
Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet
DEN HAAG (ANP) - Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet kondigde recent aan na een oproep van de Kamer tegen de wet te stemmen, terwijl het eerst nog van plan was de verordening te steunen. Dat voornemen was mede ingegeven door strategische overwegingen, aldus de bewindsvrouw.
Het was een ongekende gang van zaken, erkent de demissionaire natuurminister in debat met de Kamer. De afgelopen maanden hoorde je geen lidstaat over de natuurherstelwet (oorspronkelijk van oud-Eurocommissaris Frans Timmermans). Nederland leek de enige die zich steeds kritisch uitte. Omdat Brussel, ondanks dat een Nederlandse voorstem niet nodig leek, het kabinet toch flink tegemoetkwam, wilde Van der Wal met stemverklaring voorstemmen. "Zodat we ons een betrouwbare partner zouden tonen, ook voor onderhandelingen in de toekomst", verklaart zij in de Kamer.
Maar een oproep van de Kamer, initiatief van NSC en BBB, leidde ertoe dat het kabinet zich toch tegen de wet keerde. Sterker, om aan de opdracht van de Kamer te voldoen is Van der Wal "direct aan de gang gegaan met het zoeken naar een blokkerende minderheid". Inmiddels zijn er inderdaad genoeg landen tegen dat de wet niet kan worden goedgekeurd door de lidstaten.
Stemmen
Toen dat duidelijk werd, is de stemming voorlopig van de agenda gehaald. Ook dat is ongebruikelijk, vertelt Van der Wal. Ze weet niet of en zo ja wanneer er alsnog een stemming wordt ingepland. Haar uiterst voorzichtige inschatting is dat dit niet voor de Europese Parlementsverkiezingen begin juni zal zijn.
Als de wet in stemming wordt gebracht, zal Nederland tegen stemmen. Ook de tegenstem zal overigens gepaard gaan met een stemverklaring.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
2 dagen geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland zegt dankzij tijdelijke nieuwe stikstofregels onder strenge voorwaarden weer vergunningen te kunnen verlenen voor zaken als woningbouw en evenementen. Onder de nieuwe regels moeten indieners aantonen dat de uitstoot voor het bouwen van bijvoorbeeld huizen met ruim een derde wordt teruggebracht. Door een uitspraak van de Raad van State ligt de vergunningverlening sinds eind vorig jaar zo goed als stil.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting gaat nog eens kijken naar de uitvoerbaarheid van de gewijzigde wet regie volkshuisvesting. Het gaat vooral om een wijzigingsvoorstel van de PVV, waarin statushouders geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning. Dat is door een Kamermeerderheid toegevoegd aan de regiewet. De BBB-bewindsvrouw heeft "aandacht voor de juridische houdbaarheid" van het amendement.
2 dagen geleden