Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Weerwind: Staat moet boeten voor rol bij adopties

Minister Weerwind: Staat moet boeten voor rol bij adopties

DEN HAAG (ANP) - Als het overduidelijk is dat de Nederlandse staat de fout in is gegaan bij adoptie van kinderen, wil de Staat procedures voorkomen door te schikken. Dat schrijft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. Wat hem betreft speelt verjaring geen rol.

Ook in zaken waarbij geadopteerden al naar de rechter zijn gestapt, wordt niet meer alleen gekeken naar de verjaringstermijn. "Ervaren misstanden bij adopties kunnen grote en blijvende impact hebben op de levens van betrokkenen. Wanneer bij hen de indruk bestaat dat de overheid daarin een belangrijke rol heeft gehad, is het begrijpelijk dat men zich tot de overheid wendt voor in de eerste plaats erkenning van hun leed, maar ook voor hulp of vergoeding van schade", schrijft Weerwind.

Los van verjaring wordt getoetst aan criteria die door de Hoge Raad zijn opgesteld, waarbij wordt gekeken of het alsnog 'redelijk' en 'billijk' is dat een gedupeerde de Staat dagvaardt. Aan die bredere toets zitten wel grenzen. De feiten worden beoordeeld aan de hand van het "(on)geschreven recht van toentertijd, in het licht van de normen en gebruiken van toen", aldus de minister.

Adopties uit het buitenland worden binnenkort weer opgestart. Begin vorig jaar werden die opgeschort nadat uit onderzoek van de commissie-Joustra was gebleken dat er jarenlang sprake is geweest van "structurele ernstige misstanden". De komende maanden wordt besloten uit welke landen straks weer kinderen mogen worden geadopteerd. Vooruitlopend daarop is per direct besloten dat adoptie vanuit Haïti niet meer mag. De situatie in het land is te onveilig en de overheidsstructuur te kwetsbaar. Het is daarom "niet langer verantwoord om uit Haïti te adopteren".

Strenge eisen

Na het rapport-Joustra kondigde het vorige kabinet begin vorig jaar aan het adoptiestelsel te verbeteren. Weerwind somt in zijn Kamerbrief een groot aantal maatregelen op die misstanden moeten voorkomen. Zo wordt de bemiddeling bij adoptie van kinderen uit het buitenland bij een centrale bemiddelingsorganisatie neergelegd. De overheid stelt daar strenge eisen aan en gaat scherper controleren of daaraan wordt voldaan. Aspirant-adoptiefouders moeten per 1 januari bij die bemiddelingsorganisatie terechtkunnen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wordt als toezichthouder aangesteld voor het hele Nederlandse adoptiesysteem en krijgt meer handhavingsmogelijkheden. Welke dat worden en of de huidige wetgeving dat toelaat, wordt nu uitgezocht. Eventuele aanpassingen worden meegenomen in een nieuwe wet over adoptie vanuit het buitenland.

Meer uit Politiek

Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

15 uur geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

2 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

2 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

3 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

3 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

3 dagen geleden