Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

Het ziekenhuis in Leiden zit daar niet om te springen. Dan haal je een goed functionerend onderdeel weg uit het ene ziekenhuis, terwijl het andere ziekenhuis de zorg weer moet opbouwen. Dat gaat kwaliteitsverlies opleveren voor de specifieke groep patiënten, waarschuwt het LUMC. De advocaat van het ziekenhuis beschuldigt minister Kuipers van "een queeste" om de zorg opnieuw in te richten door te "kwartetten" met behandelingen.

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft eerder gewaarschuwd dat het LUMC zijn status als academisch ziekenhuis kan verliezen als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Dat zou slecht zijn voor de kwaliteit van alle zorg in dat ziekenhuis.

Kinderhartchirurgie concentreren

Minister Kuipers wil de kinderhartchirurgie concentreren in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG in Groningen. Dat moet de kwaliteit verbeteren. De twee andere centra, Leiden/Amsterdam en Utrecht, dreigen het recht te verliezen om die operaties uit te voeren. Kuipers' voorganger Hugo de Jonge wilde de ingrepen juist concentreren in Rotterdam en Utrecht, tot woede van onder meer de noordelijke provincies. De bodemprocedure van donderdag gaat over de vraag of minister Kuipers de juiste procedure heeft gevolgd bij zijn besluit.

Ook het UMC Utrecht was naar de rechter gestapt. Dat ziekenhuis zegt dat het nieuwe plan slecht is voor de reistijd van patiënten en hun ouders. Kinderen uit bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht, Arnhem of Roermond zouden dan naar Groningen moeten voor een operatie. Reistijd is voor het UMCG juist een argument om het centrum daar open te houden: "Het maakt nogal een verschil of je in Leiden ziek wordt of in Oosterhoogebrug."

De rechtbank in Utrecht doet op 11 januari schriftelijk uitspraak.

Meer uit Gezond

Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

4 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

4 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

6 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

6 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

6 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

6 dagen geleden