Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie: hoogte onnodige energiesteun was niet te berekenen

Ministerie: hoogte onnodige energiesteun was niet te berekenen

DEN HAAG (ANP) - Toen de regering besloot om huishoudens tegemoet te komen in de stijgende energieprijzen is aanvaard dat veel mensen steun zouden krijgen terwijl hun rekening niet stijgt, maar aan een berekening heeft men zich niet gewaagd. Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten na berichtgeving van RTL Nieuws. Dat becijferde dat ongeveer een kwart van de huishoudens steun krijgt zonder dat ze meer kwijt zijn aan hun energierekening.

Bij de aankondiging van de steunregeling schreef demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz dat het grootste deel van de huishoudens te maken krijgt met prijsstijgingen. Een preciezer cijfer was niet te noemen omdat niet te achterhalen is hoeveel contracten komend jaar aflopen. Op basis van de Energiemonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is echter wel een ruwe berekening te maken, liet RTL Nieuws als eerste zien.

Of het ministerie een vergelijkbare berekening heeft gemaakt, kon een woordvoerder niet zeggen. Wel benadrukt het ministerie dat er weken is gezocht naar een manier om zo gericht mogelijk financiële steun te bieden. "Idealiter zou de maatregel gerichter zijn, maar dat is niet mogelijk op korte termijn. Terwijl bij veel huishoudens de energierekening wel op korte termijn omhooggaat."

Contracten

Nederland telt ongeveer 8 miljoen huishoudens. 61 procent daarvan heeft dit jaar een variabel contract of een éénjarig contract afgesloten, en kan dus in 2022 hoogstwaarschijnlijk een prijsstijging tegemoet zien, blijkt uit cijfers van de ACM. De overige 39 procent van de contracten loopt voor langere tijd. Ook daarvan loopt echter een deel af, bijvoorbeeld omdat een tweejarig contract twee jaar eerder is afgesloten.

Hoe groot deze groep precies is, is niet vast te stellen maar wel redelijk goed in te schatten. Zo'n 2 miljoen huishoudens krijgen waarschijnlijk komend jaar niét met nieuwe prijzen te maken. Het kabinet "was en is zich ervan bewust" dat een groep mensen steun krijgt zonder die nodig te hebben, zegt het ministerie. Een gemiddeld huishouden krijgt met deze regeling volgens het ministerie volgend jaar 430 euro steun. Daarnaast wordt ook geld verdeeld via de gemeenten.

Meer uit Binnenland

Verdachte misbruiken en vermoorden Gino (9) weer voor de rechter

MAASTRICHT (ANP) - Donny M. (23), de man die heeft bekend de 9-jarige Gino uit Limburg te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood, staat maandag opnieuw voor de rechter in Maastricht. Het gaat om de tweede niet-inhoudelijke zitting in de zaak tegen de man. M. zal weer aanwezig zijn, meldt zijn advocaat Sjanneke de Crom.

1 uur geleden
Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

ZOETERMEER (ANP) - De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

9 uur geleden
Biden grapt terug naar Rutte: shouldn't it be 'voetbal'?

DEN HAAG (ANP) - Een dag nadat premier Mark Rutte had getweet over de overwinning van Oranje op de Verenigde Staten bij het WK - 'football' heeft gewonnen van 'soccer', aldus de premier - grapt de Amerikaanse president Joe Biden terug: "strikt genomen, moet het geen 'voetbal' zijn?", aldus het twitteraccount van de president.

14 uur geleden
Achtste finale Nederland-VS trekt bijna 4,8 miljoen kijkers

HILVERSUM (ANP) - De achtste finale tussen Nederland en de VS op het omstreden WK in Qatar is zaterdagavond door bijna 4,8 miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het is daarmee het best bekeken programma van de zaterdagavond.

15 uur geleden
4 auto's in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

GRONINGEN (ANP) - In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto's in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

17 uur geleden
Nederland 'spiegelt' WK-afvaardiging aan die van Argentinië

DEN HAAG (ANP) - De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

19 uur geleden
Man komt om door ongeval in Erp (Noord-Brabant)

ERP (ANP) - Een 78-jarige man uit Veghel is in de nacht van zaterdag op zondag in het Noord-Brabantse Erp om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. De politie spreekt van een eenzijdig ongeval, wat betekent dat er geen anderen bij het ongeluk waren betrokken.

20 uur geleden