Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Yesilgöz: 'Maerloo mag persoonlijk bezit ontvangen en panden kopen'

Minister Yesilgöz: 'Maerloo mag persoonlijk bezit ontvangen en panden kopen'

SINT PHILIPSLAND - Demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid verklaart dat iedereen persoonlijke bezittingen mag doneren aan vereniging Maerloo, zowel binnenlands als buitenlands. Bovendien heeft de vereniging in Sint Philipsland de vrijheid om panden te kopen, waaronder de enige dorpskroeg in het dorp.

De minister Yesilgöz reageert hiermee op een brief van Michiel van Nispen in de Tweede Kamer. De brief van de SP-raadslid luidt: ‘Een actieve sekte in Zeeland waar mensen worden misleid en waar miljoenen euro’s in omgaan’. De minister geeft aan dat ze op de hoogte is van de vereniging Maerloo in Sint Philipsland, maar zich niet kan en mag uitlaten over eventuele strafrechtelijke maatregelen tegen leden van Maerloo.

Misstanden
“Bij het vermoeden van het plegen van een strafbaar feit, wordt opgetreden door de politie en het OM. Dit hoeft niet te leiden tot een strafrechtelijk onderzoek, maar de activiteiten van een vereniging of stichting kunnen wel worden gestaakt”, meldt Yesilgöz. De minister van Justitie en Veiligheid zegt dat het voor Maerloo is toegestaan om persoonlijke bezittingen van individuen, zoals pensioenen, salarissen en erfenissen, af te nemen, net als het opkopen van vastgoed in het dorp.

Het kabinet bevestigt dat er in Nederland gesloten gemeenschappen bestaan waarbinnen misstanden en strafbare feiten plaatsvinden. Exacte cijfers ontbreken, omdat deze niet worden geregistreerd. De minister geeft aan dat registratie bemoeilijkt wordt door de discussie over de definitie van een ‘sekte’. De minister benadrukt dat de term niet automatisch misstanden of strafbare feiten betekent.

Hulpverlening
Volgens de minister kunnen slachtoffers van sektes en hun naasten drempels ervaren om melding te doen van delicten, bijvoorbeeld vanwege gevoelens van schuld en schaamte. Bekendheid met daders kan ook leiden tot terughoudendheid bij het doen van meldingen. Echter, een dwingende groepscultuur met gesloten karakter kan de drempels verhogen.

Slachtoffers en hun naasten baat bij hulpverlening, zegt Yesilgöz. “Een plek waar ze laagdrempelig via telefoon en chat en desgewenst anoniem terecht kunnen.” De minister wil meer herkenbaarheid voor slachtoffers van dwingende groepsculturen en meer specialistische expertise, maar geen meldpunt.

Meldpunt
Yesilgöz: “Het kabinet kiest nadrukkelijk niet voor het oprichten van een nieuw meldpunt, omdat zo een organisatie onvoldoende omvang heeft om effectief te zijn, niet kan putten uit bestaande samenwerkingsstructuren en zorgt voor verdere versnippering van het zorglandschap. Het streven is de Kamer aan het einde van dit jaar te informeren over de wijze waarop de hulp aan slachtoffers van sekten wordt georganiseerd.”

Om de voorwaarden voor goede hulpverlening aan slachtoffers van sektes en hun familieleden in kaart te brengen worden verkennende gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen, professionals, wetenschappers en hulporganisaties. Binnen de politie bestaat momenteel geen sekte-eenheid. Wanneer aangifte wordt gedaan wordt dit naar gelang de feiten onderzocht door de afdeling met de benodigde expertise, bijvoorbeeld de zedenrecherche in geval van seksueel misbruik.

Aangifte tegen Maerloo
Het Openbaar Ministerie heeft eind augustus twee leden van de vereniging Maerloo uit Sint Philipsland vervolgd vanwege beschuldigingen van dwang en smaad. Een van de verdachten is Carine Bolijn, de 83-jarige natuurgenezeres en leider van Maerloo. Eén slachtoffer heeft aangifte gedaan van dwang, smaad en het onrechtmatig verkrijgen van grote hoeveelheden geld en waardevolle sieraden.


Lees ook

OM klaagt ‘sekte’ Maerloo uit Sint Philipsland aan voor dwang en smaad

Meer uit Tholen

Foto's: Zeven inwoners van Tholen ontvangen een Koninklijke onderscheiding [FOTOALBUM]

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vrijdagochtend zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op de foto stralen ze met hun welverdiende lintje.

11 uur geleden
Aan de keukentafel met Alexander: 'Ik ben gestart om anderen te waarschuwen' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Alexander Koppelmans van Xtract BV en MKB Cybertraining BV.

19 uur geleden
Sloop basisschool De Regenboog deze week begonnen

THOLEN - Een aannemer is in opdracht van de gemeente deze week gestart met de sloop van het oude pand van De Regenboog aan de Molenvlietsedijk. Sinds 2021 worden het gebouw niet meer gebruikt voor lessen, omdat de basisschool is verhuisd naar de Brede School aan de Abraham Beeckmanlaan.

23 uur geleden
Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

1 dag geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

1 dag geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden