Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: overplaatsen Soerel nodig om harde signalen uitbraak

Minister: overplaatsen Soerel nodig om harde signalen uitbraak

DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Topcrimineel Dino Soerel is niet op heterdaad betrapt bij een poging uit de gevangenis te ontsnappen, maar de signalen waren hard genoeg dat zo'n uitbraak ophanden zou kunnen zijn. Daarom was de overplaatsing naar de zwaarbewaakte gevangenis in Vught gerechtvaardigd, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

"Het gaat hier om hele harde jongens die proberen om hun activiteiten voort te zetten of proberen om handlangers van buiten in te zetten om ze eruit te halen", zegt Dekker. "Op zo'n moment moeten we in actie komen en dat hebben we gisteravond gedaan."

De Telegraaf meldt op gezag van bronnen dat Soerel en zijn kompanen bij de voorgenomen ontsnapping uit de gevangenis van Heerhugowaard explosieven en wapens wilden gebruiken. Dekker wil daarover niets kwijt.

Overplaatsing aangevochten

Soerel vecht zijn overplaatsing naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught aan. De overplaatsing is volgens de tot levenslang veroordeelde "een disproportionele reactie op basis van informatie waarvan de herkomst vooralsnog compleet onduidelijk is", melden zijn advocaten vrijdag.

Dat is Dekker niet met hen eens. "Wij vinden het wel proportioneel, anders hadden we het niet gedaan." De minister "kan niet zeggen" waar de informatie over een uitbraakpoging vandaan kwam. "Je moet afwegen hoe hard die informatie is, en die was in onze ogen zwaar genoeg om te zeggen: deze meneer moet uit de normale gevangenis naar het zwaarste regime."

Gevaarlijkste criminelen

Soerel ontkent stellig dat hij geprobeerd heeft te ontsnappen of een ontsnapping aan het plannen was. Het 59-jarige onderwereldkopstuk zit een levenslange celstraf uit voor zijn aandeel in een reeks liquidaties. Hij zat van 2010 tot 2012 ook al in de EBI, maar kreeg gedaan dat hij naar een andere gevangenis werd overgeplaatst. Het regime in Vught was onnodig zwaar, erkende de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Gedetineerden zitten veel in afzondering en mogen hun schaarse bezoek bijvoorbeeld niet aanraken.

Wie probeert te ontsnappen riskeert dan wel geen extra gevangenis- of andere straf, maar heeft dus wel degelijk veel te verliezen, zegt Dekker. In de EBI "verlies je eigenlijk dubbel je vrijheid".

De EBI in Vught huisvest de gevaarlijkste criminelen, zoals topcrimineel Willem Holleeder, de moordenaar van Theo van Gogh (Mohammed B.) en de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, Ridouan Taghi.

Meer uit Politiek

Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

19 minuten geleden
NSC en VVD onder vuur in debat over enquête naar fraudebeleid

DEN HAAG (ANP) - NSC en VVD krijgen harde kritiek van andere partijen omdat ze nog niet onomwonden willen zeggen de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening over te nemen. NSC wil het liefst met de hele Kamer een motie steunen, en kijkt dus naar de grootste partij en onderhandelingspartner PVV. De VVD heeft nog een aantal vragen over de adviezen.

23 minuten geleden
Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

57 minuten geleden
Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

1 uur geleden
Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie. De NOS berichtte over verregaande voorstellen, waaronder het plan om een 'asielcrisis' uit te roepen. Daardoor zouden meer ingrijpende maatregelen mogelijk zijn.

8 uur geleden
Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

10 uur geleden
Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

1 dag geleden