Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil in voorjaar helderheid van Senaat over Omgevingswet

Minister wil in voorjaar helderheid van Senaat over Omgevingswet

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft tot en met het voorjaar de tijd om al dan niet in te stemmen met de beoogde invoering van de omvangrijke Omgevingswet op 1 januari 2022. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaf dat woensdagavond aan in een extra ingelast debat over de kwestie. Ze wist daarmee een botsing met de senaat op het laatste moment af te wenden.

De senaat was bang dat ze de invoeringsdatum niet meer kon wijzigen, omdat die is vastgelegd in een Koninklijk Besluit (KB) waar een termijn van vier weken aan is gekoppeld. Ollongren diende dat op 17 december in, vlak voor het kerstreces, tot ergernis van een meerderheid van de Eerste Kamer. De termijn loopt deze donderdag af.

In de Omgevingswet worden tientallen wetten en honderden regels over de inrichting van het landschap gebundeld. Alle lagere overheden gaan via het nieuwe computerstelsel op dezelfde manier werken met onder meer vergunningen en omgevingsplannen. Dat moet het voor mensen en bedrijven onder meer makkelijker maken om infrastructuurprojecten, verbouwingen en evenementen te regelen.

De Eerste Kamer wil nog invloed uitoefenen op de invoeringsdatum, omdat er flinke problemen zijn met het grote nieuwe ICT-stelsel dat aan de nieuwe wet ten grondslag ligt. De senatoren voelden zich vanwege het KB onder druk gezet door de minister en door de Tweede Kamer, die wel uit willen gaan van 1 januari 2022. Volgens de minister dringen de overheden zelf ook aan op duidelijkheid over de invoeringsdatum.

Ollongren had al toegezegd aan de senatoren dat ze meer tijd hebben dan de termijn van vier weken. Ze wees ook op een wettelijke regeling waarin staat dat zowel de Eerste als de Tweede Kamer akkoord moet zijn met de invoeringsdatum voordat de koning een KB daarover kan bekrachtigen.

Toch vertrouwde een meerderheid van de senaat er niet op dat die politieke toezegging juridisch houdbaar was en dreigde woensdag het KB helemaal weg te stemmen. Vlak voor middernacht legden de meeste partijen zich voorlopig neer bij de nadere uitleg van Ollongren. SGP, CDA, Fractie-Van Pareren, FVD, VVD, GroenLinks, 50PLUS, PvdA, D66 en ChristenUnie stemden voor een voorstel om er op een later moment verder over te praten en te stemmen. De fractie-Otten, SP, PVV en PvdD wilden wel meteen stemmen tegen het KB.

De senatoren krijgen eerst nog antwoord van Ollongren op de vele vragen die zijn gesteld over de obstakels die er nog liggen. Het draait alleen om het moment van invoering. De beide Kamers stemden al eerder inhoudelijk in met de nieuwe wet.

De invoering van de wet is door de complexiteit al twee keer uitgesteld.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Politie grijpt in bij demonstratie in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De politie grijpt zondagmiddag in op het 18 Septemberplein in Eindhoven waar zich vele honderden mensen hebben verzameld uit protest tegen het coronabeleid.

1 minuut geleden
Man die Westermoskee vernielde bracht Hitlergroet

AMSTERDAM (ANP) - Op beelden die de politie heeft verspreid van een man die in december vermoedelijk ramen vernielde van de Westermoskee in Amsterdam, is te zien hoe hij een Hitlergroet brengt. Dit deed hij meerdere malen, aldus de politie. Ook bespuugde hij het gebedshuis in Amsterdam-West en trapte hij tegen het gebouw.

21 minuten geleden
Eerste demonstranten dienen zich aan op Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - De eerste demonstranten hebben zich zondagmiddag tegen 14.00 uur verzameld op het Museumplein in Amsterdam. Onder het mom van 'koffiedrinken' uiten ze hun protest tegen de coronamaatregelen.

24 minuten geleden
Minister blijft voor opening van grotere luchthaven Lelystad

AMSTERDAM (ANP) - Wat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) betreft, gaat de opening van de uitgebreide luchthaven Lelystad gewoon door, ook al is door de coronacrisis het luchtvaartverkeer drastisch afgenomen. In het tv-programma Buitenhof zei ze dat "we nog niet weten hoe de luchtvaart zich gaat ontwikkelen maar dat we blijven vliegen, staat vast". Bovendien was volgens haar al gepland dat het aantal vluchten op Lelystad langzaam zal groeien nadat het is geopend. Na twee keer uitstel is dat voorzien in november.

39 minuten geleden
Veel politie op de been in Eindhoven en Amsterdam

EINDHOVEN/AMSTERDAM (ANP) - De politie is zondagmiddag massaal aanwezig in de binnenstad van Eindhoven en rondom het Museumplein in Amsterdam. Ze zijn paraat voor demonstraties die mogelijk gepaard kunnen gaan met geweld.

55 minuten geleden
Hugo de Jonge: brand in testlocatie Urk alle perken te buiten

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt dat de brand in de coronateststraat op Urk zaterdagavond "alle perken te buiten" gaat. "Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders", reageert De Jonge op Twitter.

1 uur geleden
In hele land 3600 boetes en 25 arrestaties voor negeren avondklok

DEN HAAG (ANP) - In het hele land zijn zaterdagavond en -nacht 3600 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. In totaal zijn 25 personen aangehouden, onder meer omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden.

2 uur geleden