
Minister wil in voorjaar helderheid van Senaat over Omgevingswet
DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft tot en met het voorjaar de tijd om al dan niet in te stemmen met de beoogde invoering van de omvangrijke Omgevingswet op 1 januari 2022. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaf dat woensdagavond aan in een extra ingelast debat over de kwestie. Ze wist daarmee een botsing met de senaat op het laatste moment af te wenden.
De senaat was bang dat ze de invoeringsdatum niet meer kon wijzigen, omdat die is vastgelegd in een Koninklijk Besluit (KB) waar een termijn van vier weken aan is gekoppeld. Ollongren diende dat op 17 december in, vlak voor het kerstreces, tot ergernis van een meerderheid van de Eerste Kamer. De termijn loopt deze donderdag af.
In de Omgevingswet worden tientallen wetten en honderden regels over de inrichting van het landschap gebundeld. Alle lagere overheden gaan via het nieuwe computerstelsel op dezelfde manier werken met onder meer vergunningen en omgevingsplannen. Dat moet het voor mensen en bedrijven onder meer makkelijker maken om infrastructuurprojecten, verbouwingen en evenementen te regelen.
De Eerste Kamer wil nog invloed uitoefenen op de invoeringsdatum, omdat er flinke problemen zijn met het grote nieuwe ICT-stelsel dat aan de nieuwe wet ten grondslag ligt. De senatoren voelden zich vanwege het KB onder druk gezet door de minister en door de Tweede Kamer, die wel uit willen gaan van 1 januari 2022. Volgens de minister dringen de overheden zelf ook aan op duidelijkheid over de invoeringsdatum.
Ollongren had al toegezegd aan de senatoren dat ze meer tijd hebben dan de termijn van vier weken. Ze wees ook op een wettelijke regeling waarin staat dat zowel de Eerste als de Tweede Kamer akkoord moet zijn met de invoeringsdatum voordat de koning een KB daarover kan bekrachtigen.
Toch vertrouwde een meerderheid van de senaat er niet op dat die politieke toezegging juridisch houdbaar was en dreigde woensdag het KB helemaal weg te stemmen. Vlak voor middernacht legden de meeste partijen zich voorlopig neer bij de nadere uitleg van Ollongren. SGP, CDA, Fractie-Van Pareren, FVD, VVD, GroenLinks, 50PLUS, PvdA, D66 en ChristenUnie stemden voor een voorstel om er op een later moment verder over te praten en te stemmen. De fractie-Otten, SP, PVV en PvdD wilden wel meteen stemmen tegen het KB.
De senatoren krijgen eerst nog antwoord van Ollongren op de vele vragen die zijn gesteld over de obstakels die er nog liggen. Het draait alleen om het moment van invoering. De beide Kamers stemden al eerder inhoudelijk in met de nieuwe wet.
De invoering van de wet is door de complexiteit al twee keer uitgesteld.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het protest in Den Haag tegen de NAVO, die dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse top in de stad houdt, is geëindigd op het Malieveld. De demonstranten kwamen daar even voor 18.00 uur aan na een wandeling langs het Vredespaleis. De organisatie schatte dat ongeveer 5000 mensen deelnamen aan het protest, dat zonder grote problemen is verlopen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De deelnemers aan het Nationaal Burgerberaad Klimaat presenteren hun advies over het klimaatbeleid twee maanden later dan gepland aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer. De aanbieding van hun advies stond gepland voor 29 september, maar is uitgesteld tot eind november, een maand na de verkiezingen. De organisatie zegt het advies graag te willen aanbieden aan een nieuw gekozen Tweede Kamer, "met een frisse blik en een nieuw mandaat".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Weggebruikers in de Randstad moeten vanaf zondagmiddag rekening houden met veel hinder door de wegafsluitingen rond de NAVO-top. De A5, A44, N44 en de N440 zijn tot vrijdag deels of helemaal dicht, en ook op de A4 en N434 wordt veel hinder verwacht. Ook regionale en lokale wegen in en rond Den Haag, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Haarlemmermeer, Leiden en Rotterdam gaan deels of helemaal dicht.
3 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - De gemeente Vlissingen organiseert maandag of dinsdag een bijeenkomst voor mensen die willen praten over de twee schietpartijen van dit weekend in de Zeeuwse stad. Burgemeester Bas van den Tillaar spreekt van "zeer ernstige gebeurtenissen".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlandse reizigers die vastzitten in Israël, wordt busvervoer geregeld naar Egypte. Van daaruit kunnen zij dan met commerciële vluchten terugkeren naar huis. Dat heeft demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) zondag gezegd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen lopen zondag door Den Haag voor een demonstratie tegen de NAVO, die dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse top in de stad houdt. De betogers komen onder meer langs de Hofvijver. Hun bestemming is het Vredespaleis.
4 uur geledenAMSTERDAM/JERUZALEM (ANP) - Sigrid Kaag, de gezant voor de wederopbouw van Gaza, ziet niets in de verworpen motie van GroenLinks-PvdA voor een volledig wapenembargo van Israël. "Ik denk niet dat het effectief zal zijn", zei ze in het tv-programma Buitenhof.
4 uur geleden