Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie: herinvoeren statiegeld lachgascilinders niet mogelijk

Ministerie: herinvoeren statiegeld lachgascilinders niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Er komt geen nieuw statiegeldsysteem voor lachgascilinders. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zo'n regeling niet mogelijk. Afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

De Vereniging Afvalbedrijven (VA) maakte vrijdag bij de presentatie van het jaarbericht bekend dat vorig jaar een half miljoen lege cilinders zijn gedumpt bij het afval en in de openbare ruimte. Daarvan zijn er 10.000 in afvalverwerkingsinstallaties ontploft, met levensgevaarlijke situaties tot gevolg. Voorheen werden de cilinders massaal ingeleverd vanwege het statiegeld, dat vaak 30 euro per exemplaar bedroeg. Maar omdat lachgas sinds vorig jaar onder de Opiumwet valt, is die regeling afgeschaft.

Een terugkeer van dat systeem is onmogelijk, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Want op illegale producten kan geen statiegeld worden geheven. "De statiegeldregeling was in het leven geroepen door de producenten van de lachgascilinders." Die leveranciers bevinden zich nu in het criminele circuit en zij verkopen voornamelijk wegwerpcilinders die niet aan veiligheidseisen voldoen. De illegale producenten zijn vooral afkomstig uit China, zegt de woordvoerder. De mogelijkheden om daartegen op te treden zijn zeer beperkt.

Gemeenten kunnen wel een "inleverpremie" voor lachgascilinders invoeren, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Het ministerie raadt dat af omdat dit "lachgasgebruik normaliseert en indirect faciliteert". Het kabinet heeft wel 450.000 euro beschikbaar gesteld voor een proef met nieuwe methodes om lachgascilinders in het afval op te sporen.

Meer uit Financieel

Weinig beweging op Wall Street in aanloop naar rentebesluit

NEW YORK (ANP) - Beleggers hebben het vrijdag rustig aan gedaan op de aandelenbeurzen in New York in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat volgende week op het programma staat. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de leenkosten dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.

5 uur geleden
Mails suggereren dat Musk wel wilde dat OpenAI winstgevend was

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI heeft zich verzet tegen de pogingen van Elon Musk om de conversie van de ChatGPT-maker tot bedrijf te blokkeren. OpenAI, ooit gelanceerd als non-profitorganisatie, heeft een reeks e-mails en berichten vrijgegeven die suggereren dat de miljardair, die zelf bij de oprichting betrokken was, al in de vroegste fase vond dat de start-up een winstgevende component moest hebben.

6 uur geleden
Congresleden VS waarschuwen Apple en Google voor TikTok-ban

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Apple en Google-moederbedrijf Alphabet vrijdag gevraagd zich voor te bereiden om TikTok op 19 januari uit hun Amerikaanse appstores te verwijderen. Vorige week bepaalde de federale rechtbank in de VS dat een Amerikaanse wet in stand mag blijven die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire videoapp TikTok volgens de wet in de VS worden verboden.

8 uur geleden
Maker afslankmedicijn Ozempic omlaag op Deense beurs na studie

AMSTERDAM (ANP) - De Deense farmaceut Novo Nordisk ging vrijdag omlaag op de aandelenbeurs in Kopenhagen na nieuws over afslankmedicijn Ozempic. Volgens een nieuwe studie is er een verband tussen Ozempic en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van verlies van gezichtsvermogen, meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel verloor bijna 4 procent, de sterkste daling sinds ongeveer een maand.

9 uur geleden
McKinsey schikt voor ruim half miljard in opiatenonderzoek VS

BOSTON (ANP/RTR) - Advies- en consultancybureau McKinsey gaat 650 miljoen dollar betalen, omgerekend bijna 620 miljoen euro, om te schikken in een opiatenonderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het onderzoek ging over advieswerk van McKinsey voor farmabedrijf Purdue Pharma over het verhogen van de verkoopcijfers. Purdue Pharma heeft op grote schaal de pijnstiller OxyContin verkocht. OxyContin, dat veel gelijkenissen vertoont met heroïne, wordt gezien als het medicijn waarmee de Amerikaanse verslavingsepidemie is begonnen.

10 uur geleden
Kerstbomenkwekers: enorme piek in verkoop na Sinterklaas

DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben na de viering van Sinterklaas al snel hun kerstbomen gekocht. De branchevereniging voor Nederlandse kerstbomenkwekers noteerde een enorme piek in de verkoop in het weekend na Sinterklaas. Ook voor komend weekend wordt weer grote drukte voorspeld met de verkoop van kerstbomen, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).

10 uur geleden
Rabobank nieuwe huisbankier fiscus, Douane blijft klant ING

DEN HAAG (ANP) - De Rabobank neemt binnenkort de verzorging van het betalingsverkeer van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen over. Tot 1 mei 2026 blijft ING hiervoor verantwoordelijk. ING blijft wel de Douane als klant houden.

11 uur geleden