Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie: hoogte onnodige energiesteun was niet te berekenen

Ministerie: hoogte onnodige energiesteun was niet te berekenen

DEN HAAG (ANP) - Toen de regering besloot om huishoudens tegemoet te komen in de stijgende energieprijzen is aanvaard dat veel mensen steun zouden krijgen terwijl hun rekening niet stijgt, maar aan een berekening heeft men zich niet gewaagd. Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten na berichtgeving van RTL Nieuws. Dat becijferde dat ongeveer een kwart van de huishoudens steun krijgt zonder dat ze meer kwijt zijn aan hun energierekening.

Bij de aankondiging van de steunregeling schreef demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz dat het grootste deel van de huishoudens te maken krijgt met prijsstijgingen. Een preciezer cijfer was niet te noemen omdat niet te achterhalen is hoeveel contracten komend jaar aflopen. Op basis van de Energiemonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is echter wel een ruwe berekening te maken, liet RTL Nieuws als eerste zien.

Of het ministerie een vergelijkbare berekening heeft gemaakt, kon een woordvoerder niet zeggen. Wel benadrukt het ministerie dat er weken is gezocht naar een manier om zo gericht mogelijk financiële steun te bieden. "Idealiter zou de maatregel gerichter zijn, maar dat is niet mogelijk op korte termijn. Terwijl bij veel huishoudens de energierekening wel op korte termijn omhooggaat."

Contracten

Nederland telt ongeveer 8 miljoen huishoudens. 61 procent daarvan heeft dit jaar een variabel contract of een éénjarig contract afgesloten, en kan dus in 2022 hoogstwaarschijnlijk een prijsstijging tegemoet zien, blijkt uit cijfers van de ACM. De overige 39 procent van de contracten loopt voor langere tijd. Ook daarvan loopt echter een deel af, bijvoorbeeld omdat een tweejarig contract twee jaar eerder is afgesloten.

Hoe groot deze groep precies is, is niet vast te stellen maar wel redelijk goed in te schatten. Zo'n 2 miljoen huishoudens krijgen waarschijnlijk komend jaar niét met nieuwe prijzen te maken. Het kabinet "was en is zich ervan bewust" dat een groep mensen steun krijgt zonder die nodig te hebben, zegt het ministerie. Een gemiddeld huishouden krijgt met deze regeling volgens het ministerie volgend jaar 430 euro steun. Daarnaast wordt ook geld verdeeld via de gemeenten.

Meer uit Binnenland

Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

1 minuut geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

4 minuten geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

7 minuten geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

13 minuten geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

2 uur geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

3 uur geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

3 uur geleden