
Ministerie VWS blijft betalen voor niet leveren info over corona
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijft maandelijks duizenden euro's aan dwangsommen betalen voor het niet op tijd leveren van informatie over de coronapandemie. Eind 2023 wachtten 31 verzoeken van burgers, journalisten en belangenorganisaties zo lang op een antwoord dat het departement van de rechter een dwangsom moest betalen. Bij elkaar heeft VWS 677.000 euro aan dwangsommen betaald voor deze nog niet afgehandelde verzoeken, blijkt uit een analyse door het ANP van informatie die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gedeeld met de Tweede Kamer.
Met de Wet open overheid (Woo) kunnen bijvoorbeeld burgers en journalisten informatie als vergadernotulen en e-mails opvragen bij overheidsinstanties. Tijdens de coronapandemie en in de nasleep daarvan werd het ministerie van VWS dusdanig overladen met informatieverzoeken dat een nieuwe afdeling met honderd juristen deze moesten verwerken. De wachtrij van toen is nog steeds niet weggewerkt.
Media wachten bijvoorbeeld nog steeds op documenten die meer duidelijkheid geven over hoe VWS de afhandeling van coronagerelateerde Woo-verzoeken aanpakt. Het ministerie heeft inmiddels 52.500 euro betaald omdat ze volgens de rechter te langzaam leveren. Andere onbeantwoorde verzoeken gaan bijvoorbeeld over vaccins en de omstreden mondkapjesdeal van VWS met Sywert van Lienden en zijn bedrijf Relief Goods Alliance.
Bijna vijfhonderd Woo-verzoeken
Het ministerie zegt niet genoeg personeel te hebben voor het verwerken van de grote hoeveelheid verzoeken. VWS kreeg bijna vijfhonderd Woo-verzoeken over de coronabestrijding tot nu toe, geeft een woordvoerder aan. Het oudste nog niet afgehandelde dossier dateert van 28 mei 2020.
Ministeries hebben 28 dagen de tijd om te reageren op een verzoek om informatie, zo staat in de wet. Zij mogen die termijn oprekken tot 42 dagen. Daarna kunnen de vragenstellers naar de rechter stappen. Die kan de druk op ministeries opvoeren door ze een dwangsom op te leggen. Normaal gesproken zegt de rechter dat een ministerie vóór een bepaalde datum stukken moet leveren en daarna elke dag 100 euro moet betalen tot een maximumbedrag van 15.000 euro.
Wachttijd 172 dagen
De gemiddelde wachttijd van Woo-verzoeken bij ministeries is inmiddels opgelopen tot 172 dagen, meldden het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI), de Open State Foundation en de Universiteit van Amsterdam (UvA) deze week.
Alle ministeries en de daaronder vallende overheidsorganisaties hebben samen afgerond 805.000 euro aan dwangsommen betaald voor informatieverzoeken die eind vorig jaar nog niet waren afgehandeld.
Tweede Kamerleden gaan donderdag met elkaar in debat over de Woo.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.
14 uur geledenZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
2 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
5 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geleden