Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie
UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.
Het ziekenhuis in Leiden zit daar niet om te springen. Dan haal je een goed functionerend onderdeel weg uit het ene ziekenhuis, terwijl het andere ziekenhuis de zorg weer moet opbouwen. Dat gaat kwaliteitsverlies opleveren voor de specifieke groep patiënten, waarschuwt het LUMC. De advocaat van het ziekenhuis beschuldigt minister Kuipers van "een queeste" om de zorg opnieuw in te richten door te "kwartetten" met behandelingen.
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft eerder gewaarschuwd dat het LUMC zijn status als academisch ziekenhuis kan verliezen als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Dat zou slecht zijn voor de kwaliteit van alle zorg in dat ziekenhuis.
Kinderhartchirurgie concentreren
Minister Kuipers wil de kinderhartchirurgie concentreren in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG in Groningen. Dat moet de kwaliteit verbeteren. De twee andere centra, Leiden/Amsterdam en Utrecht, dreigen het recht te verliezen om die operaties uit te voeren. Kuipers' voorganger Hugo de Jonge wilde de ingrepen juist concentreren in Rotterdam en Utrecht, tot woede van onder meer de noordelijke provincies. De bodemprocedure van donderdag gaat over de vraag of minister Kuipers de juiste procedure heeft gevolgd bij zijn besluit.
Ook het UMC Utrecht was naar de rechter gestapt. Dat ziekenhuis zegt dat het nieuwe plan slecht is voor de reistijd van patiënten en hun ouders. Kinderen uit bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht, Arnhem of Roermond zouden dan naar Groningen moeten voor een operatie. Reistijd is voor het UMCG juist een argument om het centrum daar open te houden: "Het maakt nogal een verschil of je in Leiden ziek wordt of in Oosterhoogebrug."
De rechtbank in Utrecht doet op 11 januari schriftelijk uitspraak.
Meer uit Gezond
BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.
17 uur geledenWOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
1 week geledenLONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).
1 week geleden