Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: overplaatsen Soerel nodig om harde signalen uitbraak

Minister: overplaatsen Soerel nodig om harde signalen uitbraak

DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Topcrimineel Dino Soerel is niet op heterdaad betrapt bij een poging uit de gevangenis te ontsnappen, maar de signalen waren hard genoeg dat zo'n uitbraak ophanden zou kunnen zijn. Daarom was de overplaatsing naar de zwaarbewaakte gevangenis in Vught gerechtvaardigd, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

"Het gaat hier om hele harde jongens die proberen om hun activiteiten voort te zetten of proberen om handlangers van buiten in te zetten om ze eruit te halen", zegt Dekker. "Op zo'n moment moeten we in actie komen en dat hebben we gisteravond gedaan."

De Telegraaf meldt op gezag van bronnen dat Soerel en zijn kompanen bij de voorgenomen ontsnapping uit de gevangenis van Heerhugowaard explosieven en wapens wilden gebruiken. Dekker wil daarover niets kwijt.

Overplaatsing aangevochten

Soerel vecht zijn overplaatsing naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught aan. De overplaatsing is volgens de tot levenslang veroordeelde "een disproportionele reactie op basis van informatie waarvan de herkomst vooralsnog compleet onduidelijk is", melden zijn advocaten vrijdag.

Dat is Dekker niet met hen eens. "Wij vinden het wel proportioneel, anders hadden we het niet gedaan." De minister "kan niet zeggen" waar de informatie over een uitbraakpoging vandaan kwam. "Je moet afwegen hoe hard die informatie is, en die was in onze ogen zwaar genoeg om te zeggen: deze meneer moet uit de normale gevangenis naar het zwaarste regime."

Gevaarlijkste criminelen

Soerel ontkent stellig dat hij geprobeerd heeft te ontsnappen of een ontsnapping aan het plannen was. Het 59-jarige onderwereldkopstuk zit een levenslange celstraf uit voor zijn aandeel in een reeks liquidaties. Hij zat van 2010 tot 2012 ook al in de EBI, maar kreeg gedaan dat hij naar een andere gevangenis werd overgeplaatst. Het regime in Vught was onnodig zwaar, erkende de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Gedetineerden zitten veel in afzondering en mogen hun schaarse bezoek bijvoorbeeld niet aanraken.

Wie probeert te ontsnappen riskeert dan wel geen extra gevangenis- of andere straf, maar heeft dus wel degelijk veel te verliezen, zegt Dekker. In de EBI "verlies je eigenlijk dubbel je vrijheid".

De EBI in Vught huisvest de gevaarlijkste criminelen, zoals topcrimineel Willem Holleeder, de moordenaar van Theo van Gogh (Mohammed B.) en de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, Ridouan Taghi.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden