Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Weerwind: Staat moet boeten voor rol bij adopties

Minister Weerwind: Staat moet boeten voor rol bij adopties

DEN HAAG (ANP) - Als het overduidelijk is dat de Nederlandse staat de fout in is gegaan bij adoptie van kinderen, wil de Staat procedures voorkomen door te schikken. Dat schrijft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. Wat hem betreft speelt verjaring geen rol.

Ook in zaken waarbij geadopteerden al naar de rechter zijn gestapt, wordt niet meer alleen gekeken naar de verjaringstermijn. "Ervaren misstanden bij adopties kunnen grote en blijvende impact hebben op de levens van betrokkenen. Wanneer bij hen de indruk bestaat dat de overheid daarin een belangrijke rol heeft gehad, is het begrijpelijk dat men zich tot de overheid wendt voor in de eerste plaats erkenning van hun leed, maar ook voor hulp of vergoeding van schade", schrijft Weerwind.

Los van verjaring wordt getoetst aan criteria die door de Hoge Raad zijn opgesteld, waarbij wordt gekeken of het alsnog 'redelijk' en 'billijk' is dat een gedupeerde de Staat dagvaardt. Aan die bredere toets zitten wel grenzen. De feiten worden beoordeeld aan de hand van het "(on)geschreven recht van toentertijd, in het licht van de normen en gebruiken van toen", aldus de minister.

Adopties uit het buitenland worden binnenkort weer opgestart. Begin vorig jaar werden die opgeschort nadat uit onderzoek van de commissie-Joustra was gebleken dat er jarenlang sprake is geweest van "structurele ernstige misstanden". De komende maanden wordt besloten uit welke landen straks weer kinderen mogen worden geadopteerd. Vooruitlopend daarop is per direct besloten dat adoptie vanuit Haïti niet meer mag. De situatie in het land is te onveilig en de overheidsstructuur te kwetsbaar. Het is daarom "niet langer verantwoord om uit Haïti te adopteren".

Strenge eisen

Na het rapport-Joustra kondigde het vorige kabinet begin vorig jaar aan het adoptiestelsel te verbeteren. Weerwind somt in zijn Kamerbrief een groot aantal maatregelen op die misstanden moeten voorkomen. Zo wordt de bemiddeling bij adoptie van kinderen uit het buitenland bij een centrale bemiddelingsorganisatie neergelegd. De overheid stelt daar strenge eisen aan en gaat scherper controleren of daaraan wordt voldaan. Aspirant-adoptiefouders moeten per 1 januari bij die bemiddelingsorganisatie terechtkunnen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wordt als toezichthouder aangesteld voor het hele Nederlandse adoptiesysteem en krijgt meer handhavingsmogelijkheden. Welke dat worden en of de huidige wetgeving dat toelaat, wordt nu uitgezocht. Eventuele aanpassingen worden meegenomen in een nieuwe wet over adoptie vanuit het buitenland.

Meer uit Politiek

Linkse partijen zien in CPB-cijfers noodzaak meer armoedebeleid

DEN HAAG (ANP) - De koopkracht mag dit jaar nog boven verwachting stijgen, volgend jaar krijgen de meeste huishoudens er bij ongewijzigd beleid niets meer bij in de portemonnee. Tijd voor meer armoedebeleid, vinden de linkse partijen in de Tweede Kamer, die daarbij verwijzen naar de formatietafel, waar zij zelf vooralsnog niet aan hebben gezeten.

59 minuten geleden
Van der Burg 'baalt enorm' van overvol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat ondanks een rechterlijke uitspraak meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel hebben overnacht, "daar baal ik enorm van", zegt demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Even los van het feit dat het COA nu geld moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Maar uitspraken van rechters moet je nakomen. Dat is dus niet gelukt."

2 uur geleden
Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe topman van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters. Rutte wordt omschreven als een "geboren leider" met een talent voor communicatie. "Het bondgenootschap zou in deze cruciale tijd kunnen profiteren van zijn leiderschap."

2 uur geleden
Hoogleraar en VVD-senator Van den Berg voorzitter universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar bestuurskunde en senator Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij gaat de vereniging van universiteiten vanaf 1 juni leiden. VVD'er Van den Berg blijft in de Eerste Kamer zitten, maar hij stapt daar wel uit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De benoeming is voor de komende vier jaar.

2 uur geleden
VK steunt Rutte als secretaris-generaal van de NAVO

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk steunt Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat hij de meest geschikte opvolger is van de Noor Jens Stoltenberg, die naar verwachting in oktober terugtreedt.

4 uur geleden
CPB: nieuw kabinet moet bijsturen om tekort in toom te houden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw kabinet zal financieel moeten bijsturen om te voorkomen dat het begrotingstekort oploopt tot boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zonder maatregelen komt het tekort daar al in 2026 boven en vanaf 2028 structureel, volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

4 uur geleden
Timmermans noemt Wilders 'bewonderaar van Poetin'

DEN HAAG (ANP) - Radicaal-rechtse partijen zijn een bedreiging voor de rechtsstaat, en spelen daarmee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In de tweejaarlijkse Banninglezing noemt Timmermans het "urgent" dat "Wilders geen directe verantwoordelijkheid gaat dragen voor onze landsverdediging en onze veiligheid. Ik zou niet graag mijn lot leggen in de handen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders".

20 uur geleden