Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: overplaatsen Soerel nodig om harde signalen uitbraak

Minister: overplaatsen Soerel nodig om harde signalen uitbraak

DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Topcrimineel Dino Soerel is niet op heterdaad betrapt bij een poging uit de gevangenis te ontsnappen, maar de signalen waren hard genoeg dat zo'n uitbraak ophanden zou kunnen zijn. Daarom was de overplaatsing naar de zwaarbewaakte gevangenis in Vught gerechtvaardigd, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

"Het gaat hier om hele harde jongens die proberen om hun activiteiten voort te zetten of proberen om handlangers van buiten in te zetten om ze eruit te halen", zegt Dekker. "Op zo'n moment moeten we in actie komen en dat hebben we gisteravond gedaan."

De Telegraaf meldt op gezag van bronnen dat Soerel en zijn kompanen bij de voorgenomen ontsnapping uit de gevangenis van Heerhugowaard explosieven en wapens wilden gebruiken. Dekker wil daarover niets kwijt.

Overplaatsing aangevochten

Soerel vecht zijn overplaatsing naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught aan. De overplaatsing is volgens de tot levenslang veroordeelde "een disproportionele reactie op basis van informatie waarvan de herkomst vooralsnog compleet onduidelijk is", melden zijn advocaten vrijdag.

Dat is Dekker niet met hen eens. "Wij vinden het wel proportioneel, anders hadden we het niet gedaan." De minister "kan niet zeggen" waar de informatie over een uitbraakpoging vandaan kwam. "Je moet afwegen hoe hard die informatie is, en die was in onze ogen zwaar genoeg om te zeggen: deze meneer moet uit de normale gevangenis naar het zwaarste regime."

Gevaarlijkste criminelen

Soerel ontkent stellig dat hij geprobeerd heeft te ontsnappen of een ontsnapping aan het plannen was. Het 59-jarige onderwereldkopstuk zit een levenslange celstraf uit voor zijn aandeel in een reeks liquidaties. Hij zat van 2010 tot 2012 ook al in de EBI, maar kreeg gedaan dat hij naar een andere gevangenis werd overgeplaatst. Het regime in Vught was onnodig zwaar, erkende de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Gedetineerden zitten veel in afzondering en mogen hun schaarse bezoek bijvoorbeeld niet aanraken.

Wie probeert te ontsnappen riskeert dan wel geen extra gevangenis- of andere straf, maar heeft dus wel degelijk veel te verliezen, zegt Dekker. In de EBI "verlies je eigenlijk dubbel je vrijheid".

De EBI in Vught huisvest de gevaarlijkste criminelen, zoals topcrimineel Willem Holleeder, de moordenaar van Theo van Gogh (Mohammed B.) en de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, Ridouan Taghi.

Meer uit Politiek

Zorgen Bontenbal over tweestatusstelsel niet weg na brief Keijzer

DEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.

9 minuten geleden
Schoof in toespraak: slavernijverleden is 'iets van iedereen'

AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.

2 uur geleden
NSC: strengere norm veehouderij voor kwetsbare gebieden

DEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.

6 uur geleden
Van Weel wil tijdelijke wet tegen terrorisme blijvend maken

DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.

17 uur geleden
Douwe Bob ziet geen meerwaarde in koffiedrinken met Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.

18 uur geleden
Kabinet houdt ontmoedigingsbeleid nederzettingen tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.

19 uur geleden
Shell en BP haken af bij klimaatafspraken met kabinet

DEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.

20 uur geleden