Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie: hoogte onnodige energiesteun was niet te berekenen

Ministerie: hoogte onnodige energiesteun was niet te berekenen

DEN HAAG (ANP) - Toen de regering besloot om huishoudens tegemoet te komen in de stijgende energieprijzen is aanvaard dat veel mensen steun zouden krijgen terwijl hun rekening niet stijgt, maar aan een berekening heeft men zich niet gewaagd. Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten na berichtgeving van RTL Nieuws. Dat becijferde dat ongeveer een kwart van de huishoudens steun krijgt zonder dat ze meer kwijt zijn aan hun energierekening.

Bij de aankondiging van de steunregeling schreef demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz dat het grootste deel van de huishoudens te maken krijgt met prijsstijgingen. Een preciezer cijfer was niet te noemen omdat niet te achterhalen is hoeveel contracten komend jaar aflopen. Op basis van de Energiemonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is echter wel een ruwe berekening te maken, liet RTL Nieuws als eerste zien.

Of het ministerie een vergelijkbare berekening heeft gemaakt, kon een woordvoerder niet zeggen. Wel benadrukt het ministerie dat er weken is gezocht naar een manier om zo gericht mogelijk financiële steun te bieden. "Idealiter zou de maatregel gerichter zijn, maar dat is niet mogelijk op korte termijn. Terwijl bij veel huishoudens de energierekening wel op korte termijn omhooggaat."

Contracten

Nederland telt ongeveer 8 miljoen huishoudens. 61 procent daarvan heeft dit jaar een variabel contract of een éénjarig contract afgesloten, en kan dus in 2022 hoogstwaarschijnlijk een prijsstijging tegemoet zien, blijkt uit cijfers van de ACM. De overige 39 procent van de contracten loopt voor langere tijd. Ook daarvan loopt echter een deel af, bijvoorbeeld omdat een tweejarig contract twee jaar eerder is afgesloten.

Hoe groot deze groep precies is, is niet vast te stellen maar wel redelijk goed in te schatten. Zo'n 2 miljoen huishoudens krijgen waarschijnlijk komend jaar niét met nieuwe prijzen te maken. Het kabinet "was en is zich ervan bewust" dat een groep mensen steun krijgt zonder die nodig te hebben, zegt het ministerie. Een gemiddeld huishouden krijgt met deze regeling volgens het ministerie volgend jaar 430 euro steun. Daarnaast wordt ook geld verdeeld via de gemeenten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Frankrijk evacueert 60 Nederlanders uit Afghanistan

KABUL (ANP/RTR) - Frankrijk heeft samen met Qatar meer dan 300 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Onder hen waren 60 personen met de Nederlandse nationaliteit. Ook 11 Fransen, 258 Afghanen en een onbekend aantal mensen die familie zijn van de geëvacueerden hebben het land kunnen verlaten.

16 minuten geleden
Politie doet 12 invallen en vindt wapenarsenaal

ROTTERDAM (ANP) - In een onderzoek naar handel in vuurwapens heeft de politie dinsdagochtend op twaalf plaatsen huiszoekingen gedaan. Daarbij werden automatische vuurwapens, stroomstootwapens, geweren en revolvers in beslag genomen, evenals munitie en diverse 3D-printers waarmee vuurwapenonderdelen kunnen worden geprint. Vijf verdachten zijn aangehouden, meldde de politie vrijdag.

1 uur geleden
Bijna jarig COC hoopt op verankering lhbti-rechten in Grondwet

AMSTERDAM (ANP) - Het COC roept de Tweede Kamer op om de rechten van lhbti-mensen te verankeren in de Grondwet. De Kamer bespreekt volgende week donderdag een wetsvoorstel met die strekking van D66, GroenLinks en PvdA. "We zouden ons geen mooier verjaarscadeau kunnen wensen", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. COC Nederland bestaat deze maand 75 jaar.

1 uur geleden
Moslims willen van Talpa weten waar bedrijf in racismedebat staat

AMSTERDAM (ANP) - Zes grote moslimorganisaties willen dat mediabedrijf Talpa kleur bekent in het racismedebat. Dat lieten zij vrijdag weten, nu Talpa een verzoek van de Nederlandse moslims om de samenwerking met de tv-familie Meiland te heroverwegen naast zich heeft neergelegd. Het bedrijf van John de Mol stelt alleen verantwoordelijk te zijn voor uitspraken die de Meilandjes in zijn programma doen.

4 uur geleden
Militairen gaan helpen bij prikken, volgende week meer duidelijk

DEN HAAG (ANP) - Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft Defensie gevraagd om ondersteuning op de priklocaties, bevestigt een woordvoerder van Defensie vrijdag. Daardoor kan het departement nu kijken hoeveel mensen er nodig zijn en waar zij ingezet worden. Maandag weet het waar de medewerkers ingezet worden.

5 uur geleden
De Jonge: prikplicht niet aan de orde, geheel uitsluiten kan niet

DEN HAAG (ANP) - Een vaccinatieplicht is niet aan de orde en er wordt ook niet over gesproken in het kabinet, maar het categorisch en bij voorbaat uitsluiten deed demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag niet.

5 uur geleden
Vakbond: maak testen voor reizigers uit Zuid-Afrika verplicht

SCHIPHOL (ANP) - Het zou goed zijn als reizigers die uit Zuid-Afrika in Nederland aankomen, verplicht worden om zich te laten testen op corona. Dat vindt voorzitter Chris van Elswijk van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). Ook luchthaven Schiphol zou het toejuichen als meer reizigers zich laten testen na aankomst, maar dat is volgens een woordvoerder nu nog niet af te dwingen. Als het testbeleid veranderd zou moeten worden, dan zou dat aan de Nederlandse overheid zijn.

5 uur geleden