
Ministerie: iedereen kan weer binnen 24 uur coronatest laten doen
DEN HAAG (ANP) - Iedereen die zich wil laten testen op het coronavirus, kan weer binnen 24 uur terecht. De GGD'en hebben daarvoor voldoende opgeschaald na de drukte van de afgelopen dagen, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor zou het ook niet nodig zijn om voorrang te geven aan zorgpersoneel, zoals hun vakbond opnieuw bepleit.
De teststraten trokken wekenlang veel minder mensen dan ze aankonden, maar de afgelopen dagen "was er sprake van een piek in het aantal aanvragen", erkent het ministerie. Mensen met klachten die doen denken aan het coronavirus moesten daarom in bijvoorbeeld Noord-Brabant en Zeeland soms langer wachten dan de maximaal 48 uur die is voorgeschreven. Ook sommige mensen die in de gezondheidszorg werken en bewoners van zorginstellingen, die zich ook zonder klachten kunnen laten testen uit voorzorg, sloten aan in de rij.
Vakbond NU'91 drong er daarom opnieuw op aan dat personeel in de zorg voorrang zou krijgen bij coronatests. In afwachting van de uitslag kan een zorgmedewerker niet aan de slag en loopt de zoektocht naar mensen aan wie hij of zij het virus mogelijk heeft doorgeven vertraging op.
Zorgpersoneel
Veel ziekenhuizen kunnen zelf een coronatest afnemen bij personeel dat daarom vraagt, "maar medewerkers in de gehandicaptenzorg en verpleeghuizen zijn daarvoor afhankelijk van de GGD's", aldus Michel van Erp van NU'91 zaterdagochtend op NPO Radio 1. Hij hamerde erop dat zorgmedewerkers snel duidelijkheid moeten krijgen. Niet alleen zorgmedewerkers maar ook bijvoorbeeld demente bewoners van verpleeghuizen zouden volgens Van Erp voorrang moeten krijgen, omdat ook zij besmet kunnen raken en weer anderen kunnen besmetten.
De GGD'en "moesten opschalen", beaamt het ministerie. "Dat opschalen is vervolgens ook gebeurd. Het beeld is nu dat iedereen binnen 24 uur een testafspraak krijgt."
Testuitslagen lieten in Zuid-Holland zaterdag soms nog meer dan 72 uur op zich wachten.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden