie

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie is al 225 dagen bezig en evenaart daarmee het naoorlogse record dat op naam staat van het nu demissionaire kabinet-Rutte III. Dat blijkt uit gegevens die zijn verstrekt door Parlement.com.

5 uur geleden
OMT komt bijeen om over coronamaatregelen na te denken

DEN HAAG (ANP) - Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt donderdag bij elkaar. De leden praten over maatregelen om de nieuwe golf coronabesmettingen te stoppen. Het aantal positieve tests loopt de laatste weken snel op. Begin oktober waren er gemiddeld zo'n 1600 positieve tests per dag, momenteel ligt het gemiddelde boven de 5500 nieuwe gevallen per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt snel.

6 uur geleden
Dode na schietincident in Apeldoorn

APELDOORN (ANP) - Door een schietincident in het Gelderse Apeldoorn is in de nacht van woensdag op donderdag iemand overleden. Agenten kregen rond 00.55 uur een melding over een schietincident aan de Kervelstraat en troffen in een woning een zwaargewond persoon aan. "We hebben hulp verleend, maar die mocht niet baten. Het slachtoffer is overleden", zegt een politiewoordvoerster.

6 uur geleden
Kabinet zint toch op gerichte energiecompensatie arme huishoudens

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet broedt toch op een gerichtere compensatie van huishoudens met een laag inkomen voor de hoge gasprijzen. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) gezegd in een debat in de Tweede Kamer over de plannen van het kabinet om Nederlanders te compenseren voor de hoge energienota die deze winter dreigt.

8 uur geleden